[Giulia] Veloce Rosso Competizione

Auto
Veloce 2020 FL 280KM Rosso Competizione
Veloce Rosso Competizione 2020 FL

Cześć. W końcu mogę się pochwalić swoją Giulią :).

Odebrana niecały miesiąc temu. Z ciekawszych rzeczy na wyposażeniu to audio H/K, wszystkie asystenty w tym jazda półautonomiczna i oczywiście kolor trójwarstwowy Competizione Rosso :o. Na dzisiaj prawie 2500 km w tym jedna awaria :D. Pierwsza Alfa, pierwszy nowy samochód i pierwsze auto konfigurowane pode mnie. Jestem ogólnie zachwycony samochodem, właściwościami jezdnymi, przyśpieszeniem i tym jak się w nim czuję. Trochę przeraża mnie póki co spalanie które nie spada poniżej 10l/100km nawet na trasach i trochę jestem zawiedziony tym, że przyciski od szyb przy kierowcy rezonują przy głośniejszej muzyce.
W 2021 może uda mi się zrobić przyciemnienie szyb i dodać tylną lotkę. Tyle. Innych modyfikacji nie planuję :P.

102.jpg

Ostatnia edycja:
Ładna! Widziałem już na FB. Co do modyfikacji: ciekawe, jak długo uda się wytrwać w postanowieniu (przynajmniej dopóki gwarancja się nie skończy, hm?)? ;-)

Piękna konfiguracja kolorystyczna! :)
Spalanie zapewne spadnie jak nauczysz się jeździć ;) (czyli przyzwyczaisz do skrzyni i silnika) oraz po dotarciu - zawsze przy nowym aucie tak jest, że na początku pali jak smok.
Napęd Q4?
Jaka awaria?

Od autora z grupy FB:
Rozładowany akumulator przy przebiegu ~1000km. Ale ostatnio mam wątpliwości czy to jednak nie było zostawienie auta w trybie ON. W każdym razie raczej jestem przekonany, że auto było wyłączone prawidłowo

przyciski od szyb przy kierowcy rezonują przy głośniejszej muzyce

Obejrzyj sobie dokładnie cały boczek drzwi czy jest dobrze wpięty. Np. złap za kieszeń i pociągnij lekko w stronę środka auta i przyjrzyj się dołowi. Może tam coś jest niezłożone. Sam miałem dokładnie takie wibracje po tym kiedy zmieniali mi głośniki w drzwiach. Potem poprawione i nic nie reznouje ;)

Patrząc jak wysoko stoi to musi być Q4 :D

No faktycznie wysoko stoi :D

Rozładowany aku to taka pół-awaria, na szczęście ;)
Q4 dobry wybór.

Co do modów... ja w Giulii Veloce widzę przynajmniej 2 sensowne mody:
- lekkie obniżenie zawieszenia
- montaż przełącznika DNA z trybem Race który wyłącza ESP, bo brak wyłącznika ESP w takim aucie to żenada...

Miaaazga w tym zestawie kolorystycznym felgi + nadwozie. Dla mnie jedyne sluszne.

Co do modów to życzę powodzenia w utrzymaniu postanowienia w mocy ;)

Nie dziwię się włascicielowi, że rezonujący plastik drażni. taki temat moze mieć miejsce w Dacii Duster albo Renault Clio, a nie aucie aspirującym do klasy premium (w tym i ceną).

Kolejna MY20 RC, piękna!! Nic bym nie zmieniał oprócz wydechu i chipa :cool:

Spalanie zapewne spadnie jak nauczysz się jeździć ;) (czyli przyzwyczaisz do skrzyni i silnika) oraz po dotarciu - zawsze przy nowym aucie tak jest, że na początku pali jak smok
Mam już ponad 3k kilometrów (w miesiąc) to chyba już
Tak chociaż muszę przyznać, że jak konfigurowałem samochód to byłem sceptyczny i myślałem po co mi AWD jak nie jeżdżę po górach a teraz widzę jaką przewagę to daje. Samochód rusza bez poślizgu na każdej nawierzchnii. Pod górkę na śniegu? Wciskasz gaz i jedziesz bez pierdnięcia. Coś niesamowitego.
Tak jak koledzy napisali wyżej, rozładowany akumulator. Trochę dziwna awaria bo dzień wcześniej jeździłem i to jakieś 80 km więc nie mało żeby aku mógł się rozładować od krótkiego dystansu. Nie byłem jeszcze z tym w serwisie ale przy okazji to zgłoszę.
Co do przełączników, to zgłaszaj niech wymieniają, u mnie nic nie rezonuje
Myślałem, że taka konstrukcja. Będę to zgłaszał.
Patrząc jak wysoko stoi to musi być Q4 :D
Przed odbiorem widząc zdjęcia Giulii z Q4 myślałem, że one rzeczywiście tak wysoko stoją ale na żywo to tak nie wygląda i koło fajnie wypełnia nadkola.
Nic bym nie zmieniał oprócz wydechu i chipa :cool:
Dla mnie wydech ma super dźwięk. Nie hałasuje a na D ma fajny dźwięk. No chyba, że jest podbijany przez głośniki to byłoby słabo.

Dziękuję serdecznie wszystkim za miłe słowa :o. Z rzeczy które będę musiał jeszcze zgłosić to zauważyłem piszczenie auta po wyłączeniu i chyba nie grzeje tyłek (plecy grzeją) u pasażera.

Ostatnia edycja:
zauważyłem piszczenie auta po wyłączeniu

Może to ma związek z tym aku? Niech sprawdzą w serwisie :)
Tak, potwierdzam, AWD to bajka! Jeśli ktoś nie potrzebuje driftowozu na tor, to AWD jest najlepszym napędem na co dzień.

A czy to AWD w Alfach da się wyłączyć, żeby w razie ochoty i możliwości rzucić tyłem "na własnych zasadach", czy elektronika nie pozwoli (zakładam wyłączenie ESP oczywiście)

Niestety pod tym względem Włosi zrobili coś dla mnie totalnie niezrozumiałego - wyłącznik ESP jest tylko w wersji Q. Pozostaje przełożenie przełącznika DNA na ten z wersji Q (z trybem Race) i wtedy masz wyłącznik ESP. Pisałem o tym wcześniej w kwestii modów.

Tak, wiem o tym i zakładając wyłączenie ESP, da się pójść bokiem w Q4, czy przód będzie zawsze wyciągał auto z poślizgu?

Trochę szkoda w sumie... Q4 byłoby idealne gdyby dało się je rozłączyć

Trochę szkoda w sumie... Q4 byłoby idealne gdyby dało się je rozłączyć

W sumie niekoniecznie. Wszystko zależy od ustawień elektroniki. Generalnie napęd AWD powinien mieć preferencję tyłu i tak zazwyczaj jest. U mnie po wyłączeniu ESP auto idzie bokiem - oczywiście nie tak bardzo jak tylnonapędówki, ale jednak konkretnie bokiem się ustawia.
Pytanie czy ktoś próbował robić to Veloce z wyłączonym ESP?

Cześć. W końcu mogę się pochwalić swoją Giulią :).

Odebrana niecały miesiąc temu. Z ciekawszych rzeczy na wyposażeniu to audio H/K, wszystkie asystenty w tym jazda półautonomiczna i oczywiście kolor trójwarstwowy Competizione Rosso :o. Na dzisiaj prawie 2500 km w tym jedna awaria :D. Pierwsza Alfa, pierwszy nowy samochód i pierwsze auto konfigurowane pode mnie. Jestem ogólnie zachwycony samochodem, właściwościami jezdnymi, przyśpieszeniem i tym jak się w nim czuję. Trochę przeraża mnie póki co spalanie które nie spada poniżej 10l/100km nawet na trasach i trochę jestem zawiedziony tym, że przyciski od szyb przy kierowcy rezonują przy głośniejszej muzyce.
W 2021 może uda mi się zrobić przyciemnienie szyb i dodać tylną lotkę. Tyle. Innych modyfikacji nie planuję :P.

102.jpg

Piękna jest. Rosso competizone to najładniejszy kolor!

Ps. Dokup deaktywator Start stop zanim Cię zacznie wkurzać :-)

Amortyzatory
Powrót