[Giulia] Usterki - większe i mniejsze, rozwiązania i porady

• Autor wątku Autor wątku osy4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Wydaje Ci się, że siedzą Brembo, bo zobaczyłeś na elastycznej warstwie tłumiącej biały napis Brembo. Dotyczy dostawcy technologii zacisku (brake system). Nie zwróciłeś uwagi, że na płytce nośnej znajduje się grawer JURID 310 GG (oznaczenie materiału ciernego).

Pokaż załącznik 279411

Jak pisałem wyżej, kupiłem kiedyś klocki Brembo, bo zostałem wprowadzony w błąd (takim tokiem rozumowania jak Twój). Wymieniałem je sam i nie mają nic wspólnego z tym co idzie na pierwszy montaż.

Można też kupować Ferodo szukając poza ASO. Jurid i Ferodo należą do tego samego koncernu Federal Mogul. Na płytkach nośnych Ferodo także znajduje się grawer JURID 310 GG. https://www.ferodo.pl/catalogue/749...d=123388&search_type=vehicle&category_id=1||1
no to pacz co u mnie siedziało w stelvio i identyczne są w giulii
20210619_091338.jpg - oznaczenie GA8135-2

A to jeden serwistant mówił, że kwestia mycia, a drugi mówił że jest to wina kamyczka + mycia. Nie zmienia to chyba faktu, że taka rzecz nie powinna mieć miejsca i kwalifikuje się to pod gwarancje?

Cześć, mam problem ze Stelvio 202 rok. Ostatnio zauważyłem na przednim zderzaku odchodzący klar w dwóch miejscach. Kolor czerwony. W serwisie powiedziano mi, że nie kwalifikuje się to pod gwarancje ponieważ jest to spowodowane użytkowaniem i myciem na myjni...Czy ktoś z Was miał podobne przypadki? Jak to załatwić?

Zrób awanturę. Miałem coś takiego kiedyś w prawie nowym S-maxie i serwis bez łachy wymalował. A miałem wrażenie, że zeszło mi przy myciu myjką ciśnieniową.

nie wiem ale nowe klocki kupione w ASO mają identyczne oznaczenie 20210614_154310.jpg - w tej chwili innych w ASO do giulii/stelvio 280 nie kupisz.
nr kat 77368321.

Cześć, czy może mi ktoś podpowiedzieć w jaki sposób nieinwazyjnie zdjąć przycisk "home" w Stelvio. Wczoraj zaczęło mi coś rezonować w środku. Po godzinie dochodzenia wyszło, że to od tego dziadostwa. Każda nieruchomość i brzęczy.
Chciałbym zajrzeć pod spód co może być przyczyną. Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Panowie, czy ktoś może już przerabiał temat nierównej pracy po odpaleniu auta - giulia 2.0 280HP- przebieg 35k?
Na pierwszym cylindrze wartosći spalania stukowego 130, na 4-tym 190.
Pozamieniane, świece, wtryski, cewki. Pozostaje czujnik spalania stukowego no i nieszczęsny multiair...
Pytanie, czy ktoś już ogarnia naprawę multiaira, bo podobno padają tam zaworki i tylko tyle trzeba wymienić.
Proszę Was o jakieś info z doświadczenia, czy też zasłyszane :)

- - - Updated - - -

Dodam tylko, olej zmieniany co max 10k, ostatni serwis olejowy jakoś 2k temu + płukanka i nowe świece

Zaraz się odezwą zwolennicy padającego co 100km MA, ale napisz wcześniej czy masz "check engine"? czytałeś błędy? jeżeli tak - jakie wyskakują?

Panowie, czy ktoś może już przerabiał temat nierównej pracy po odpaleniu auta - giulia 2.0 280HP- przebieg 35k?

O jaką nierówną pracę silnika chodzi? Taką od uruchomienia po całonocnym postoju do momentu aż elektronika dogrzeje katalizator? Czy dzieje się coś ponadprzeciętnego i tak jak dopytuje ciafok komputer wyrzuca jakieś błędy?

Brak błedów, nie ma check'a. Po uruchomieniu, po nocy co kilka sekund trochę szarpnie silnikiem - coś jak hemi w v8 :) Generalnie po minucie już się normuje...

no to chyba każda tak ma? Nie wypowiem się co do odczytów z czujników spalania stukowego, to tzw mikrofony o ile się orientuję (nie sprawdzałem w Giulii), jakieś wartości tam są odczytywane a wyższe po prostu interpretowane jako stuki, tak więc nie spodziewam się 0. Jaka wartość jest stukiem nie mam pojęcia.

Brak błedów, nie ma check'a. Po uruchomieniu, po nocy co kilka sekund trochę szarpnie silnikiem

W mniejszym lub większym stopniu ten typ tak ma. Nie jest to objawem żadnej usterki czy awarii. Komputer wygrzewa katalizator, żeby szybciej robił swoje.

U mnie nawet rozgrzany czasem lekko potelepie.

U mnie, jak stwierdzili że to MA, za każdym razem jak silnik odpalał się nierówno wyskakiwał start/stop niedostępny i tryb jazdy tylko N. Bez check engine, błędy się same kasowały po jakimś czasie - w sensie na desce.

Wrzucałem filmy zdaje się gdzieś w temacie MultiAir na forum.

No macie rację, zawsze delikatnie nierówno po odpaleniu było, z tym że teraz jest to dużo bardziej odczuwalne.
Porównywałem z inną giulią (1-wszy i 4-ty cyl.) i tam te paramertry nie były aż tak rozbieżne...

- - - Updated - - -

Generalnie mówicie, że jeździć i obserwować ?? :)

No macie rację, zawsze delikatnie nierówno po odpaleniu było, z tym że teraz jest to dużo bardziej odczuwalne.
Porównywałem z inną giulią (1-wszy i 4-ty cyl.) i tam te paramertry nie były aż tak rozbieżne...
Generalnie mówicie, że jeździć i obserwować ?? :)

Jeśli masz problem ze spalaniem stukowym to pierwsze pytanie, które przychodzi do głowy: jakie paliwo lejesz?

Ja miałem to samo u siebie do tego stopnia że już zaczął się pojawiać check engine przy wypadaniu zapłonu na zimnym silniku. Odkąd naładowałem akumulator z prostownika i wyłączyłem pierdoły które zjadają aku na postoju typu Keyless problem mi ustał - mam od ponad 3 tygodni spokój włącznie z odpaleniem samochodu po 5 dniowym niejeżdżeniu.

Amortyzatory
Powrót