Wahacze dolne Stenberg

U mnie w dolnych wahaczach Vema kupionych na allegro, osłony na sworznie po kilku miesiącach wyglądają jakby miały z 10 lat, sparciałe i porozrywane. Porażka.

Wysłane z mojego LT18i za pomocą Tapatalk

Bierz z autosklep24.pl - sklep zaprzyjazniony i nie sprzedaje podrob. Gora TRW 217pln ostatnio bralem.

Powiedzcie mi, po czym poznać podróbki górnych TRW?
Bo kupiłem z Inter-Carsu, lewy i prawy. Ale od razu widać, że się różnią, na jednym wszystko zeszlifowane, na drugim jest (w takim kółku '11', czyli pewnie rok).
Przy sworzniach logo TRW, tulejki BOGE.
I teraz nie wiem, czy to tak już jest, że różnie wychodzą czy jak... :/

(próbowałem szukać, ale nic nie znalazło, żeby mnie ktoś zaraz nie zjechał)

Witam. Przeglądałem wątek od pierwszych postów. I chciałem dodać ze skusiłem się na górne wahacze Stenberg do mojej 156. Przejechałem na nich około 4 - 5 tyś km i ogólnie nie słychać żeby się coś z nimi działo, jednak ostatnio wymieniałem amortyzatory z przodu i zdemontowałem w tym celu górne wahacze, ku mojemu zdziwieniu specjalnie sztywne się nie wydały... Prognozuje im maksymalnie jeszcze drugie tyle km... chociaz mogę się mylić. Obecnie koncze wymieniać całe przednie zawieszenie. Zostały mi tylko dolne wahacze i zastanawiam się czy znowu skusić się na Stenbergi, czy może lepiej Vema albo TRW tak jak już tutaj ktoś pisał. Ktoś jeszcze testował te Stenbergi?

Kupuj Stenbergi - przeciez wytrzymaja 10kkm. Akurat jak padnie Ci góra to zmienisz dół, a potem przy wymianie dołu stwierdzisz, że góra padła, na koniec zepchniesz Alfe do rowu, bo to złom, a zawias trzyma max 10kkm.
ZTCW górny Stenberg kosztuje 100pln i wytrzyma 10kkm. TRW kosztuje 217pln i wytrzyma 150kkm. Tyle wytrzymał u mnie, więc proszę o powstrzymanie się od uwag.
Liczyć umiesz?

nie jestem przekonany dlatego pytam. O TRW rożne opinie słyszałem i to skrajnie rozbieżne. A do tych Stenbergów przekonuje mnie cena i gwarancja 2 lata. Tak umiem liczyć :]

Gwarancja, hłehłe...... Zużycie eksploatacyjne - wady nie stwierdzono.
Cena Cię przekonuje - jak wielu innych amatorów Qpy itp.... Kup i opisz efekty ku potomnym.

nie wiem dlaczego jeszcze tyle osób szuka alternatyw skoro już wyraźnie stwierdzono,że dla TRW nie ma konkurencji, uwierzcie lepiej wydać trochę więcej niż potem się wkurwiać, narzekać, ponownie wymieniać i w efekcie wydać 2 razy więcej.
A skrzypiące wahacze górne potrafią nawet świętego wyprowadzić z równowagi ;)

ja mogę z czystym sumieniem polecić TRW!

że o kwestii bezpieczeństwa to już nawet nie wspomnę,a wystarczy Pabla zapytać o podróby z wypadającymi sworzniami które gościł w warsztacie...

Ostatnia edycja:
Gwarancje masz przy zakupie, gorzej jest z realizacją.
Z reguły albo tak jak wyżej napisano, wady eksploatacyjne albo zły montaż.
Poza tym jak dasz na gwarancję, to miesiąc będziesz mieć auto na podnośniku?
Lepiej miesiąc pokulaj się na wyjechanych a dozbieraj na TRW.
A jak dobrze pokombinujesz to możesz mieć niedużą różnicę, ja TRW górne miałem za 160zł/szt.

To skrzypienie o którym wspomniał kinol156... Ostatnio zmieniałem amory z przodu i z prawej strony po wymianie amora zaczęło bardzo skrzypieć - słyszalne jedynie przy niewielkiej prędkości na większych nierównościach. To może być górny wahacz?

Najczęściej wahacz górny, potem gumy staba.

że o kwestii bezpieczeństwa to już nawet nie wspomnę,a wystarczy Pabla zapytać o podróby z wypadającymi sworzniami które gościł w warsztacie...[/QUOTE]
...przy wymianie tulei na poliuretany widziałem u Pawła te bez sworzni, to był chiński fast:D....

To skrzypienie o którym wspomniał kinol156... Ostatnio zmieniałem amory z przodu i z prawej strony po wymianie amora zaczęło bardzo skrzypieć - słyszalne jedynie przy niewielkiej prędkości na większych nierównościach. To może być górny wahacz?

zdejmij koło psiknij na tuleje górnego wahacza smar silikonowy w spreju lub coś podobnego i przejedź się po nierównościach, jeśli nie będziesz jakiś czas słyszał skrzypienia to odpowiedź na Twoje pytanie jest oczywista.

Panowie proszę o szybką poradę. Jakie wahacze górne do 156 ale nie chodzi mi o TRW bo to wiem, że są najlepsze ale z tych tańszych (fast, stenberg itp) wypompowałem się z kasy w remont mieszkania a jeszcze muszę kabinę prysznicową kupić bo jak na razie chodzę kąpać się do znajomych :rolleyes: i na dodatek wahacze zaczęły tłuc i skrzypić

Z rozsądnych jakościowo to:
- FEBI,
- VEMA,
- Delphi,
To są znane marki i w miarę rozsądne jakościowo.

Ciekawą alternatywą są wahacze VEMY ze smarownicami
http://autosklep24.pl/pl/p/Wahacz-gorny-ALFA-147-156-GT-lewy-ZE-SMAROW./10551

Kalamitki dają możliwość smarowania tulei więc problem skrzypienia nie występuje.
Sprzedaliśmy sporo wahaczy tego typu i klienci są zadowoleni.
Dla Alfaholików oczywiście 10% rabatu

Jeśli interesuje Cie rozwiązanie ekonomiczne to wybierz QAP
http://autosklep24.pl/pl/p/Wahacz-gorny-ALFA-ROMEO-147-156-GT-lewy-QAP/9631
Zdaję sobie sprawę , ze na forum wahacze te nie mają najlepszej opinni ale cena czyni cuda.

Ostatnia edycja:
Ciekawą alternatywą są wahacze VEMY ze smarownicami
http://autosklep24.pl/pl/p/Wahacz-gorny-ALFA-147-156-GT-lewy-ZE-SMAROW./10551

Kalamitki dają możliwość smarowania tulei więc problem skrzypienia nie występuje.
Sprzedaliśmy sporo wahaczy tego typu i klienci są zadowoleni.
Dla Alfaholików oczywiście 10% rabatu

Jeśli interesuje Cie rozwiązanie ekonomiczne to wybierz QAP
http://autosklep24.pl/pl/p/Wahacz-gorny-ALFA-ROMEO-147-156-GT-lewy-QAP/9631
Zdaję sobie sprawę , ze na forum wahacze te nie mają najlepszej opinni ale cena czyni cuda.

No ciekawe, ciekawe ...

Amortyzatory
Powrót