[159] Utrata 20km 2.0jtdm

• Autor wątku Autor wątku Korpa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Korpa

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 sportwagon Ti 2.0jtdm
Witam dzisiaj na hamowni silnik 2.0 jtdm wypluł tylko 152 km, gdzie szukać przyczyny? Bo jednak 20 km gdzieś uciekło.... Turbo sprawne, ekologia off. Wykres jest wręcz wzorowy jeżeli chodzi o przyspieszenie.

Załączniki

• IMG20221207195144.jpg
    IMG20221207195144.jpg
    54.4 KB · Wyświetleń: 21
A to na 100% jest wersja 170km a nie słabsza?

"Ważniejsza od celu podróży jest radość z podróżowania" - Soichiro Honda

Witam dzisiaj na hamowni silnik 2.0 jtdm wypluł tylko 152 km, gdzie szukać przyczyny? Bo jednak 20 km gdzieś uciekło.... Turbo sprawne, ekologia off. Wykres jest wręcz wzorowy jeżeli chodzi o przyspieszenie.

Miałem podobny temat zaraz po zakupie auta i w moim wypadku winna była turbina, a konkretnie schrzaniona geometria. Turbina z takim właśnie skutkiem była "regenerowana" w jednym ze śląskich ASO. Wymieniłem ją na nową w Cinsoft.

Miałem podobny temat zaraz po zakupie auta i w moim wypadku winna była turbina, a konkretnie schrzaniona geometria. Turbina z takim właśnie skutkiem była "regenerowana" w jednym ze śląskich ASO. Wymieniłem ją na nową w Cinsoft.
Dzieki za odpowiedz, Jakie miałeś jeszcze objawy tej zrypanej geometrii? Bo u mnie turbo dmucha bardzo dobrze patrząc po zegarze, można to zobaczyć na kompie ze jest coś nie tak z geometrią ?

Dzieki za odpowiedz, Jakie miałeś jeszcze objawy tej zrypanej geometrii? Bo u mnie turbo dmucha bardzo dobrze patrząc po zegarze, można to zobaczyć na kompie ze jest coś nie tak z geometrią ?

W MES
Cisnienie turbo zadane VS aktualne.

A firma która sprawdzała moc nie sprawdziła więcej parametrów. Powinny się na tym znać i powinni sprawdzić podstawowe parametry w silniku.
Tych 170 koni jesteś pewny na 100 % czy tylko dane z dowodu rejestracyjnego?

W MES
Cisnienie turbo zadane VS aktualne.

A firma która sprawdzała moc nie sprawdziła więcej parametrów. Powinny się na tym znać i powinni sprawdzić podstawowe parametry w silniku.
Tych 170 koni jesteś pewny na 100 % czy tylko dane z dowodu rejestracyjnego?
Kieruje się dowodem i sprawdzeniem Vin na carvertical

Jak kupowałem auto, to początkowo nawet nie sądziłem, że coś jest nie tak. Wszystko wydawało się OK, tylko myślałem, że te 170 KM będzie trochę bardziej żwawe, więc w końcu wybrałem się na chip i pomiar przed chipem wykazał spory ubytek mocy i momentu. Marcin stwierdził, że pierwszy podejrzany to turbina, pokazał mi ją i po łopatkach wirnika ewidentnie widać było, że z turbiną jest coś nie tak.

Amortyzatory
Powrót