Uszkodzona (złamane mocowanie) klamki przedniej lewej

• Autor wątku Autor wątku waca
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z założeniem nie miałem żadnych problemów. :) Jedynie co zrobiłem to podszlifowałem bolec, żeby klamka lepiej dochodziła. Wiadomo, zawias nie jest tej jakości jak oryginalny Alfy Romeo ale robiłem zimą i do tej pory nie mam problemów. :)

- - - Updated - - -

Nie wiem jak jest w wersji Alfy Romeo 147 po liftowej. Nikt nie mówi wprost czy pasuje co i jak wygląda.

Zamówiłem, dam znać czy pasuje. Klamki nadal dostępne.

Witam, dzis niestety kolega otiwerając drzwi kierowcy tak pociągnął, że klamka(uchyt - to co się chwyta) zostało mu w ręce czyli wnioskuje z tego, ze nie da się tego naprawic?
Pytanie, czy lepiej kupić zamiennik nowy czy szukać oryginału.

Ważne rzecz, czy mogę przełożyć wkładkę do nowej klamki ? Czy wymiana jest trudna ?

Alfa Romeo 147 2007r.

Możesz,a szukaj oryginału
Do polifta, przed liftem były metalowe.

Wczoraj ktoś pod domem mi urwał zawias od klamki od strony kierowcy. Da się to jakoś naprawić, czy muszę kupować całą klamkę?
Alfa 147 rocznik 2002.
Będę wdzięczny za rady.

Fotki podglądowe jak to wygląda: IMAG0089.jpgIMAG0090.jpgIMAG0091.jpgIMAG0092.jpg

Jesteś pewien że to jest ten zawias? Gdzieś czytałem że zawias się dało dokupić do wersji po liftingowej, natomiast do starszych wersji podobno nie pasował.

Ktoś potwierdzi? Zaprzeczy?

Na aukcji na allegro (niestety nie mogę jeszcze dodawać linków do postów, ale jak wpiszesz: "zestaw naprawczy klamka alfa romeo 147" to znajdziesz)
Jest podana informacja że ten zawias pasuje do modeli z rocznika 2006+.

Uszkodzony zawias klamki. Najłatwiej kupić klamkę z Fiata Bravy/Bravo. :)

Niedawno kupilem od sprzedawcy tanifiat na Allegro 55 zl z przesylką orginał

Jakaś instrukcja pomocnicza jak to zrobić gdzieś jest? Moje zdolności mechaniczne są na kiepskim poziomie i bez jakiegoś wsparcia w postaci instrukcji to sobie nie poradzę :(.

Ściągasz boczek drzwi, wygłuszenie lekko nacinasz, dostajesz się do drzwi, odkręcasz kluczem 10 nakrętkę, od zewnątrz wyciągasz starą część zawiasu. Potem odchylasz klamkę tak żeby się dostać do zawiasu i wykręcasz drugą część starego zawiasu który jest przykręcony za pomocą wkrętu do klamki od środka, najlepiej do tego użyć bita od wkrętarki i kombinerek bo miejsca jest ekstremalnie mało, a nie chcemy demontować całej klamki bo nie trzeba. Jak już wykręcisz to na to miejsce przykręcasz nowy zawias już w całości, najpierw od strony klamki na wkręcie i potem wkładasz to tak żeby śruba przeszła przez otwór w drzwiach i od środka zakręcasz to nakrętką. Zaklejasz wygłuszenie jakąś taśmą, montujesz boczek i po robocie :)

Dziękuje :). Klamkę z tego fiata bravo dzisiaj zamówię i w przyszły weekend się będę bawił z wymianą. Mam nadzieje że mi się uda i nic nie popsuje. Zdam relacje jak mi poszło.

Ja jestem po zabiegu wymiany zawiasu i powiem ze łatwo nie jest :/
Ten wkręt co pisał kolega to faktycznie jest miejsce i można go spokojnie odkręcić bitem (trzymałem go palcem a kręciłem kluczem 7 czy jakoś tak) ale za to żeby odkręcić nakrętkę 10 od wewnątrz drzwi od zawiasu to już zabawy miałem sporo. Może w 147 jest więcej miejsca ale w GT praca kluczem czubkami palców to słaba przyjemność :/ I dodam że nakrętki nie widać i robota na czuja :)

W 147 odkręcenie tej nakrętki jest bardzo przyjemne bo miejsca o dziwo jest sporo i cała ręka tam wejdzie ;)

Jeżeli kolega zamierza wymienić całą klamkę to już problem może się pojawić bo potrzeba odkręcić jeszcze ją z jednego końca tam gdzie jest zamek, a tam to już miejsca naprawdę mało oj mało ;)

Dzisiaj udało mi się naprawić tą klamkę. Dziękuje bardzo wszystkim za rady bo bez nich bym sobie nie poradził.
Możecie się ze mnie śmiać, ale cała operacja zajęła mi aż 3 godziny.... Najwięcej czasu straciłem przy rozkręcaniu "boczka". Robiłem to pierwszy raz i trochę się namęczyłem zanim odnalazłem wszystkie ukryte śrubki i jak to wszystko zdemontować żeby niczego nie urwać. Potem już było z górki. Odkleiłem wygłuszacz (potem go zalepiłem) i dostałem się do nakrętki od zawiasu. Tak jak kolega wyżej mówił miejsca jest sporo i cała ręka mi tam weszła (ale nie ma co ukrywać że mam szczupłą rękę) i nakrętkę bez problemu odkręciłem. Potem jeszcze się trochę namęczyłem przy skręcaniu zawiasu do klamki bo nie miałem tak wąskiego i długiego śrubokręta żeby przez drzwi go skręcić, ale ostatecznie się udało.

Potrzebne do tej "operacji" jest tylko śrubokręt, klucz 10 oraz imbus 5 i 4.

Przyznam się że jestem z siebie dumny! Moja pierwsza samodzielna naprawa i na szczęście zakończyła się sukcesem :).

No własnie mam belle 147 po lifcie 2006r. Czy do niej tak samo pasuje z fiata brava/500?
Czy ktoś już może sprawdzał czy klamka z fiata 500 pasuje do 147 polift? Bo potrzebuję całą (oprócz zepsutego zawiasa mam urwaną całą klamkę). Chyba że ktoś zna jeszcze inny patent niż wymiana całości?

U mnie w 147 przedlift też jest problem z klamką od drzwi pasażera.
Sam zawias załatwi sprawę w moim wypadku? Jest różnica między poliftem a przedliftem?

17078197_1002589363176342_580182278_n.jpg17092428_1002589359843009_1736924735_n.jpg17105325_1002589499842995_1617394174_n.jpg

Wymiana zawiasu załatwi sprawę ;)

Wysłane z mojego LG-D315 przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót