• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Uszczelka pod głowicą?

podepnę się. W ten weekend zaobserwowałem zassany wąż układu chłodzenia idący od termostatu do chłodnicy (zimny silnik). To chyba nie jest normalne? Płynu nie ubywa, nic się nie dzieje, temperatura ok, nic a nic się dziwnego nie dzieje, tylko ten dziwny, zassany wąż. Nie sprawdziłem, czy po odkręceniu korka w zbiorniczku wyrównawczym coś się stanie. Jakieś sugestie?

Wszystko wskazuje na uszkodzony korek, wymień i obserwuj

Jeśli nie kupujesz nowej głowicy to ja na twoim miejscu szukalbym drugiego słupka koszta wyjdą te same. Pozostała część swojego silnika sprzedaż. Ja wychodzę z założenia że fabryka lepiej mimo wszystko składa blok z głowica niż mistrz w warsztacie. W sytuacji problemów po remontowych większość warsztatów się później wipina i zwala na inne elementy i ciężko jest wyegzekwować reklamację. Przy zakupie słupka sprawdzisz jak chodzi kupujesz i przekladasz max 3 dni roboty

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
podepnę się. W ten weekend zaobserwowałem zassany wąż układu chłodzenia idący od termostatu do chłodnicy (zimny silnik). To chyba nie jest normalne? Płynu nie ubywa, nic się nie dzieje, temperatura ok, nic a nic się dziwnego nie dzieje, tylko ten dziwny, zassany wąż. Nie sprawdziłem, czy po odkręceniu korka w zbiorniczku wyrównawczym coś się stanie. Jakieś sugestie?
Wszystko wskazuje na uszkodzony korek, wymień i obserwuj

Chyba jest sukces. Po wymianie korka wszystko wróciło do normy, oczywiście będę jeszcze dokładnie obserwować.
Dzięki,
Pozdrawiam,

Również się podepnę, u mnie historia wygląda następująco:
Alfa 159 1.9 8v, czasami zdarza się, że auto jak postoi parę dni po dłuższej trasie nie odpala za pierwszym razem, a jak już odpali (za drugim już łapie) to wypuszcza bąka z białego dymu. Jeżeli chodzi o płyn chłodniczy to cały czas utrzymywał się na takim samym poziomie (trochę ponad minimum) i nie było nigdy problemów z temperaturą. Dziwne rzeczy zaczęły się dziać ostatnio: regenerowałem turbinę i wymieniałem wszystkie filtry, po tej naprawie poziom płynu podniósł się prawie do maxa, a następnie zauważyłem że pod autem zbiera mi się kałuża płynu chłodniczego. Trwało to parę dni aż poziom płynu spadł do pierwotnego (trochę ponad min) i przestał wyciekać, przez cały ten czas temperatura bez zmian i w normie. No i ostatnio znowu zrobiłem trochę dłuższą trasę, auto postało parę dni i znowu pojawił się biały dym przy odpalaniu (odpalił za drugim razem). Macie jakieś pomysły co może być przyczyną? Głowica?

Zrób test na obecność spalin .
Kosztuje grosze.

Amortyzatory
Powrót