Upał a moc silnika

Lucas83

Nowy
Auto
Nissan Murano Z 51 3.5L V6
Witam wszystkich :)

Czy Wy koledzy i koleżanki także zauważacie, że Wasze silniki są jakby bardziej przymulone w skrajne upały? Powszechnie wiadomo, że gorące powietrze się rozrzedza i nie służy dobremu spalaniu, nie mówię tu o anomaliach jak przy trafionej przepływce. Zauważam jednak, że auto wyjęte z chłodnego garażu rano "lepiej idzie" niż później upieczone z parkingu pod pracą.:)

Normalne, "startując" na I biegu mam wrażenie jakbym miał 1.5L serducho pod maską, a nie 150 konny silnik

Ostatnią edycję dokonał moderator:
są też zalety. Jeżdzisz wolniej, płynniej, a co za tym idzie nie musisz patrzeć tak często w tylne lusterko ;) A poza tym, na takie upały nawet nie chce się szaleć ;)

czy to od upału?

Witam
wczoraj zakupiłam alfkę 147 wcześniej ją oczywiście sprawdzając w serwisie alfy z uwagi na ich opinie,które każdy powtarza,że to ładne samochody,ale non'stop jakaś kontrolka się od elektryki zapala.ja swoją sprawdzilłam porządnie & wszystko wyszło okej,dlatego ją kupiłam.
niestety dzisiaj zapaliła mi się kontrolka od silnika & zastanawiam się czy to początek ziszczania się krążącej opinii czy może upał skoro wczoraj w serwisie na silnik nic nie narzekali...
co Wy na to?

spokojnie, przejdzie jej :D jeśli auto nie jest zamulone ani nic innego sie nie dzieje to looz ;) no chyba że po paru dniach będzie sie dalej świecić to podjedź sobie żeby ktoś Ci sprawdził na kompie. Ale pewnie nic poważnego ;) dopiero w zimie zobaczysz co się może zacząć dziać z kontrolkami :D

panikarka

należę do osób,które lubią swoje samochody,a nie tylko nimi jeżdżą,dlatego zapytam:jakie kontrolki głównie zaczynają szaleć w zależności od zimy czy nie-zimy?żebym nie wpadła w atak paniki jak to zobaczę:)
ps. a ta kontrolka silnikowa bardzo mnie zaskoczyła,z racji wczorajszego sprawdzania samochodu przed kupnem,w sewisie alfy na Jubilerskiej,więc uwierzyłam,że jest okej,a dzisiaj mam na koncie pierwszą kontrolkę już...:unsure:

należę do osób,które lubią swoje samochody,a nie tylko nimi jeżdżą,dlatego zapytam:jakie kontrolki głównie zaczynają szaleć w zależności od zimy czy nie-zimy?żebym nie wpadła w atak paniki jak to zobaczę:)
ps. a ta kontrolka silnikowa bardzo mnie zaskoczyła,z racji wczorajszego sprawdzania samochodu przed kupnem,w sewisie alfy na Jubilerskiej,więc uwierzyłam,że jest okej,a dzisiaj mam na koncie pierwszą kontrolkę już...:unsure:

Pali Ci się check engine ? Najlepiej kupić kabel na allegro (niebieski) i sobie diagnozować autko.

poproszę o bardziej łopatologiczne konkrety odnośnie kabla & samodzielnych diagnoz:girl_wacko:

TEN TEMAT JEST ODNOŚNIE MOCY SILNIKA W UPALNE DNI.. O DIAGNOSTYCE KOMPUTEROWEJ ZNAJDZIESZ NA TYM FORUM BARDZO WYCZERPUJĄCE TEMATY - WYSTARCZY POSZUKAĆ !! PROSZĘ O WYPOWIEDZI ODNOSZĄCE SIĘ DO TEGO TEMATU.

Moderator

Silnik alfki

Nie ważne czy upał , czy jazda z klimą czy bez , z działającym wariatorem lub nie , podciągnij obroty do 4500 i idzie jak burza. Aczkolwiek nie działający wariator to jak jazda w upale bez klimy niby wieje ale to nie jest to. Apropos klimy najlepsza lodówa tylko przy obiegu zamkniętym.

przepraszam za odbiegnięcie od tematu,ale dziękuję za odpowiedzi.w razie czego będe nękać o pomoc wyzej udzielających się-ostrzegam;)
ps. nie wiem czy teraz mogę podciągnąć te obroty do 4500,skoro pali się ta lampka.zobaczymy czy jutro będzie kontynuowała palenie się...
pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Cytat z artykułu www.cuoresportivo.pl o silnikach wprawdzie V6 ale to dotyczy tak naprawdę każdego,,...Następna sprawa odnośnie temperatury. Bardzo czuć to, że jest lato i upał. Silnik traci moc, turbo już nie wciska w fotel tak jak gdy jest zimno. Niestety, trzeba to przyjąć do wiadomości i przyzwyczaić się do tego. Można zawsze pojechać sobie w nocy i wtedy dysponować naprawdę pełną mocą...":)

Kontrolka silnika

Jeżeli pali Ci się żółta kontrolka (kranik) to może być :
katalizator kończy żywot (mi po pewnym czasie się rozsypał i dzwonił w wydechu)
czujnik położenia wału (oznacza kłopoty -od razu wymień)
Musisz jechać na komputer. (Koszt 50 zł)

Nie ważne czy upał , czy jazda z klimą czy bez , z działającym wariatorem lub nie , podciągnij obroty do 4500 i idzie jak burza. Aczkolwiek nie działający wariator to jak jazda w upale bez klimy niby wieje ale to nie jest to. Apropos klimy najlepsza lodówa tylko przy obiegu zamkniętym.

Zgadza się - klima w 147 nie jest szaleńczo wydajna w porównaniu np do Passata.

Amortyzatory
Powrót