• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

ViruS Alfa 146 1.7 BoXeR

ViruS

Nowy
Auto
VW Passat B5 1.9 FL
Witam.

Po 4 miesiącach bez auta mam zaczyt pochwalić się swoim nowym zakupem.
Oto moja nowa Bella 146 z silnikiem 1.7 BoXeR

Na wyposazeniu:

- poduszka powietrzna 1x
- klima
- elektryczne lusterka
- elektryczne szyby 4x

Dokładniejszy opis podam jak już będę miał wszystko załatwione z papierami.

pozdrawiam.

Piekna Alfa! Ciekawy wzór felg aluminiowych jak na nie seryjne. Pasują do niej.

Alfa prawie taka jak moja tak samo ładna :mrgreen: ale felgi sa kozackie.

No zadbana jest. Drobne poprawki będą koniecznie, ale w porównaniu do mojej poprzedniej to niebo a ziemia :) :mrgreen:

No fajna Bella gratulacje
a felki nie typowe ale zajebis... duzo radochy z belli <hello>

z tego co zauważyłem w Holandii jest więcej ciekawych Alf niż w Niemczech , a twoja niczego sobie

Bardzo ładna, sam ją sprowadzałeś?

Felunek klasa :mrgreen:

Tak sam. Właściwie to ona nadal jeszcze jest w Holandii tak jak i ja z resztą. Stoi w komisie (choś może do końca tygodnia ją zabiorę i na firmie postawię) bo tablice są dwa tydnie tylko ważne. A ja do PL wracam 20 czerwca dopiero.

Swoją droga to może wiecie gdzie teraz będę musiał w Polsce polatać żeby wszystko załatwić ??
Na pewno pierwszy przegląd, wydział komunikacji, urząd skarbowy a le co ile i gdzie płacić trzeba to nie bardzo wiem.

w sumie to takie aluski pierwszy raz widziałem, na allegro z używanych oryginalnych to wyboru nie ma, a te trochę przypominają mi te ze 156 więc się cieszę :D

No dzisiaj odebrałem autko. Za tydzień jadę do Polski i to będzie chyba najlepszy test dla tego auta, a w między czasie pokręcę się trochę po NL. :D

Trochę ci zejdzie na załatwianie papirów ale jak zaczniesz w poniedzialek od rana to w piątek będziesz miał auto zarejestrowane ;).

Co do kolejności załatwiania spraw:

- przegląd po sprowadzeniu (160-170zł)
- tłumaczenie dokumentów (ja zapłaciłem 90zł)
- urząd celny (tutaj musisz wypełnić deklarację, zapłacić akcyzę za auto 3.1% wartości auta z umowy kupna-sprzedaży i opłata skarbowa) (kwota zależna od kwoty na umowie kupna-sprzedaży; opłata skarbowa 17zł)
-w tym samym dniu możesz jeszcze skarbówkę załatwić tylko musisz mieć ksera wszystkich dokumentów i oryginały ( 160zł jakoś tak)

To wszystko załatwiłem w jeden dzień i musiałem czekać 3 dni na odbiór dokumentów z celnego i ze skarbowego. Jak już to odbierzesz to idziesz do wydziału komunikacji i rejestrujesz auto i to wszystko ;) (500zł recykling + 240zł rejestracja)

Wychodzi w przybliżeniu 1300zł ale lepiej mieć w zapasie jakąś stówkę na jakieś pierdoły typu ksera itd ... no i oczywiście kasę na ubezpieczenie auta!

Tylko jest jeszcze jedna ważna kwestia i lepiej to załatw, od momentu zakupu auta czyli podpisania umowy kupna-sprzedaży to od tej daty masz 5 dni na załatwienie spraw w urzędzie celnym tak bynajmniej powiedział mi celnik który pracuje w urzędzie w moim mieście bo po tym terminie nie opłacisz auta. Ile w tym prawdy nie wiem, ale zainteresuj się tym!

Amortyzatory
Powrót