Uszkodzona (złamane mocowanie) klamki przedniej lewej

• Autor wątku Autor wątku waca
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam
Mam pytanie:
Czy klamka wersji przed FL jest taka sama jak po FL (wiem inny materiał: metal-tworzywo), ale czy są takie same kształtem i rozmiarem?
Czy klamka od AR 147 przed i po FL a klamka od AR GT jest inna?
Pozdrawiam i dziękuję...

Na pewno w przypadku 147 klamki przed lift i FL są inne - różnica w zawiasie, w FL jest pod kątem, a przed fl na prosto (można na google grafika znaleźć foty). Co do GT, to wydaje mi się, że też były różne (aluminium, plastik) i teoretycznie powinna pasować, lecz mają inne nr w Eperze i 2 sklepy powiedziały mi, że to są różne części, także ktoś by musiał potwierdzić czy faktycznie.

Jeżeli chodzi o kąt zawiasu to się zgadza, są różne klamki. Można oczywiście delikatnie podszlifować zawias i pasuje do przedlifta. :)

W sobotę przerabiałem wymianę zawiasu i ten przykręcany do klamki pod kątem nie pasuje zamiast modelu montowanego na płasko.
Po dokręceniu klamka była tak ściśnięta, że nie dało się jej ruszyć, a co za tym idzie otworzyć drzwi od zewnątrz.

Najlepiej wykręć zawias i kup od razu odpowiedni. Ewentualnie ja widziałem taki z dwoma miejscami na śrubę do klamki, prostopadle i pod kątem jak tu:

80467d1355856941-odklejona_klamka__147_a-dsc00234.jpg

Przyszedł mi zawias i chciałem zapytać który element należy spiłować żeby klamka nie odstawała?

Kupiłem właśnie taki sam zawias ale jeszcze nie podchodziłem do montażu. Co nie pasowało?

Nie próbowałeś podpiłować?

A można wiedzieć gdzie? Ja kupiłem ten do polifta i jak nic nie wyrzeźbię to będę zmuszony pójść w twoje ślady.

Mi udało się wyrzeźbić, trochę szlifierką trochę pilnikiem spiłowałem i wygląda ok ;) Różnica między odległością klamki od karoserii to dosłownie 1mm ale jak ktoś jest uczulony na coś takiego to może mu to jednak przeszkadzać :)

Niestety mnie też dopadło....
z tego co poczytałem ten wątek i ten na GT to mam najgorszą wersję zawiasu czyli nie pasi przedlift i polift

czego lepiej szukać klamki z zawiasem od Fiata Marea czy nowego typu zawiasu https://www.autosklep24.pl/pl/p/Zawias-klamki-ALFA-ROMEO-147-GT/18102

co będzie łatwiej dostosować i lepiej będzie wyglądało.
Klamki całej nie demontowałem więc za dużo miejsca nie mam na przymiarki

7 z 2005 roku

Mój zawias:
2.jpg
1.jpg

Niestety tylko mam taki po zmianach... Przykro mi..
Pozdrawiam...

Amortyzatory
Powrót