Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
[MENTION=17515]Tomek_KRK[/MENTION] a czy zdarzyło Ci się remontować 2.4 po urwanej klapce? Jest taka możliwość w tym silniku?Sprężanie jest słabe z powodu rys, które powstają na gładzi cylindrowej, jak sprasuje tłok. To najczęstsza konsekwencja urwania klap wirowych, oprócz oczywistego zniszczenia gładzi powierzchni głowicy. Wiec nie radź koledze, jeśli nie masz pojęcia, co się dzieje w tych silnikach.
- - - Updated - - -
Zajebiście profesjonalna sprawa. Naprawiłeś JEDNO auto z urwanymi klapami. Ja, wyobraź sobie, chyba już ponad 20. Mechanik nie spotkał się z porysowanymi cylindrami, bo to nie jest rzecz, która pojawia się natychmiast po urwaniu klapy. Cylinder się wyciera, bo sprasowany tłok blokuje pieścienie i te, nie mogąc swobodnie się przemieszczać w zakresie przewidzianym przez producenta, rysują coraz bardziej gładź cylindrową. Tłoki w 159 1.9 16V są miękkie jak plastelina i jakikolwiek kontakt tłoka z czymś twardym spowoduje trwałe uszkodzenie tłoka. Złożenie silnika bez dotykania bloku i wymiany uszkodzonego tłoka jest idiotyzmem wysokich lotów.

To teraz koledzy daliście mi temat do namysłu . Do tematu nic jako tako nie wniosę ale mam podobny problem przy odpalaniu, kręci po 30 sekundach i puszcza biała chmurę , egr zaslepiony. [notranslate]Alfa[/notranslate] 2006 rok czy te klapy wychodziły i przed liftem i po ? Dzięki za odpowiedzi . Pozdrawiam
Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka
Jak mawiają klasycy...można mieć 20 lat doświadczenia robiąc fuszerkę.
To teraz koledzy daliście mi temat do namysłu . Do tematu nic jako tako nie wniosę ale mam podobny problem przy odpalaniu, kręci po 30 sekundach i puszcza biała chmurę , egr zaslepiony. [notranslate]Alfa[/notranslate] 2006 rok czy te klapy wychodziły i przed liftem i po ? Dzięki za odpowiedzi . Pozdrawiam
Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka
Ku ścisłości, opisuję co ty piszesz, a nie co inni piszą.
A, to jest raczej dyletant niż mechanik. Brak wiedzy wynikły z braku doświadczenia - "Rozmawiałem z mechanikiem który zna się na temacie i robił nie jeden taki przypadek.Nie spotkał się z porysownymi cylindrami przez urwane klapy w silniku JTDm," Co z resztą widać na powyżej załączonym obrazku.
A to reszta tego silnika
Pokaż załącznik 233990
Pokaż załącznik 233991
- - - Updated - - -
A czy jak już odpali, to chodzi równo ?
Zobacz zdjęcie, które @sdero wrzucił wcześniej.Gdzie mistrzu widzisz rysy na cylindrach na załączonych obrazkach.
Zobacz zdjęcie, które @sdero wrzucił wcześniej.
Kurde jest na tym forum kilka takich przypadków, które za cholerę nie przyznają się do napisanej gafy/bzdury/głupoty i tak oto tworzy się kolejna gównoburza. Wygląda na to, że naprawdę trzeba mieć jaja, żeby uchylić głowę i przyznać się do pomyłki.
Nie uważasz że to co piszesz obraża kogoś kogo nie znasz?
A z czym się rzucasz do mnie? Uderz w stół, a nożyce...Jakich k przypadków.Jesteś jak rycerz z zakutym łbem który nie widzi różnicy między czymś co również jest możliwe a czymś co jest pewne???

Ale niestety większość mechaników jak zobaczy kłopoty z kompresją to osądza uszkodzoną gładź cylindrów i werdykt to nowy słupek, nawet jak przyjedzie się z podejrzanym klepiącym zaworem.Też uważam, że nie każdy silnik po klapkach będzie miał rysy, a na pewno każdy będzie miał uszkodzone gniazdo zaworowe i kłopoty z kompresją.
ten koleś cwaniakował w dziale 145/146 teraz kupił 159 i myśli że tu będzie wielkim mechanikiem![]()
Gdzie mistrzu widzisz rysy na cylindrach na załączonych obrazkach.
Aa wiec tak , zdjalem glowice, na cylindrach zadnej ryski, dwa tloki wygladaja jak by ktos w nie stukal malym srubokretem, w glowicy 3 zawory podgiete
Cieszymy się że koledze blok ocalał.No i bardzo dobrze. I jak mędrcy od słupków i rys bez opcji?