• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Uwaga na fabryczną wadę kolektora ssącego

Ja staram sie przestrzegać, ale mam go od 4 miesięcy, wcześniej Francuz - także mogło być różnie.
Wracając do problemu. Silnik został złożony, reset błędów Oględziny łopatek turbiny nic nie wykazały - łopatki całe. Turbina w bardzo dobrym stanie - w/g opinii mechanika. Okolice turbiny suche. Silnik odpalał, ale nie chciał wchodzić na obroty.
I mała ciekawostka. Po odkręceniu wydechu silnik zapalił i zaczął normalnie wchodzić na obroty.
I takim sposobem doszliśmy do filtra cząstek stałych. Po jego odłączeniu od reszty wydechu i odpięciu przewodów silnik zachowuje się normalnie. Jeszcze nie wiem jak w czasie jazdy.
Komputer ma zapisanych ostatnich kilka "wypaleń" . Teraz przypominam sobie, że czasami gasł mi silnik przy zapalaniu i pokazywał komunikat na desce( treści nie pamiętam.
I co wy na to?
Może to ten filtr? Ile on może kosztować? I jak go sprawdzić skoro komp nie pokazuje błędów.

Tylko ,że filtr cząstek stałych zwany DPF-em miał być dożywotni i bezobsługowy :mad:

Miał być dożywotni, ale podobno jest różnie. Do sprawdzenia został osprzęt tego DPF'a. Występuje tam chyba czujnik temperatury filtra i czujnik ciśnienia. Mam nadzieje że to któryś z tych elementów.
Wyczytałem na foarch opla i innych, że wszyscy którzy mają problem z tymi filtrami.
Generalnie chodzi o to, żeby nie przerywać procesu wypalania.
W serwisie FIATa koszt filtra około 4000,-
Może ktoś miał problem z tym filtrem?
Czy można go jakoś sprawdzić lub wypalić w serwisie. Gdzieś o tym czytałem.
Może jakieś rady?

Przeczytaj całość. Kolektor raczej jest OK, "check" nie pali sie
Silnik wczodzi na obroty normalnie, ale po odłączeniu filtra cząstek stałych.

kolektor ssacy

umnie najpierw sie palila samochod wszed w tryp awaryjny a na drugi dzien kontrolka zgasla i samochod odzyskal moc

Pawel159A jak wygląda u Ciebie końcówka rury wydechowej? U mnie jest czarna jak u zwykłego diesla a podobno ma się błyszczeć. Ja u siebie też mam problem z DPFem (najprawdopodobniej to on) bo mi silnik trochę nierówno chodzi po odpaleniu i później raczej też tylko mniej czuć i zobaczyłem raz kontrolkę na ekraniku dotyczącą filtra cząstek stałych.

Ostatnia edycja:
kolektor ssacy

u mnie przed wymianą kolektora ssacego silnik nierówno pracowal na biegu jalowym. kolega pracuje w serwisie alfy romeo i powiedzial mi, ze jak silnik nierówno pracuje to sa to piersze objawy kolektora. U mnie rura jest biala. podal bys numer telefonu to bysmy pogadali

Ostatnią edycję dokonał moderator:
U mnie kolektor był wymieniony jakieś 8 miesięcy temu więc odpada. Coraz bardziej podejrzewam DPF (szerzej o tym w temacie [JTDm] DPF czyli filtr cząstek stałych).

Przed zakupem auta (Vectra C ale silnik JTD 16V ;) ) goście co mi go sprzedawali wymienili kolektor ssący. Sprawa wygląda tak że po przekręceniu kluczyka pojawia się kontrolka oznaczająca błąd w elektronice silnika (ale jakiś nieistotny, lub zapamiętany bo po odpaleniu gaśnie i wszystko jest ok). Jedyne co zauważam to pewien spadek mocy w zakresie 3000 - 4000 obr/min. co nie oznacza że auto nie jedzie w tym zakresie bo ciągnie ładnie ale to już nie to samo co w zakresie 2000 - 3000 obr/min. Czy to jest normalne ?? Wcześniej jeździłem 145 QV co przestawała ciągnąć przy 6500 obr/min :p

Sprawa wygląda tak że po przekręceniu kluczyka pojawia się kontrolka oznaczająca błąd w elektronice silnika (ale jakiś nieistotny, lub zapamiętany bo po odpaleniu gaśnie i wszystko jest ok). Jedyne co zauważam to pewien spadek mocy w zakresie 3000 - 4000 obr/min. co nie oznacza że auto nie jedzie w tym zakresie bo ciągnie ładnie ale to już nie to samo co w zakresie 2000 - 3000 obr/min.

Byłeś ze swoim oplem na hamowni? Myślę, że wykres dużo by Ci powiedział. Jak będę jechał swoim to spróbuję sprawdzić jak u mnie kręci się silnik na tych obrotach bo do tej pory nie zwróciłem na to uwagi. Co do kontrolki silnika to zawsze się świeci (nawet gdy inne zgasną) i gaśnie dopiero jak odpalisz silnik.

Pozdr,
P.

Co do obrotów do u mnie najlepiej ciągnie od 3000 do 4000, przy 2000-3000 trochę mułowato.

Może to ten filtr? Ile on może kosztować? I jak go sprawdzić skoro komp nie pokazuje błędów.
A,nie lepiej się go pozbyć ,jakiś forumowicz się chwalił ze to bez problemów można to ustrojstwo usunąć.

Pozbyć sie nie tak łatwo z tego co się zorientowałem. Chodzi o elektronikę, bo technicznie nie będzie to wielki problem. Pisałem meila od firmy która robi emulatory które "oszukują" komputer i "podają sie" za filtr, ale jeszcze mi nie odp. Koszt takiego urządzenia też nie jest mały bo około 1500, filtr nowy 4000,-.

Ale zawsze taniej niż nowy Filtr ,i spokój na wieki .

Co do obrotów 3000-4000 to u mnie też nie ma spadku mocy tylko jej przyrost.

Witam, jestem z czech i mam zamiar kupić AR 159. U nas tak dobrych stron o AR neznalałem czyli odebrałem sie za granice. po polsku rozumie ale w kwsetii technicznej to ze mna gorzej. Mógł by mi ktoś bardziej szczególnie powiedzieć co to ten kolektor ssący. Do czego słuzy? Zebym wiedział przy zakupie o co chodzi?

Witam, jestem z czech i mam zamiar kupić AR 159. U nas tak dobrych stron o AR neznalałem czyli odebrałem sie za granice. po polsku rozumie ale w kwsetii technicznej to ze mna gorzej. Mógł by mi ktoś bardziej szczególnie powiedzieć co to ten kolektor ssący. Do czego słuzy? Zebym wiedział przy zakupie o co chodzi?
Widzę ,że nie przeczytałeś całego tematu od początku , więc uproszczę Ci problem z wyborem auta ,jeśli chcesz wykluczyć kopoty z kolektorem ssącym zrezygnuj z egzemplarzy z silnikami JTDM z lat 2005 i 2006 które nie miały wymienianej tej części. Silników benzynowych ten problem nie dotyczył .

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót