• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

V6 24V biturbo

GrzesiekK.

Nowy
Auto
BMW E61 545i żony, E61 530xD do orania pola :)
Zima coraz bliżej wiec nowe pomysły w głowie, zaczynam rozmyślać nad wykrzesaniem dodatkowych KM i Nm z mojego 3.0. Pierwotnie pomysł był dodmuchać kompresorem jakieś 0,5bar w ten silnik i dobić w okolice 300KM, lecz przeglądając zagraniczne fora wpadłem na coś co wcześniej chodziło mi po głowie dokładnie hybryda V6 doładowana sprężarką. W Polsce raczej chyba nikt nie zbudował nic takiego ale może o czymś nie wiem ...

Obecnie w aucie mam włożone 3.0 24V, do tego w garażu pod stołem zachomikowane :D 2,5 V6 24V, popularnym na zachodzie jest składane z 3.0 i 2,5 jednego silnika, dokładnie powstaje coś o czymś już kiedyś pisałem na tym forum, blok/głowice/tłoki/korbowody od 3.0 24V wał korbowy od 2,5 24V daje to hybrydę o stopniu sprężania ok. 7,8:1 i pojemności ok 2700-2800cm3 i to już można dmuchać mocno, na seryjnych tłokach spokojnie 350KM i 450Nm można zrobić do jazdy na co dzień.
Sprężarki miały by to być popularne w grupie VAG K03 stosowane np. w 1.8T i 2,7 biturbo.
Dlaczego turbo już tłumaczę, jako że robię mechanikę sam, jest to dla mnie tańsze rozwiązanie niż kupno Rotrexa i reszty gratów do niego, wyspawać wydech pod turbo nie problem, jest czym i gdzie, mam dostęp do sprzętu do cięcia wodą więc flansze pod turbo to tylko chęć posiedzenia na CADem ;] dolot, IC się zdłubie. Dwie nowe sprężarki kupię za ok. 2500zł a Rotrexa nie ;/

Ktoś coś wie o takich wehikule w Polsce??

pytanie - z czego chcesz wlozyc sprzeglo? Bo z oferty fiata raczej ciezko Ci bedzie wybrac cos co na dluzsza mete bez bolu przyjmie sporo ponad 400nm.
drugie pytanie - czy korby sie nie poddadza? To dosc male turbo, bedzie wczesnie wstawac.

Ostatnia edycja:
jedno pytanie - z czego chcesz wlozyc sprzeglo? Bo z oferty fiata raczej ciezko Ci bedzie wybrac cos co na dluzsza mete bez bolu przyjmie sporo ponad 400nm.

A od czego jest Radzikowski w tym kraju??

Czerwona D zbudowana?? Dawno na ITC nie zaglądałem.

BTW sprzęgło najmniejszy problem, większym bedzie skrzynia, ale anglików dużo na części ;] Raz na sezon się zmieni i gitara ;]

Ostatnia edycja:
A od czego jest Radzikowski w tym kraju??

Czerwona D zbudowana?? Dawno na ITC nie zaglądałem.

BTW sprzęgło najmniejszy problem, większym bedzie skrzynia, ale anglików dużo na części ;] Raz na sezon się zmieni i gitara ;]
skoro stare jak swiat skrzynie montowane do fc wytrzymuja 350km to obstawiam, ze i ta z v6 wytrzyma. mimo to sprzeglo moze Cie zaskoczyc bardziej niz myslisz ;)
Czerwona D? To takie pytanie z aluzja do mnie? ;)

GrzesiekK też nad tym myślałem ;] tylko 2.0v6 BiTB ;] ale stwierdziłem ze duży problem będzie z wyprowadzeniem rury dolotowej do i z turbiny, silnik jest poprzecznie co sprawia że mało miejsca jest za silnikiem, co prawda ja sobie gdybałem ale to chyba największy problem ;]

Na razie pewne osoby dały mi mocno do myślenia, zamiast 2xK03 wpakować małego Garetta na tył silnika a z przodu duże turbo np. K30, sporo by to uprościło mechanicznie robotę ... do zimy trochę czasu na myślenie mam ...

Amortyzatory
Powrót