[159] Usunięcie DPF filtra cząstek stałych

Oczywiście, ze też dlatego nie kupuje się auta z DPFem do latania po mieście. Stał ostatnio taki pacjent u znajomego na warsztacie. 159 jeżdżona tylko po mieście i olej zmieniany jak pokazało informacje na komputerku. Panewki do wymiany Miedzy 100K, a 300K km jest różnica
jak wypala co 1000 km to może przejedzie 300tyś a jak wypala co 200km to 100tyś jest wartoscią graniczną przebiegu:D

Jeżeli chodzi o 159, to nie bardzo jest w czym wybierać po prostu :-) Praktycznie nie ma nic ciekawego z 2.2 czy 1.9 JTS, od razu trzeba brać 1.75.

No to jeszcze zależy jaka to dziura była i czy nie przewiercił też katalizatora? Zupełnie dziwny trik. Skoro wypalanie dalej jest inicjowane to ta dziurka sie jednak zatyka
Poszukam zdjęcia. Dziura była oczywiście na wylot od początku katalizatora do końca dpf i miała przekrój podobny do przekroju wejścia do dpf. Czujnik roznicowy pokazywał zero więc nie ma mowy o zatykaniu.

Powtórzę, żeby nikt mnie źle nie zrozumiałe - nikogo nie namawiam do czegoś takiego, piszę to jako ciekawostkę, która pokazuje jak działa algorytm wypalania dpf.

Auto sam wiozłem do cinka, sam nim dłuższą chwilę jeździłem, więc piszę to z pierwszej ręki. A puszkę po dpf mam chyba do dziś w piwnicy.

Ostatnia edycja:
Ktoś poszedł na łatwiznę i przyjanuszował podwójnie. Zamiast rozciąć puszkę i usunąć DPF ktoś po prostu przewiercił wkład DPFa. Można zwykła wiertarka udarową z wiertłem do betonu takie coś zrobić

Jeżeli chodzi o 159, to nie bardzo jest w czym wybierać po prostu :-) Praktycznie nie ma nic ciekawego z 2.2 czy 1.9 JTS, od razu trzeba brać 1.75.

Sedno sprawy zauważyłeś. Gdybym mógł to bym nawet nie przeszedł koło diesla.
Teraz zaświtał mi plan...a może by tak Busso przeszczepić do 159 :)

Czujnik roznicowy pokazywał zero więc nie ma mowy o zatykaniu.
To jakim cudem wypalało coś co nie jest przytkane? wypalanie odbywa się gdy taka różnica powstaje;
u mnie pokazywało 80% zatkania i nie wypalało tylko od razu wywalało błąd i silnik wchodził w tryb awaryjny

Ostatnia edycja:
Takim cudem o jakim pisaliśmy. Mimo braku różnicy ciśnień komp i tak w końcu zainicjuje spalanie dlatego trzeba go oszukać modyfikując soft ECU. Zobaczcie sobie jakie dziwne sa parametry DPF w MES w aucie z wywalonym DPF :D

To jakim cudem wypalało coś co nie jest przytkane? wypalanie odbywa się gdy taka różnica powstaje;
u mnie pokazywało 80% zatkania i nie wypalało tylko od razu wywalało błąd i silnik wchodził w tryb awaryjny

To jest właśnie zagadka. Teoretycznie wolny wydech nie powinien być wypalany, ale ecu ma algorytm i co jakiś czas kiedy auto spali określoną ilość oleju napędowego po prostu zacznie wypalać. Problem w tym, że nie zapchany wydech nie jest w stanie nagrzać się do tych 600 stopni i ecu zarządza wtrysk paliwa do wydechu w nieskończoność. Takie trochę głupie urządzenie.

To coś odnośnie ekologi. Dzisiaj 21.03.2016r Poznań trasa tzw. Katowicka kontrola drogowa mnie spotkała i myślałem że idzie burak z alkomatem, a tu nagle prosi o dowód i dokumenty, po czym słyszę, ooch to się upieklo panu bo myślałem że to diesel, a ja na to no jak pan widzi panie wladzo pozory myla. Żeby jeszcze z niego zrobić glupa to zapytalem czy mogę dmuchać w alko bo wczoraj popilem to kurw.. biegiem po alkomat a ja banan bo od soboty nie pilem :-) :-) :-)
Uważajcie bo oni tez fora czytają :-) :-) :-)

też to zauważyłem. No i co szanowny Pan policjant chciał zbadać? Trzeba było spytać

To coś odnośnie ekologi. Dzisiaj 21.03.2016r Poznań trasa tzw. Katowicka kontrola drogowa mnie spotkała i myślałem że idzie burak z alkomatem, a tu nagle prosi o dowód i dokumenty, po czym słyszę, ooch to się upieklo panu bo myślałem że to diesel (...)

nie kumam, a nawet gdybys jechal dieslem z wywalonym dpfem to jakim cudem by Ci zabral dowod rej ? na węch ? ;)
nawet stacje diagnostyczne nie sta w stanie aktualnie tego ocenic...

Uważajcie bo oni tez fora czytają :-) :-) :-)

no tak tylko co im to da przeciez ludzie nie podają w opisach swoich blach, a na bagazniku nie ma nicka z forum ;)

jak wypala co 1000 km to może przejedzie 300tyś a jak wypala co 200km to 100tyś jest wartoscią graniczną przebiegu:D

Hej, dobrze zrozumiałem?
Ja mam 2.0 JTDm 170 KM, smigam 50/50 miasto i trasa i wypal ami się tak pomiędzy 300 a 600 km (czasem na trasie co 800 km).
Czyli, mój silnik pożyje krócej? 100-150 tys?

Nie, w 2.0 DPF wypala się częściej, bo filtr jest mniejszy. U Ciebie jest OK, nie masz co się martwić.

wywalenie obydwóch katów i dpf w 2.4 = spełnienie jakiejkolwiek normy, czy będzie to po prostu jelcz?

Jelcz to jest wtedy gdy masz nieodpowiedni skład mieszanki paliwo-powietrznej. Operacja, którą wspominasz sugeruje jednak, że wydech chcesz opróżnić w celu "wyścigowym"

A co w przypadku kiedy auto nie kopci ale spaliny mają gryzący zapach? Płyn chłodzący i olej nie znika. W jednym z tematow sugeruje sie uroki zimowego paliwa.

Jelcz to jest wtedy gdy masz nieodpowiedni skład mieszanki paliwo-powietrznej. Operacja, którą wspominasz sugeruje jednak, że wydech chcesz opróżnić w celu "wyścigowym"

bardziej odetkania i braku chęci inwestycji w dpf i kat

Amortyzatory
Powrót