• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Usterki - większe i mniejsze, rozwiązania i porady

• Autor wątku Autor wątku osy4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jakto gdzie zmierza? Do optymalizacji kosztów czyli robienia wszystkiego taniej. W innych markach to samo. Kamień walnie, odprysku nawet lakieru nie widać, ewentualnie w powiększeniu że doszło do uszkodzenia lakieru i już purchel z ruda rośnie pięknie

Zgłaszaj. Mi zszedł klar z prawego lusterka (plama średnicy kilku cm), trochę się podłamałem bo nie wiedziałem że takie coś ogarniają na gwarancji. W serwisie w GAM Długołęka jak zobaczyli powiedzieli żebym zgłosił, uznano na gwarancji, wczoraj lakierowali :)

Byłem już w ASO i powiedzieli, że zrobią, ale... do tej naprawy trzeba wyciąć szybę przednią, a za to już zapłacić nie chcą (3tys.zł)
A że szybę mam uszkodzoną od uderzenia kamienia, zgłosiłem szkodę do ubezpieczyciela - jeśli pozytywnie to rozpatrzą, uda się wszystko zrobić, tylko zniżkę stracę :)

Mam pytanie o ACC. Dzisiaj zauważyłem, że po zatrzymaniu nie rusza, robi to dopiero gdy musnę gaz. Czy tak ten system ma działać? Wydaje mi się że wcześniej ruszał sam po postoju, bez dotknięcia gazu. Giulia My2020

Mam pytanie o ACC. Dzisiaj zauważyłem, że po zatrzymaniu nie rusza, robi to dopiero gdy musnę gaz. Czy tak ten system ma działać? Wydaje mi się że wcześniej ruszał sam po postoju, bez dotknięcia gazu. Giulia My2020
Tak, po 3s trzeba gaz albo manetke

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Nie chcę mnożyć wątków więc pozwólcie że tu zapytam - czy częsta zmiana trybów w DNA jest jakimś zagrożeniem dla auta? Często przy dużym ruchu, płaskiej czy ze spadkiem trasie używam A i żagluję. Gdy trzeba wyprzedzać, idę w D, bo wiadomo, A kastruje np. moment. Drugi temat to działanie kickdowna. W wersji 200KM mam wrażenie, że kickdown na trasie, np. gdy chcemy z 80 szybko wyprzedzić, to redukuje i trzyma na wysokich obrotach, przez co chyba odrobinę słabiej przyspiesza, ale e być może tylko mi się wydaje.

Drugi temat to działanie kickdowna. W wersji 200KM mam wrażenie, że kickdown na trasie, np. gdy chcemy z 80 szybko wyprzedzić, to redukuje i trzyma na wysokich obrotach, przez co chyba odrobinę słabiej przyspiesza, ale e być może tylko mi się wydaje.
U mnie było podobnie dopóki nie zagościł box i nie nauczyłem się operować manetkami. Przedtem jak przekroczył ok 4000 obr/min to miałem wrażenie, że samochód przestaje przyśpieszać a obroty rosły dalej.

W wersji 200KM mam wrażenie, że kickdown na trasie, np. gdy chcemy z 80 szybko wyprzedzić, to redukuje i trzyma na wysokich obrotach, przez co chyba odrobinę słabiej przyspiesza, ale e być może tylko mi się wydaje.

Typowy objaw wykastrowanego silnika, czyli program skrzyni zachowuje się jakbyś miał Veloce, a silnik na wyższych obrotach nie ma mocy bo jest ograniczony przez soft ECU. Rozwiązaniem jest albo używanie manetek, albo zmiana softu na wersję 280KM i wtedy wszystko będzie SI :)

Tak, jak pisze fuji, BOX jest o tyle dobrym rozwiązaniem, że nie ingerujesz w oryginalne oprogramowanie ;)

Jest tak jak piszecie. A co z częstą zmianą D N A w trakcie jazdy, czy jest to niepożądane? Ja bawię się tym często...

Od tego jest żeby używać

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Jest tak jak piszecie. A co z częstą zmianą D N A w trakcie jazdy, czy jest to niepożądane? Ja bawię się tym często...

I słusznie. Ja często używam. I zauważyłem przy małych prędkościach, przy częstej zmianie prędkości w gęstym ruchu lepiej używać trybu D _ wtedy silnik jest na obrotach nieco powyżej 1500 czyli blisko max. momentu nie drży i szybciej, spokojniej reaguje w przeciwieństwie do N, który za bardzo oszczędza paliwo a nie silnik w tych warunkach. Na autostradzie lepszy jest tryb N. Nie zauważyłem słabości na wysokich obrotach (silnik 200 KM)

Od tego jest żeby używać

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Też tak uważam i często używam, moje pytanie bierze się stad, że między A i D są znaczne różnice w reakcji na gaz, A wycina moment, ale przed wszystkim układ kierowniczy inaczej reaguje. I o ten układ przede wszystkim mi chodzi, nie znalazłem zaleceń producenta że często przestawiając można tego "nadużyć" więc na wszelki wypadek pytam.

ale co się ma zyżyć w samochodzie - zmiany reakcji auta to tylko inne stałe/mapy w komputerach samochodu (ECU, ABS itp) - tu się nic nie zużywa. jedyna rzecz jaka się może zużyć to pokrętło DNA jakiś mikrostyk w nim po latach czy plastik się wytrze i będzie miało więcej luzu.

A właśnie odnośnie pokrętła DNA, wcześniej nie zwróciłem na to uwagi, ale tak jak pisaliście jest wyraźnie cieplejsze niż inne. Ja wiem, że to TTTM ale to chyba nie jest że tak powiem zupełnie normalne

nie wiem czy TTM ale w dostępnej mi giulii i stelvio jest zimne.

No chyba w tych nie samopowracalnych właśnie się nie grzeje, ale w tym nowszym chyba powszechne, Ty masz jaki rodzaj?

Mam trochę odmienne zdanie co do częstego przełączania trybów pomiędzy A-D. W mojej ocenie ciągła zmiana charakterystyki silnika nie wpływa na niego korzystnie szczególnie, że w trybie D wydaje się bardziej obciążony cieplnie i mechanicznie.

Amortyzatory
Powrót