Version

A Wasze Alfy po wpisaniu VINu w EPER też są Anglikami?? :P

Tj. fiutek przy SX czy DX macie?

Qki, na szczęście filutek stoi przy SX. Znasz historię swojej Belli ? Czy to jedyne przekłamanie epera ? Zbieram wszystkie informacje na temat rozbieżności między danymi odczytanymi z tabliczek znamionowych, a danymi w eperze. Chcę mieć więcej argumentów w ręce podczas rozmowy z przedstawicielem FAP. Może tym razem nie zbagatelizują problemu.
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Sprawdziliśmy z Mattem kilka Alf, wszystkie były SX czyli Anglikami - chyba że źle to interpretuję? W każdym bądź razie:

1. Moja - SX
2. Alfa wystawiona na eBayu z kierą po prawej, z Anglii - SX
3. Matta - SX
.........

??

A tak trochę poza tematem. Czy EPER jest do ogólnego dostępu dany przez AR? Czy te wersje są nielegalne? Bo jak ktoś chce lokalnie na kompie to wiem że trzeba coś tam pozmieniać.

A tak trochę poza tematem. Czy EPER jest do ogólnego dostępu dany przez AR? Czy te wersje są nielegalne? Bo jak ktoś chce lokalnie na kompie to wiem że trzeba coś tam pozmieniać.

Jak poprosisz w ASO to możesz od nich uzyskać starszą wersję ePER'a całkiem legalnie (oczywiście nie jest to regułą, czasami mają opory). Jedyne co trzeba zmienić to datę w systemie, na wymaganą przez daną wersję.

Z tymi SX i DX byłbym ostrożny, w setup'ie programu wyraźnie się zaznacza kierownicę po prawej lub lewej nie ma możliwości zaznaczenie obydwu, stąd może wynikać ten błąd. Ale pewnie po wejściu odnośnie części będzie już prawidłowo pokazywał te, które pasują do "anglika". Jeżeli można poproszę jakiś numer nadwozia wersji z kierownicą po &$##@ stronie, z ciekawością popatrzę.

ja też mam SX a alfa z włoch
To raczej chyba dobrze:sarcastic:.
Oznaczenia SX lewa, DX prawa (najczęściej stosowane do oznaczenia po której stronie jest kierownica), lub czasami inaczej GS (guida sinistra) GD (guida destra). Czyli sinistra z włoskiego to lewa, destra to prawa. W eperze oznaczenia stron części SN i DS na tej samej zasadzie.

Tak jak obiecałem przekazuję do publicznej wiadomości stanowisko FAP w rzeczowej sprawie. Oto treść pisma jakie otrzymałem.

"Odpowiadając na Pańskie pismo z dnia 29.12.2009 roku po analizie zgromadzonych informacji należy stwierdzić, że prawidłowy typ silnika zamontowanego w samochodzie ALFA ROMEO 156 o numerze nadwozia 0XXXX187 powinien mieć postać 937A5000 i moc 150 kM co jest zgodne z danymi zawartymi na tabliczce znamionowej.
W początkowym okresie produkcji samochodu ALFA ROMEO 156 o sincomie 116.886.3 montowano silniki o typie 192A5000 i mocy 140 kM.
W trakcie produkcji tej wersji samochodu dokonano zmian i dotychczasowy silnik o oznaczeniu 192A5000 zastąpiono silnikiem o oznaczeniu 937A5000.
W Katalogu Części Zamiennych informacja ta została zawarta w pozycji "Modyfikacja".
Niestety brak jest tej informacji w tablicy przy wprowadzaniu danych pojazdu.
Równocześnie pragniemy poinformować, że Pana uwagi przekazaliśmy do Dyrekcji FIAT GROUP AUTOMOBILES w Turynie w celu wyjaśnienia zaistniałej sytuacji.

Dziękujemy za kontakt i łączymy pozdrowienia.
Z poważaniem.
"
i tu podpisy.

Czyli jednak coś drgnęło, miejmy nadzieję że wszystko uda się wyjaśnić i w konsekwencji wyprostować.

Ostatnia edycja:
Gratulacje GEREME za precyzję,szybkość i konsekwencję w dzialaniu !!!

Z tymi SX i DX byłbym ostrożny, w setup'ie programu wyraźnie się zaznacza kierownicę po prawej lub lewej nie ma możliwości zaznaczenie obydwu, stąd może wynikać ten błąd. Ale pewnie po wejściu odnośnie części będzie już prawidłowo pokazywał te, które pasują do "anglika". Jeżeli można poproszę jakiś numer nadwozia wersji z kierownicą po &$##@ stronie, z ciekawością popatrzę.

Sprawdzałem i wybór w setupie nie ma nic wspólnego do wersji po wpisaniu po VINie tzn: wybrałem specjalnie dx a po wpisaniu VINu moja alfa i tak była SX.

Co do niescisłowści oznaczenia sx i dx wystarczy wejśc do pomocy epera i tam ładnie napisane:

Typ kierownicy („Drive L/R”): określa standardowe ustawienie kierownicy w danym kraju (SX=lewostronne, DX=prawostronne).

PS: przepraszam za odgrzewanie ale myślę że informacja przyda się innym sprawdzającym historię swojego samochodu. Ja się dziś zdziwiłem gdy poprawiałem wykładzinę po stronie pasażera i zobaczyłem wycięcia na pedały itd. Stąd zacząłem sprawdzać czy moja alfa czasem nie była kiedyś anglikiem...

Ostatnia edycja:
Fizycznie dużej różnicy poza literkami w budowie tych silników nie ma - róznia się kolektorem ssącym ECU i jego oprogramowaniem

Witam !!!! Sam jestem, w takiej sytuacji - w dokumentach widnieje jak byk 110 kw ok. 150 KM- a w ASO robią wielkie oczy:eek:. I mówią,że to niemożliwe.
Muszę kupić osłonę silnika "( tę od góry) - czy będzie taka sama jak od wersji 140 km? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Tak. Będzie pasować...

kiedyś zgłębiałem ten problem , oto wyniki śledztwa: ;)
eper się myli , 150KM istniały nie tylko w 4x4 , kod tego silnika zaczyna się na 937 (pochodzi z AR147) , do 156 wprowadzono go w 09-2004r (w wersjach MY2004) , na szybkiego poznasz po żółtym korku wlewu oleju (i na tabliczce znamionowej na pasie przednim ma być 937A5000)

to jest unowocześniony multijet (występujący także w GT, 147FL ze znaczkiem JTDm ) , inna centralka edc , wtrysk 1600bar , kolektor ssący z słynnymi klapami wirowymi

Witam,
po pierwsze przepraszam za odgrzanie tematu
do sedna ... posiadam silnik 937A5000 wer. 932BXN00 72 (czyli taki sam jak założyciel tematu) z 2005 roku, po przeczytaniu posta sediczi az poszedłem zerknąć na kolektor ... klap wirowych zdecydowany brak (oile nie wyglądają one inaczej jak na zdjęciu z 3 stroniy poniższego pdfa : http://www.ms-motor-service.com/ximages/pg_si_0093_en_web.pdf ). czy moze są one zamontowane tak ze ich nie widać po zdjęciu osłony silnika?. Jednak wszystkie teorie różnic 140 i 150 kolegi legły w gruzach.

tu moje pytanie: czym faktycznie różnią sie wersje 140 i 150 bo z tego co zdążyłem zauważyć nawet sterownik na egzaminerze wykrywa taki sam jak w wersji 140.

Ostatnia edycja:
Maciek to znaczy,że te 10 KM to oprogramowanie ??, a klapy wirowe montowane były tylko w 159 ??
Tak na marginesie to ja sie ciesze, że nie ma tych klap wirowych ...... w Oplach 1,9 150 KM , to je@#%$ sie to na potęge a koszt wymiany rzędu 4500 PLN - ( Pracuje w ASO OPEL)

Jescze mam pytanie do Gereme - do czego są przyciski na ramce drążka zmiany biegów ( chodzi mi o te w górnej cześci , na rogach)

Ostatnia edycja:
Odświeżę temat. Również w mojej 156 FL SW posiadam silnik 937A5000 (czyli 150KM) a nadwozie w wersji 932BXN00 72 - czyli tak samo jak autor pierwszego posta. Wszystko mam potwierdzone papierami z fabryki która składała egzemplarz. Oczywiście każdy ePER podaje błędne informacje.
Pytanie czy tez u Was występuje taka sytuacja? Jeśli tak to czy nie ma problemu z zamawianiem części do silnika? Może dysponujecie jeszcze inną (późniejszą) odpowiedzią przedstawiciela FAP niż ta która została zacytowana wyżej?
A może mam super wyjątkowy samochód ;-)

Ostatnia edycja:
Niestety ale nie mazz nic wyjatkowego w swoim aucie :P ja tez mam 150 KM i ani eper ani np. Katalog intercarsu nie widzi tego silnika dla zwyklej wersjiSW... na forum napewno byly tematy o roznicach w tych motorach wiec trzeba bedzie poszukac.

W temacie przyklejonym "troche wiedzy o jtd" szukaj :)

Amortyzatory
Powrót