[Giulia] Usterki - większe i mniejsze, rozwiązania i porady

• Autor wątku Autor wątku osy4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
czemu pytasz? takie rzeczy to raczej powinny byc długowieczne - np w 159 wymienialem jedno po ok 10 latach i 150tys km, przez kolejne 4 lata do dzis zadne inne sie nie odezwalo z tego co wiem (sporadycznie, ale jestem w kontakcie z nowym wlascicielem tej alfy)

Miałem wrażenie ostatnio, że coś mi szumiało jakby z przodu, choć niekoniecznie z kół. Może to kwestia że jechałem bez radia, a może to kwestia wyważenia kół, ale jakby głośniej niż zawsze.

Niewyważone koła nie szumia tylko biją a powyżej 150km/h masz darmowy masaż pleców :D
Znam to z własnego doświadczenia :)

Pojedź na dowolną stację na podnośnik i zakręć kołem. Prościej się nie da :D

Mokre lusterko (np. po deszczu) - przy składaniu/rozkładaniu lewe lusterko piszczy jakby coś ocierało (i z tego co zauważyłem to zamyka/otwiera się później niż prawe, nie wiem czy to było zamierzone) - czy ktoś miał ten problem? Troszkę irytujące.

Głośno to jest i raczej niż z tym nie zrobisz. Chyba że może maty wygluszajace w drzwi coś dadzą? Już się przyzwyczaiłem... Ale gwiazd to nie jest normalny [emoji16] nie mam kiedy do aso jechać, chciałem sam znaleźć przyczynę ale nie dałem rady... Kleilem nawet dodatkowe uszczelki na drzwiach, ale nic to nie dało.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
Uszczelka szyby która jest w drzwiach, w rynience u gory. Zamówiona, dam znać po wymianie czy ustalo.

Spróbujemy. Ale to by się Zgadzało z tym że co mycie byla para od środka na szybie.

Mokre lusterko (np. po deszczu) - przy składaniu/rozkładaniu lewe lusterko piszczy jakby coś ocierało (i z tego co zauważyłem to zamyka/otwiera się później niż prawe, nie wiem czy to było zamierzone) - czy ktoś miał ten problem? Troszkę irytujące.

Ja wczoraj myłem auto i jedno lusterko chyba dostało sporo wody - tyle, że ściereczkę wcisnąłem w szparę żeby tę wodę zebrać.
Efekt? Po odpaleniu lusterko kilka razy SAMO ruszało się góra dół (chyba przez cały dostępny zakres). Po kilku razach przestało, ale zatrzymało się w jakiejś domyślnej pozycji, a nie mojej zapamiętanej - To w przypadku kiedy odpaliłem auto z rozłożonymi lusterkami. Kiedy wsiadłem do auta ze złożonymi lusterkami i odpaliłem - Lewe lusterko rozłożyło się normalnie, a prawe pozostało zamknięte i znów ruszało lustrem góra dół. Po kilku minutach się otworzyło, ale nadal w "nie mojej" pozycji. Dzisiaj rano wszystko zadziałalo normalnie - zobaczymy co się będzie działo dalej.

Przegoniłem trochę Giulie przez Niemcy i mam takie spostrzeżenie:
przy ok. 190 km/h pojawia się buczenie (takie basowe, nie bardzo głośne) gdzieś z tylu, albo z napędu albo z łożysk(a) koła, ale za chwilę milknie jak się dalej przyspiesza
przy ok 210 km/h pojawia się znowu i lekko nasila się do ok 218km/h - tyle jechałem max. Zaznaczam że jest do dosyć subtelne, pewnie nie każdy by w ogóle zwrócił uwagę. Nie towarzyszą temu żadne drgania.

Ktoś się spotkał z czymś takim, może jakieś pomysły? Mój jedyny pomysł to opony, mam zamontowane te P7, to chyba nie są opony najwyższej jakości..

przy ok. 190 km/h pojawia się buczenie (takie basowe, nie bardzo głośne) gdzieś z tylu, albo z napędu albo z łożysk(a) koła, ale za chwilę milknie jak się dalej przyspiesza
przy ok 210 km/h pojawia się znowu i lekko nasila się do ok 218km/h - tyle jechałem max. Zaznaczam że jest do dosyć subtelne, pewnie nie każdy by w ogóle zwrócił uwagę. Nie towarzyszą temu żadne drgania.

Ktoś się spotkał z czymś takim, może jakieś pomysły? Mój jedyny pomysł to opony, mam zamontowane te P7, to chyba nie są opony najwyższej jakości..

mnie się wydawało, że mi się wydaje coś takiego w okolicach 170... hmm

Sprawdź uszczelki. U mnie przy 190 był pisk i różne inne dźwięki. Zgłosiłem do serwisu. Poprawili i od tamtej pory jest ok. U mnie to była akurat przednia szyba ale może u ciebie warto sprawdzić inne uszczelki.

Czarne ramki wokół szyb - w słońcu mają takie tęczowe przebarwienia, jakby detergent. Ciężko cokolwiek z tym zrobić, mają Koledzy u siebie coś takiego? Jakieś pomysły jak się tego pozbyć? Ponoć przyczyną może być chemia z myjki na BP.

Sprawdź uszczelki. U mnie przy 190 był pisk i różne inne dźwięki. Zgłosiłem do serwisu. Poprawili i od tamtej pory jest ok. U mnie to była akurat przednia szyba ale może u ciebie warto sprawdzić inne uszczelki.

Dzięki za tipa, pytanie tylko jak je sprawdzić :) wyglądają wszystkie dobrze, solidnie siedzą na miejscu. Poobserwuję jeszcze tą przypadłość i najwyżej zgłoszę w ASO.

Czarne ramki wokół szyb - w słońcu mają takie tęczowe przebarwienia, jakby detergent. Ciężko cokolwiek z tym zrobić, mają Koledzy u siebie coś takiego? Jakieś pomysły jak się tego pozbyć? Ponoć przyczyną może być chemia z myjki na BP.

Mowa o gumowych matowych czy metalowych lakierowanych? Zakładam że o gumowych - to przede wszystkim ja je "zaimpregnowalem" powłoką (tzn moj detailer to zrobił) jak auto było zabezpieczane po zakupie. Dzięki temu guma pozostaje czarna matowa i nie blaknie ani się nie odbarwia. Bez tego już jako nowa ta guma wyglądała słabo i miała delikatnie różne odcienie w różnych miejscach.

Widziałem to na prasowej Giulii. Moim zdaniem to jakaś niedoróba tych czarnych ramek. Na srebrnych nic się nie dzieje.

Czarne wystarczy przetrzeć WD4000000 i jest git, do następnego mycia.

Spróbujemy. Ale to by się Zgadzało z tym że co mycie byla para od środka na szybie.

Update.

Żadna uszczelka,przyczyna ta sama co miałem z lewej strony. Wiało pomiędzy lusterkiem a listwa ozdobna.

Z tego co widziałem to w aucie już z 2017r w tym miejscu jest gumowa uszczelka.

Ja na sztukę wcisnalem chusteczke i ustalo.

- - - Updated - - -
[MENTION=72491]Colsztok[/MENTION] Ja w zeszłym roku po zimie kazałem je wymienić, sól je kompletnie zniszczyła, teraz na nowych kładę regularnie wosk i czekam na zimę ...

Amortyzatory
Powrót