Trochę ci zejdzie na załatwianie papirów ale jak zaczniesz w poniedzialek od rana to w piątek będziesz miał auto zarejestrowane

.
Co do kolejności załatwiania spraw:
- przegląd po sprowadzeniu (160-170zł)
- tłumaczenie dokumentów (ja zapłaciłem 90zł)
- urząd celny (tutaj musisz wypełnić deklarację, zapłacić akcyzę za auto 3.1% wartości auta z umowy kupna-sprzedaży i opłata skarbowa) (kwota zależna od kwoty na umowie kupna-sprzedaży; opłata skarbowa 17zł)
-w tym samym dniu możesz jeszcze skarbówkę załatwić tylko musisz mieć ksera wszystkich dokumentów i oryginały ( 160zł jakoś tak)
To wszystko załatwiłem w jeden dzień i musiałem czekać 3 dni na odbiór dokumentów z celnego i ze skarbowego. Jak już to odbierzesz to idziesz do wydziału komunikacji i rejestrujesz auto i to wszystko

(500zł recykling + 240zł rejestracja)
Wychodzi w przybliżeniu 1300zł ale lepiej mieć w zapasie jakąś stówkę na jakieś pierdoły typu ksera itd ... no i oczywiście kasę na ubezpieczenie auta!
Tylko jest jeszcze jedna ważna kwestia i lepiej to załatw, od momentu zakupu auta czyli podpisania umowy kupna-sprzedaży to od tej daty masz 5 dni na załatwienie spraw w urzędzie celnym tak bynajmniej powiedział mi celnik który pracuje w urzędzie w moim mieście bo po tym terminie nie opłacisz auta. Ile w tym prawdy nie wiem, ale zainteresuj się tym!