• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Usterki - większe i mniejsze, rozwiązania i porady

• Autor wątku Autor wątku osy4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dzień dobry.
Czy w Giulii można zaprogramować, by nie składały się lusterka boczne?
Mam problem z prawym lusterkiem. W trakcie składania lewe lusterko składa się prawidłowo, a prawe stoi w pozycji normalnej. Przy rozkładaniu lewej rozkłada się prawidłowo, a lewe odgina za mocno na zewnątrz, zamiast otwierać się na 0-90 stopni, to otwiera się na 90-180 stopni, a przy manualnym składaniu nie czuć miejsca, w które lusterko powinno "wskoczyć".

na koniec 2 letniej podstawowej gwarancji wymieniono mi podłokietnik bo oryginalny się odgniótł pod łokciem tak że podczas dłuższej trasy łokiec bolał. nowy wydaje się ciut inny tak jakby gęstsze wypełnienie, może materiał zmienili albo dali go więcej? zobaczymy.

na koniec 2 letniej podstawowej gwarancji wymieniono mi podłokietnik bo oryginalny się odgniótł pod łokciem tak że podczas dłuższej trasy łokiec bolał. nowy wydaje się ciut inny tak jakby gęstsze wypełnienie, może materiał zmienili albo dali go więcej? zobaczymy.
ja tez mialem wymienony, na poczatku sadzilem ze tez sie ugniata, ale jednak wraca do siebie bardziej - jest lepszy

oby, sprawia lepsze wrażenie. ponad to wymienono gume/przelotkę na kolumnie kierownicy (popiskiwanie przy kręceniu, standard w wielu GIuliach i Stelvio) oraz zupgradowane system podnoszenia/tłumienia klapy bagażnika - teraz działa jak w rocznikach 2019

oby, sprawia lepsze wrażenie. ponad to wymienono gume/przelotkę na kolumnie kierownicy (popiskiwanie przy kręceniu, standard w wielu GIuliach i Stelvio) oraz zupgradowane system podnoszenia/tłumienia klapy bagażnika - teraz działa jak w rocznikach 2019

To popiskiwanie też mam, dość mocno wkurza i myślałem do tego posta, że ten typ tak po prostu ma. Czyli na gwarancji powinno mi to też wymienić?

to prawda że TTTM, popiskuje w niektórych warunkach - wiem bo uchwyciłem to na co trzeciej giulia/stelvio którą miałem tylko wjechać/wyjechać z garażu (zależy od warunków temperatura/wilgotność/ile auta stało na zewnątrz).
u mnie od początku były 3 próby rozwiązania tego - czyli spray smarujący w ASO, pierwszy raz nic nie pomógł, drugi raz na tydzień, trzecie na pół roku (podobno już poszedł smar stały pod przelotkę). ktoś na forum pisał że jest jakaś poprawiona guma, poskarżyłem się w ASO, powiedziałem że na przeglodzie żeby to ogarnęli, poodbno wymienili przelotkę. czy działa nie wiem, problemy raczej w okresie zimowym. skarż się w ASO, może ogarną

to prawda że TTTM, popiskuje w niektórych warunkach - wiem bo uchwyciłem to na co trzeciej giulia/stelvio którą miałem tylko wjechać/wyjechać z garażu (zależy od warunków temperatura/wilgotność/ile auta stało na zewnątrz).
u mnie od początku były 3 próby rozwiązania tego - czyli spray smarujący w ASO, pierwszy raz nic nie pomógł, drugi raz na tydzień, trzecie na pół roku (podobno już poszedł smar stały pod przelotkę). ktoś na forum pisał że jest jakaś poprawiona guma, poskarżyłem się w ASO, powiedziałem że na przeglodzie żeby to ogarnęli, poodbno wymienili przelotkę. czy działa nie wiem, problemy raczej w okresie zimowym. skarż się w ASO, może ogarną

dzięki, lista rzeczy do poprawki dzieki temu forum niestety rosnie..beda mieli co robic w ASO na drugim przegladzie, juz mi poprawiali skrzypiące/rezonujace prawe drzwi - myslalem ze to od Ragazzona :) ale okazało się, że tapicerka nie byla dobrze zamontowana

dzięki, lista rzeczy do poprawki dzieki temu forum niestety rosnie..beda mieli co robic w ASO na drugim przegladzie, juz mi poprawiali skrzypiące/rezonujace prawe drzwi - myslalem ze to od Ragazzona :) ale okazało się, że tapicerka nie byla dobrze zamontowana

Jakie były objawy? też coś mi rezonuje z okolic prawego nawiewu. Szczególnie podczas przyspieszania, ale niestety nie zawsze. Początkowo myślałem, że to głośnik podbicia dźwięku silnika, ale wystepuje również w trybie N.

Jakie były objawy? też coś mi rezonuje z okolic prawego nawiewu. Szczególnie podczas przyspieszania, ale niestety nie zawsze. Początkowo myślałem, że to głośnik podbicia dźwięku silnika, ale wystepuje również w trybie N.

mi to centralnie drzwi od strony pasazera, wystarczylo ze silnik byl odpalony (bez jazdy nawet) i od razu jakies "rzępolenie" slyszalem i jak oddalem na ASO przy okazji poprawek tylnego zderzaka to mi dokrecili jakas srubke co byla slabo przymocowana w tapicerce i poprawilo sie, ale powiem Ci szczerze ze z nawiewu tez mam jakies dziwne dzwięki, tez wlasnie podczas przyspieszania (niezaleznie od trybu N czy D/Race), dodatkowo przy dmuchawie ustawionej na wyzsze poziomy, jakies dziwne swisty

uciekał komuś płyn chłodniczy z ok zbiorniczka tego przy prawym kole ? u mnie jakby przed przelew wyrzucało płyn. nie wiem czy to jakaś pierdoła czy lecieć z tym do ASO

Mam taka zagwozdke a search na tym forum nic mi nie wykazal podobnego.

Po drugim przegladzie przestal mi zupelnie dzialac uklad start/stop. To nie tak, ze mi go brakuje, wrecz przeciwnie. Ale czuje sie z tym bardzo nieswojo bo przeciez jest to zwiastun problemow z akumulatorem. Na razie nie mam zadnych bledow.

Na pewno zmienili mi soft bo po odebraniu samochodu musialem kilka ustawien na nowo wprowadzic. Pojawilo sie kilka nowych rzeczy. Niestety nie wiem jaka wersja byla przed, teraz mam 72.1.2.

Czy ktos cos?

Mam taka zagwozdke a search na tym forum nic mi nie wykazal podobnego.

Po drugim przegladzie przestal mi zupelnie dzialac uklad start/stop. To nie tak, ze mi go brakuje, wrecz przeciwnie. Ale czuje sie z tym bardzo nieswojo bo przeciez jest to zwiastun problemow z akumulatorem. Na razie nie mam zadnych bledow.

Na pewno zmienili mi soft bo po odebraniu samochodu musialem kilka ustawien na nowo wprowadzic. Pojawilo sie kilka nowych rzeczy. Niestety nie wiem jaka wersja byla przed, teraz mam 72.1.2.

Czy ktos cos?
To może naładuj akumulator i sprawdź, czy S&S zacznie działać.

uciekał komuś płyn chłodniczy z ok zbiorniczka tego przy prawym kole ? u mnie jakby przed przelew wyrzucało płyn. nie wiem czy to jakaś pierdoła czy lecieć z tym do ASO
Podobno to norma, że go ubywa. Rożnica między min a max jest dość mała. Mnie delikatnie spadł poniżej min. dolałem i puki co jest ok. Pytałem w ASO serwisanta od AR i stwierdził, że TTTM.

Ostatnia edycja:
Mi też trochę ubywa - w ASO mi sprawdzali i wszystko ok więc trzeba dolewać co jakiś czas. Pewnie zależy też od stylu jazdy i jak ciężką ma się prawą nogę.

Ale. Ja dziś dolałem z 300ml. Trochę dużo

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Zaraz, chwila... chyba się przesłyszałem. Jak to norma, że płyn chłodniczy ubywa???
To co on bierze udział w procesie spalania paliwa, czy jak???

Różne rzeczy tutaj już czytałem, ale to jest jakiś absurd!

Mam cały zbiornik w plamach różowych a i na chłodnicy też widzzilem różowe plamki. Ale suche. Chyba że odparowało. Coś cieknie bo czuć pod maską.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

takie objawy jak piszesz to nic dobrego nie wróży- wywalanie płynu czesto objawia się poważną usterką silnika- patrz ostatnia przygoda ze stelvio - o ile pamiętam też wywaliło płyn - peknięty blok

No ogólnie zwiększone ciśnienie w układzie chłodzenia, prowadzące do wywalenia płynu to może słabo skutkować. Głowica, czy właśnie blok. Nie przegrzewa się?

Amortyzatory
Powrót