[159] Uszczelka pod głowicą?

Auto
Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 16v 189 KM 406 Nm
Witam,
Po dłuższej trasie na parkingu zauważyłem, że z rury leci biały dym. Na trasie było wszystko ok, temperatura na 90 stopniach, pracowała normalnie. Po otwarciu maski okazało się, że płyn chłodzący był pod sam korek a węże od chłodnicy bardzo twarde. W warsztacie sprawdzali obecność spalin w układzie chłodzenia i niby nie ma. Płyn chłodniczy czysty, bez śladów oleju i olej też ok. Macie jakieś pomysły? Może coś z termostatem lub pompą wody? Już nie wiem a w ciemno robić głowicę nie chcę. Dodam, że nie było to wypalanie DPF bo go nie mam.

Popękana głowica. Zobacz czy z przelewu do zbiorniczka wraca ciągle bez bąbelków.

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Witam,
Po dłuższej trasie na parkingu zauważyłem, że z rury leci biały dym. Na trasie było wszystko ok, temperatura na 90 stopniach, pracowała normalnie. Po otwarciu maski okazało się, że płyn chłodzący był pod sam korek a węże od chłodnicy bardzo twarde. W warsztacie sprawdzali obecność spalin w układzie chłodzenia i niby nie ma. Płyn chłodniczy czysty, bez śladów oleju i olej też ok. Macie jakieś pomysły? Może coś z termostatem lub pompą wody? Już nie wiem a w ciemno robić głowicę nie chcę. Dodam, że nie było to wypalanie DPF bo go nie mam.
Twarde węże to nic innego jak powietrze w układzie chłodzenia. Zdejmuj glowice i szukaj drugiej.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Na allegro teraz są po całkowitej regeneracji, nie spawane za 1,3-1,7k. Także idzie dostać w fajnej kasie.
Aaa wgl to jaki silnik masz przypomnij? I przy jakim przebiegu?

Ostatnia edycja:
zacznij od wymiany korka ;) ostatnio notorycznie padaja. A bialy dym moze byc ze wszystkiego moze to byl niebieski :D z oleju ktory puscilo turbo, odme masz drożną ???

zacznij od wymiany korka ;) ostatnio notorycznie padaja. A bialy dym moze byc ze wszystkiego moze to byl niebieski :D z oleju ktory puscilo turbo, odme masz drożną ???
Korek nie jest powodem zbierania się ciśnienia w układzie

Korek reguluje to ciśnienie więc jest. Jak będzie uszkodzony to właśnie będą objawy wywalania płynu. Uszczelki pod głowicą też nie wykluczam, choć jak jest przedmuch to działa zazwyczaj w dwie strony i powinno ubywać płynu który idzie w cylinder. Może być jeszcze prozaiczna przyczyną przypominająca upg, mianowicie nieszcelat chlodniczka EGR ;)

Wysłane z mojego P2 przy użyciu Tapatalka

Jakie bzdury. Korek nie może powodować ciśnienia w układzie, koniec i kropka.

Głowica. Węże twarde, nadmiar płynu. Niestety...

Jak pisałem wcześniej, może być chlodniczka EGR. Często się rozszczelnienia w 1.9

Nie ma sensu słuchać opinii mechanika. Wierzyć własnym oczom, że płyn klarowny i tracić czas, żeby sprawdzić czy go nie ubywa. Brak spalin w układzie chłodzenia o niczym nie świadczy. Poradę Whiplasha o wymianie korka możesz spokojnie zignorować (koleś ewidentnie się nie zna), a termostatem nie warto zawracać sobie głowy... po prostu szkoda 30 min czasu na szukanie po forum co dzieje się, gdy korek lub termostat jest uszkodzony.
Zaufaj specjalistom z forum i w ciemno bierz głowicę za 1700 zł + kilka stówek za robociznę. Taka okazja nie potrwa długo :)

Bez sensu z tą głowicą. Szkoda czasu i roboty bo szybciej będzie wymienić cały silnik oczywiście z sankami i skrzynią biegów bo i taniej i łatwiej.

A uszkodzony korek może zwyczajnie zaciągać powietrze do układu, zapowietrzać go i to również powoduje wzrost ciśnienia tak jak i wzrost temperatury płynu.
Ale tak jak wspomniałem wyżej szybciej wymienić silnik.

Ostatnia edycja:
Przy okazji sobie gumy stabilizatora zrobi [emoji23]

Co do korków, to one rzeczywiście się psują, swój zmieniałem 1.5 roku temu, ale u mnie płyn uciekał, do wysokości ok 1 cm poniżej minimum, po uzupełnieniu sytuacja się powtarzała.

Ale sytuacja z dymem, poziomem płynu i całą resztą dobrze autorowi nie wróży.

Osobiście jestem zdania, że jeśli możesz coś sprawdzić zanim wydasz kilka tys PLN to zawsze warto to zrobic.

Widzę, że forum na poziomie. Jeden mądrzejszy od drugiego ale konkretów zero. Tylko bezsensowne nabijanie postów.

Amortyzatory
Powrót