[Giulia] Uszkodzony ETM (U1736-87) ?

tzebrowski

Użytkownik
Auto
Giulia 2.0 200hp, Giulietta 1.8 tbi
Witam,

Pacjent to Giulia 2.0 2019 pl. Otóż wczoraj, po tygodniowym postoju giulia przywitała mnie całkowicie rozładowanym akumulatorem (nie dało się urucnbomić silnika, choinka na desce). Po naładowaniu AKU okazało się, że ekran infotainment się nie włączą (czarny ekran, brak kamerki, nie działa radio), oraz miga liczniki (proxi).
Po zweryfikowanu PROXI, okazało się, że ETM został usunięty, w body natomiast znalazłem błąd U1736-87 ETM (missing message).

Czy w tej sytuacji, czeka mnie wymiana ETM, czy raczej da się to jakoś uratować?. Znalazłem podobny wątek na https://www.alfaowner.com/threads/giulia-etm-module-broken.1215155/ i nie wygląda to za różowo
Btw, zgaduje, że to ETM rozładował baterie (zwarcie) ?

Pozdrawiam,
Tomek

Ostatnia edycja:
Update. Idąc za artykułem https://www.alfaowner.com/threads/giulia-etm-module-broken.1215155, sprawdziłem bezpiecznik F36 (3 od lewej, dolny rząd, 7.5A). Bezpiecznik był nieprzepalopny... natomiast po włożeniu spowortem, ETM ożył...., podobnie jak w podlinkowanym artykule..
Zastanawiam się, co się wydarzyło z moim aku w ciągu tego tygodnia, i dlaczego się rozładował do 0..

Ostatnia edycja:
Niekontakt na tym bezpieczniku załączał/wyłączał zasilanie ETM i zrestartował się w kółko pobierając jakieś spore prądy wtedy?

Trochę naciągane bo czemu miałby "switchować", może bardziej na korozji napięcie się odkładało i ETM dostawał jakieś na granicy restartów (taki trochę stan nieustalony z elektroniki). Na to samo w sumie wychodzi w efekcie.
Fajnie że udało Ci się znaleźć przyczynę.

albo przyczyna rozładowania aku była inna (czy to radio coś zawisło czy inny problem), a tylko radio nie wstało samo przez ogłupienie niskim zasilaniem i potrzebny był power-cycle? w takich przypadkach szybciej po prostu klemę aku na pare sekund odłączyć i wtedy zobaczyć (plus ewentualnie nacisnąć guzik VOL na panelu bo i byli tacy co przypadkowo przycisnęli i im się radio nie włączało samo)

albo przyczyna rozładowania aku była inna (czy to radio coś zawisło czy inny problem), a tylko radio nie wstało samo przez ogłupienie niskim zasilaniem i potrzebny był power-cycle? w takich przypadkach szybciej po prostu klemę aku na pare sekund odłączyć i wtedy zobaczyć (plus ewentualnie nacisnąć guzik VOL na panelu bo i byli tacy co przypadkowo przycisnęli i im się radio nie włączało samo)

To chyba nie to.. bo wywaliło mi ETM z proxy. Natomiast IBS w akumulatororze po nocy spadło z 100% do 68% także coś tam się dzieje jeszcze w temacie, może aku trup,

no nie, to że sie zawiesił to wiadomo, tylko czy to nie stało się potem od niskiego napięcia, a przyczyna rozładowania była inna - o to mi chodziło. jak ECU się zawiesi to i na proxi nie odpowie.

Witam,
podepne sie pod temat bo moj ETM ( Stelvio 2.2 / 08.2020 )podobnie przestal dzialac -ekran infotainment się nie włączą (czarny ekran, brak kamerki, nie działa radio), licznik nie miga (proxi)-resetowal sie wielokrotnie ale bez efektu. Myk z bezpiecznikiem i odpinaniem bateri nie dziala.
Po zweryfikowanu PROXI, okazało się, że ETM został usunięty, w body natomiast znalazłem błąd U1736-87 i U1736-86.
Radio z DAB, AA i nawigacja ze stycznia 2019 High Nr.50560290.
Pytanie zatem jest czy probowac naprawy ( uszkodzone lub zawiesil sie) czy odrazu wymienic bo moze doposazylbym TSR itd. chyba ze to radio ma juz te funkcje.

Pzdr. Darek

jeśli masz radio 50560290 to auto nie jest z 8.2020r a raczej rok starsze (polifty z innymi radiami zaczęli produkować jakoś w 11.2019). No chyba że coś kombinowali na produkcji i fabrycznie wgrali soft MY20 do starszych radii - bo hardwarowo to jest to samo (tp ten sam numer FCC ID, z resztą bebechy/PCB idento).

Jeśli proxi nie miga a to ktoś przeleciał proxi. To stało się po jakiejś wizycie u magika/mechanika czy tak samo z siebie. Albo sam kombinowałeś - np jeśli faktycznie radio było MY20 soft np jakaś aktualizacja na nowszy? Przyznaj się bo łatwiej może coś doradzi się a i będzie przestroga dla innych forumowiczów.

Jakby co mam radio nowe z 2021, high (nav/kamera/aa/acp), ale niestety bez DAB i ze względu na inny rynek musi zostać na firmwarze MV119 bo nowszego nie ma na ten. Za to cena dobra. DAB można wyprogramować w proxi.

Mysle ze masz racje-Stelvio pierwsza rejestracja 08.2020 ale to nie pasuje do Vin.Faktycznie grzebalem w proxi- chcialem "dopisac" wyswietlanie nawigacji na liczniku.W sumie samo proxi przeszlo poprawnie ale nastepnego dnia takie objawy. Wymiana na poliftowe pewnie bedzie neunikniona chociaz poprobowalbym moze naprawy. Pzdr. Darek

a nie, to jeśli grzebania w proxi załatwiły CI radio, to pewnie wystarczy poprawić proxi. czym robiłeś? MES zachowuje logi i masz też tam cały zrzut ori proxi. przeszło poprawnie czyli np w MES zakończyło sie wylącz stacyjkę czy niczym? logi bym jakby co chciał zobaczyć z MESa (tu w folderze gdzie masz zainstalowany Multiecuscan znajdziesz, inne softy nie podpowiem ale pewnie też coś jest). na 99.9% do uratowania wszystko.

Robilem Alfaobd i jak przypuszczam proxi nie skonczylo sie wylacz stacyjke i niestety z tej "akcji" nie mam loga.Uzywam tez Mes ale w tym przypadku latwiej bylo wybrac opcje z menu. Mam logi can config przed i po uwaleniu ETM.
Male update- w czasie tej feralnej sesji probowalem zmienic 4 opcje naraz i po tym radio sie zapetlilo wg. loga zniklo ETM z proxi.

Ostatnia edycja:
AlfaOBD nie jest najlepsze do proxi, na tanich interfejsach to w jakim aucie bym nie próbował to coś wywalało - np na moim aucie zawsze moduł poduszek. Na markowym ELMie to już inna sprawa.
Nie szukałem, ale wydaje mi się że AlfaOBD też gdzieś zostawia z automatu logi. Robiłeś z komórki czy laptopa? Tak czy siak szukaj po plikach/folderach programu.
Ktoś wcześniej robił z tym autem z MESa proxi? Jeśli tak to u niego będzie log. Można próbować grzebać ręcznie i poprawiać proxi. Pamiętasz chociaż co dokładnie zmieniałeś, bo raz o 1 rzeczy piszesz a potem że 4 naraz. ALbo do ASO na przywrócenie fabrycznego proxi, 5 minut roboty, pytanie ile CIę skasują. Uzupełnij profil żeby wyświetlało skąd jesteś, może do kogoś masz blisko z niezależnych warsztatów i one by Ci rozwiązały problem taniej?

Robilem wczesniej kilka razy zrzut proxi Mes-em i mam zapamietane logi. Konfigurowalem wczesniej menu skladania lusterek i dziala wiec proxi.Sprobuje Mes-em przywrocic proxi bajt po bajcie. Uzywam interfejs vgate usb i narazie nie zauwazylem zwiech. Jutro przywroce orig. proxi i dam znac o efektach. Pzdr. Darek

całe proxi z loga z wejścia do niego w MESie, bodajże 4ta linijka loga, wklejasz w oknie po naciśnięciu CTRL+ALT+C jak już jesteś w proxi adjustments i puszczasz proxi.

Witam, przywrocilem ustawienia w can config przez proxi ale niezupelnie bo bajty na samym poczatku nie wystepuja w oknie proxi adjustments a kilka z nich rozni sie wiec przypuszczam ze potrzeba Witech2-a ale moze sie myle.ETM powrocilo jako "usuniety" i licznik miga choc proxi przeszlo poprawnie.Dam rade Mes-em dopisac ETM czy potrzeba serwis?Pzdr. Darek

tylko z jednej linii masz całe proxi, bodajże w 4tej i wszystkie bajty występują, natomiast na początku masz różnice i co zaprogramujesz to coś tam się różni - niektóre są typu nazwa operatora czy tego typu rzeczy i tym się nie przejmujesz od ok 30 -5x masz tablicę EOL, ona tworzy się automatycznie można powiedieć że lista modułów jak wejdziesz do proxi w MES i status typu EOL OK, Added, Removed tu jest odzwierciedlony. Ciebie interesuje to co jest od tam piędziesiątego któregoś jeśli chodzi o ustawienia w których mieszałeś.
Pytanie też czy wziąłeś proxi ori jakieś odpowiednio stare czy już motane? Może jeszcze raz porównaj co weszło albo jeszcze raz puść samo proxi. Może wcześniej odpięcie aku na chwilkę i parę startów auta na chwilkę bo może coś wariuje/nie odświeżyło się.

Proxi ponownie wgrane jest "dziewicze" i nie motane.Pierwsze bajty ( u mnie ok. 144 sztuk - te z pelnego loga ) nie moge edytowac bo nie wystepuja w MES.Pozostale bajty zgadzaja sie.Moze masz racje i odepne akumulator jeszcze i dla oczywistej oczywistosci puszcze osiowanie ponownie.ETM jako "usuniety"- ktory bajt za to odpowiada?
W zalaczniku ostatni log- moze rzucisz okiem;)

Załączniki

Ostatnia edycja:
pisałem Ci że bieżesz tylko jedną linię, w niej jest proxi, teraz patrze linia nr 5

tam gdzie jest tablica EOL to działa samo, nie sądzę że masz wpływ na to wpisując coś w tych niższych bajtach, ale ETM jest w bajcie 30 bit 4 i to w logu który wysłałeś jest jako Present, a w bajcie 46 jest bit 4 i to pokazuje EOL i u Ciebie oba bajty mają wartość hex 10 czyli odpowiednio present/has EOL czyli git. pytanie jak teraz Ci pokazuje - zrób jednak parę startów silnika po odłączeniu aku - z doświadczenia wiem że czasem coś się proxi wykrzacza i znika, potem pokazuje się added a potem dopiero proxi i wchodzi

Amortyzatory
Powrót