• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Usunięcie DPF filtra cząstek stałych

Wtych sterownikach robi się emulacje dpf i jak byś nie kombinował to edc uruchomi proces wypalania. Nie chodzi tu o egt bo edc nalicza średnią z wypalania np wejdź w mes i sprawdz ile jest parametrów dla dpf. Histerezy są dla wypalania 260 do 650 st C

Wysłane z mojego F3311 przy użyciu Tapatalka

@<a href="http://www.forum.alfaholicy.org/uzytkownik/14921.html" target="_blank">@sdero</a> - a przy usuwaniu DPF, jest szansa stwierdzenia innej jakości spalin niż generują alfy (EURO 4 bodaj) bo tam masz odpowiednie różnych cząstek. Wytnę DPF to teoretycznie mogę nie spełniać tych norm. Mówisz, że mierzą zadymienie, a z drugiej strony ponoć gliniarze mają jakieś urządzenia do mierzenia norm spalin... jak to się ma realnie?

Zapewne normy nie spełnisz ale nie ma tego jak zmierzyć. Znaczy się jest jak ale to nie jest pomiar PM10 czy PM2.5, gdzie czujnik kupisz ao 100 zł. i na Atmedze zrobisz sobie analizator ;) Pomiar jest bardzo skomplikowany.
Poczytaj tutaj:
https://www.autoexpert.pl/technika-i-serwis/Kontrola-emisji-czastek-stalych-spalin,2591,1

Tu masz wypowiedź NIK

Tak gliniarze mają analizator spalin do badania norm spalin... benzyniaków. Oraz mają dymomierz do pomiarów diesli. Prawda jest taka, że dowody tracą głównie właściciele benzyniaków. I to tych, które są na tyle stare, że ich zużycie uniemożliwia spełnienie normy a na tyle młode aby w normy już weszły. Dla przykładu wystarczy w samochodzie z roku 1992 wyciąć katalizator aby analizator spalin wykazał, że nie spełnia normy Euro 1. I po dowodzie. Natomiast media straszą, że diesle, diesle i diesle.

- - - Updated - - -

Tak jeszcze dodam, że normy w PL określają dopuszczalne zadymienie na poziomie do 2,5 (m-1) dla silników wolno ssących. Dla doładowanych to do 3,0 (m-1). W twoim samochodzie bez DPF-u będziesz miał na poziomie ~1,6 - 2.0. Oczywiście zakładając, że silnik jest sprawny. Bo jeśli masz na przykład problem z wtryskami, to oczywiście normy nie spełnisz. Tak jest też w przypadku niewłaściwego tuningu.

- - - Updated - - -

Najpierw wspomnę tylko, że się z Tobą nie kłócę a Twoje wypowiedzi w tym temacie są kopalnią wiedzy. Chciałbym tylko dobrze zrozumieć zagadnienie dlatego upierdliwie się dopytuję.

Ja to wszystko rozumiem ale powtarzam po raz 3 trzeci o tym nieszczęsnym EGT :D Mój cel jest taki, aby pozwolić ECU wyliczać sobie zarówno nasycenie jak i interwały czasowe pomiędzy wypalaniami (bo takie do końca "spontaniczne" to one raczej nie są) a oszukać jedynie odczyt temperatury na DPF żeby zapobiec wtryskiwaniu paliwa w suwie wydechu.

No chyba, że pomimo >600 stopni na DPF wtryski i tak będą lały ropę ale to trochę bez sensu mi się wydaje.

Czyli podsumowując - niech ECU sobie "wypala" DPF do woli ale pod warunkiem wycyganienia EGT celem zapobiegnięcia lania paliwa.

Jasniej już nie umiem :D

No, co ja mam Ci napisać ;)
Nawet jak zmniejszysz interwały między wypaleniami, to i tak wypalenia będą. Jak będą wypalania, to paliwo będzie dodawane bez względu na to co ty zrobisz i jak bez sensowne ci się to wydaje. Nie ma trybu wypalania bez dodatkowej dawki paliwa.

Nie oszukasz tego sterownika tam jest zbyt wiele parametrów do wyłączenia dpf

Wysłane z mojego F3311 przy użyciu Tapatalka

Kiedyś tutaj czytałem że po wywaleniu DPF tylko fizycznie ECU próbuje go wypalić i uzyskać zadaną temperaturę, z racji braku wkładu oczywiscie temperatury uzyskac nie może więc usiłuje wypalić filtr permanentnie cały czas.

Nawet jak zmniejszysz interwały między wypaleniami, to i tak wypalenia będą. Jak będą wypalania, to paliwo będzie dodawane bez względu na to co ty zrobisz i jak bez sensowne ci się to wydaje. Nie ma trybu wypalania bez dodatkowej dawki paliwa.

I na tym możemy zakończyć dyskusję :) dziękuję za cierpliwość choć i tak mam delikatne wrażenie że kluczymy wokół sedna :D Będę się dokształcał dalej :P

Ostatnia edycja:
A ja chciałbym ponowić pytanie o zamienniki DPF. Czy jest na forum ktoś kto coś takiego u siebie zakładał albo ktoś kto ma doświadczenie z tegu typu filtrami i może powiedzieć coś na temat ich jakości i czy spełniają swoje zadanie? Pzdr.

A ja chciałbym ponowić pytanie o zamienniki DPF. Czy jest na forum ktoś kto coś takiego u siebie zakładał albo ktoś kto ma doświadczenie z tegu typu filtrami i może powiedzieć coś na temat ich jakości i czy spełniają swoje zadanie? Pzdr.
Ja na chwilę obecną mam założony zamiennik (nowy zamiennik, a nie zregenerowany używany) jeżdżę z nim już jakieś pół roku i według mnie jest wart zakupu. Z tego co mi się wydaje, to skoro to jest filtr, to powinien filtrować, a on chyba nic nie filtruje, dym swobodnie przez niego przelatuje. Na chwilę obecną nie mogę zbyt wiele o nim powiedzieć bo mam jeszcze pewne problemy z silnikiem, ale jeśli stanąłbym przed wyborem: kupić zamiennik (około 1200 zł), albo całkowicie się go pozbyć, to nie zastanawiałbym się, tylko od razu go wywalał.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Polecam temacik o usuwaniu (porządnym) dpf z edc16c39.

https://www.ecuedit.com/problem-dpf-off-by-swiftec-croma-1-9jtdm-150km-edc16c39-t8453

to make really good dpf and egr off, with proper logic modification - to make exactly the same sofware working order as in the same ECU which has no dpf installed you need to change at least those maps:

1 EGR Hysteresis
2 EGR Hysteresis
3 EGR Hysteresis
4 EGR Hysteresis
5 EGR deviation
6 EGR SWITCH
7 EGT Sensor linearisation
8 Particle filter status vs. engine status matrix
9 Engine speed threshold to interrupt a regeneration in idle conditions
10 In Case Of Regeneration 1
11 Delay time after engine start
12 Error debouncing time for error "too many interrupted regenerations"
13 Error debouncing time for error "too many regenerations are exceeded to max. allowed regeneration time"
14 Factor for residual particulate in case of interrupted regeneration
15 EGT DETECT
16 EGT HEAL
17 EGT DETECT 2
18 EGT HEAL 2
19 Switch to deactivate the physical model output
20 Time constant for limited physical model
21 Time constant for air stream resistance
22 Time constant for soot mass
23 Negative threshold of volume flow gradient for dynamic plausibility check
24 MIN Difference Pressure For Monitoring Of DPF
25 Ower limit of difference pressure for hoseline monitoring
26 Upper limit for monitoring of particulate filter characteristic
27 Lower limit for monitoring of particulate filter characteristic
28 Oil ashes accumulated in the trap
29 EGT LINEARISATION
30 EGT DETECT
31 EGT HEAL
32 EGT DETECT
33 EGT HEAL
34 Maximum Time Allowed For Regeneration
35 MAX & MIN Temp Before Cat
36 MAX & MIN Temp Before DPF
37 DPF corrected SOT
38 RPM Threshold For Trigger Of Temperature Plausibility Check
39 Upper Limit SRC Difference Pressure
40 Lower Limit SRC Difference Pressure
41 Switch To Take The Differential Pressure Offset Into Account
42 Stops Forced Regeneration If Value Is Greater Then 0
43 Volume Flow Difference Per Second
44 Volume Flow Gradient For Hoseline Monitoring
45 Upper Temp Limit For Cold Start Detection
46 MAX Permitted Deviation During Cold Start
47 Upper Limit SRC Temperature Sensors
48 Lower Limit SRC Temperature Sensors
49 Error Debounce Time Engine Protection
50 Healing Debounce Time Engine Protection
51 Lock Time For Temp Sensor Plausibility After Short Time Running
52 DIFF PRESSURE SENSOR LINEARISATION
53 DIFF MIN VOLTAGE
54 DIFF MAX VOLTAGE
55 DIFF DEBOUNCE
56 DIFF DEBOUNCE
57 DIFF HEAL
58 DIFF HEAL
59 EGT MIN VOLTAGE
60 EGT MAX VOLTAGE
61 DPF software monitoring SWITCH - Indicates the presence of DPF and Lambda sensor in the vehicle

Następnie ktoś podejmuje się modyfikacji tych map, co jest opisane.

Wszystko na własne ryzyko, ja już umówiłem się z profesjonalistą :)

Podobno samochody z FAP nie mają problemów z wypalaniem i ogólnie z użytkowaniem tego wynalazku. Po każdym tankowaniu do paliwa jest dodawana pewna ilość płynu Eolys (około 5ml na bak). Zastanawiam się co się stanie gdyby samemu dolewać Eolys do paliwa. Teoretycznie mielibyśmy mokry filtr FAP z ręcznym sterowaniem :) W końcu sa różne dodatki obniżające temperaturę wypalania sadzy do samochodów z DPF czyli efekt jest taki jak po dodaniu płynu Eolys. Może ktoś próbował taką opcję?

Ja na chwilę obecną mam założony zamiennik (nowy zamiennik, a nie zregenerowany używany) jeżdżę z nim już jakieś pół roku i według mnie jest wart zakupu. Z tego co mi się wydaje, to skoro to jest filtr, to powinien filtrować, a on chyba nic nie filtruje, dym swobodnie przez niego przelatuje. Na chwilę obecną nie mogę zbyt wiele o nim powiedzieć bo mam jeszcze pewne problemy z silnikiem, ale jeśli stanąłbym przed wyborem: kupić zamiennik (około 1200 zł), albo całkowicie się go pozbyć, to nie zastanawiałbym się, tylko od razu go wywalał.

Kupowałeś zamiennik z Allegro? Jaki koszt? Mógłbyś pochwalić się gdzie ewentualnie kupiłeś? Jeżeli nie tutaj to na wiadomość prywatną? Nadal jesteś zadowolony? Nie było problemu z montażem?

Kupowałeś zamiennik z Allegro? Jaki koszt? Mógłbyś pochwalić się gdzie ewentualnie kupiłeś? Jeżeli nie tutaj to na wiadomość prywatną? Nadal jesteś zadowolony? Nie było problemu z montażem?
Kupiłem go właśnie na allegro, wybrałem odbiór osobisty bo do Ostrowa Wielkopolskiego nie miałem daleko, a wolałem zobaczyć co to warte. Koszt to właśnie około 1100/1200 zł, nie pamiętam już dokładnie. Jedyny problem z montażem, to było wymontowanie starego, reszta pasuje tak jak powinna. Niestety nie mogę powiedzieć że jestem z niego zadowolony. Plus jest taki że nie powinien się zapchać bo dym przez niego przelatuje. Jeśli teraz miałbym tak zapchany DPF że nie było by dla niego ratunku, to wywaliłbym środek i wyłączył programowo zamiast kupować nowy.

Dzięki za informację. A i jeszcze jedno: czy masz osmoloną końcówkę wydechu po zamontowaniu tego zamiennika?

Ostatnia edycja:
no właśnie, jeśli dym przelatuje to chyba raczej nic nie zatrzymuje, czyli końcówa powinna być osmolona?

Dzięki za informację. A i jeszcze jedno: czy masz osmoloną końcówkę wydechu po zamontowaniu tego zamiennika?
Ogólnie to lały mi wtryski więc oprócz osmolonej końcówki, miałem czarny cały tył samochodu, więc właśnie tak filtruje ten filtr. Teraz samochód nie dymi, bo zrobiłem wtryski, lecz końcówki pozostały czarne, jest to raczej kwestia wymycia sadzy i wtedy okaże się czy będą czyste.

A czy ten filtr z allegro ma jakiś papier? Certyfikat, cechę na obudowie etc. Jak miał, to bym się nie martwił, tylko w razie problemów z kontrolą jakości spalin oddał na reklamację z roszczeniem, jak nie miał żadnego papieru dopuszczającego to nie ma różnicy, że nowy zamiennik. Mandat czy zabranie dowodu i raczej zero możliwości reklamacji...

Co do FAP z wyższej wypowiedzi. Też mają problemy, i to chyba większe niż DPF. Albo na zasadzie "wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma" - bo przez 4 lata miałem 307 z fapem i naczytałem się dużo jak to dobrze mieć DPF bo tam nie ma tylu problemów co przy FAP. Coś w tym jest bo przy FAPie masz więcej czynników problemotwórczych: Płyn, pompka dozująca płyn, sterowanie tym wszystkim... Sam filtr i proces wypalania jest podobny jak przy DPF, ale w HDI fap jest zaraz za turbiną. W komorze silnika, bezpośrednio za kolektorem wydechowym.

A czy ten filtr z allegro ma jakiś papier? Certyfikat, cechę na obudowie etc. Jak miał, to bym się nie martwił, tylko w razie problemów z kontrolą jakości spalin oddał na reklamację z roszczeniem, jak nie miał żadnego papieru dopuszczającego to nie ma różnicy, że nowy zamiennik. Mandat czy zabranie dowodu i raczej zero możliwości reklamacji...

Żadnego certyfikatu ani papieru nie dostałem, jedynie fakturę. Szczerze mówiąc, obudowie za bardzo się nie przyglądałem, było to rok temu więc za bardzo nie pamiętam czy coś na niej było napisane.

Ostatnia edycja:

.

Tyle tylko, że po pierwsze Polska norma mówi tylko o zadymieniu spalin diesla, a po drugie nawet gdyby ktoś próbował mierzyć to nie ma tego czym zrobić.

Ja wiem, mam na myśli kontrole na zachodzie. Chociaż nie wiem jak tam restrykcyjnie to badają.

Są dostępne dwa laboratoryjne urządzenia. Dostępne w Niemczech i w Australii. Pomiar jest bardzo problematyczny. Tu literatura
https://www.autoexpert.pl/technika-i-serwis/Kontrola-emisji-czastek-stalych-spalin,2591,1

Czyli co? Te kontrole na zachodzie to legenda ?
Chciałbym wybrać sięw przyszłym roku do Hamburga i myślę nad założeniem DPF od nowa.
Dodatkowo rząd chce się zabrać za karanie za wycinki więc...

PS. Da się zregenerować DPF gdy nie ma już w nim środka?

- - - Updated - - -

Ogólnie to lały mi wtryski więc oprócz osmolonej końcówki, miałem czarny cały tył samochodu, więc właśnie tak filtruje ten filtr. Teraz samochód nie dymi, bo zrobiłem wtryski, lecz końcówki pozostały czarne, jest to raczej kwestia wymycia sadzy i wtedy okaże się czy będą czyste.

Wtryski wymieniałeś czy regenerowałeś? A może były czyszczone ? Jaki koszt?

Amortyzatory
Powrót