[159] Urwane klapy wirowe:/

moze jutro zrobie pare fotek i wrzuce

Tak jak Ci napisałem,nic nie było widać przez otwór wydechowy.A było jak napisałem.
Odłamki klapek wypadające przez zawory wydechowe wpadając na wirujący łopatki uszkodzą je.Nie ma opcji.
Takie jest moje zdanie. Daj turbo do sprawdzenia,a przygotuj się na regenerację.Niestety.
PS a nie gwizało Ci czasem te turbo ????

Rozebralem turbine, wirnik od strony wydechowej wyglada na caly, geometria pracowala w 1/3 zakresu, za to jedna lopatka wirnika od strony zimnej jest jakby delikatnie wystrzerbiona

Strona zimna nie bierze udziału w destrukcji z powodu klap, ale już podobno ziarenko piasku z filtra powietrza może tę stronę uszkodzić.

Rozebralem turbine, wirnik od strony wydechowej wyglada na caly, geometria pracowala w 1/3 zakresu, za to jedna lopatka wirnika od strony zimnej jest jakby delikatnie wystrzerbiona

To prawdziwy cud. W moim przypadku jak Ci pisałem było podobnie(łopatki miały minimalne uszkodzenia) a zmienna geometria dostała najbardziej.Strona zimna jak kolega napisał wyżej.

Witam. [notranslate]Alfa[/notranslate] zlozona , odpala ladnie, ale jest inny problem, turbo ciagnie od 2.5 tys obrotow, przed remontem ciaglo od ponizej 2 tys, czujnik w kolektorze wyczyszczony, egru niema, macie jakies pomysly?

Zrób logi jak możesz, ciśnienie paliwa, ciśnienie doładowania, logi mają być dynamicznie

Wysłane z mojego F3311 przy użyciu Tapatalka

Niestety niemam możliwości zrobienia logow. Z tego co jezdzilem wskaźnik turbo do 2.5 tys pokazuje max 1 bar a od 2.5 pompuje prawie 1.6

wężyki od podciśnienia sterowania turbiną założone prawidłowo i niepopękane ?

Dlaczego nie masz możliwości zrobienia logów? Do tego wystarczy demo MES i kabel. Inaczej można tylko zgadywać.

Nie ma opcji że blok jest bez rys

Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka

Skąd taka bzdura , że nie ma opcji? U mnie wyrwało 2 klapy i połowę 3-ciej. Do remontu były zawory i turbina, bo zmieliła owe klapy. Zero rys na bloku, tłoki z góry delikatnie porysowane - bez przeszkód w dalszej ich pracy. Remont jakieś 1800 zł z całą turbiną mnie wyszedł. Więc pisanie, że się nie opłaca robić tylko szukać słupka jest bzdurą. Najpierw trzeba sprawdzić co jest do roboty, potem dywagować co się lepiej opłaca.

Powodzenia z remontem :) U mnie była załamka, ale jako tako poszło. Zrobiłem już 30 tys na zaślepionym kolektorze i chodzi jak ta lalka.

Ostatnia edycja:
Panowie jako ze mam 8v nie znam kwestii klap wirówce ale dziś trafiłem na artykuł w którym polecano wersje przedliftowe z aluminiowym kolektorem, z kolei słyszałem głosy ze polift ma już rozwiązany problem klap wiórowych? Jak to w końcu jest?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Amortyzatory
Powrót