Układy wydechowy 155

Nie mialem zamiaru krytykowac - nie po to jest forum - poprostu jest takie moje zdanie.
To Twoj wozek i jak dla mnie to mozesz sobie tylko rurke na calej dlugosci polozyc od kolektora po tylny zderzak...
Nie w tym rzecz, wiekszosc Kolegow probuje Ci zwrocic uwage na to ze droga prob i bledow to sie motorynki tuninguje a nie poczciwe wozy, jesli chcesz zeby to rzeczywiscie cos Ci dalo to zacznij polegac na fachowosci.

Tak na marginesie:
Jak jezdzilem na imprezach "usportowionym" maluchem i kombinowalem co by tu jeszcze zrobic to pewien Pan (Szacunek) powiedzial mi bardzo madre slowa:
Chcesz szybciej jezdzic to zacznij od siebie, schudnij odelz auto nie woz niepotrzebnych gratow w srodku, popracuj nad umiejetnosciami a dopiero potem kombinuj z samochodem, bo auta dobrze jezdza tylko my zawodzimy.

Wiec do wszystkich maniakow tuningu:
Jak chcecie wycinac elementy wydechu w celu gangu z rury wydechowej to bardzo prosze - styl dzieciaka - ale kazdemu wolno, jednak nie w tym rzecz jesli chodzi o przyspieszenia.
Czy ktos z was kiedykolwiek myslal jak podnisc efektywnosc przyspieszen nie ingerujac w mechanike silnika?
Sa to proste recepty:
Inne ogumienie na osi napedzanej, inne amortyzatory, geometria kol, cisnienie, rodzaj sprzegla - ba ok 30% mocy gubimy na starcie juz na sprzegle - ze spiekow albo jakies takie, opracowanie techniki przelaczania biegow itd...
Wszystko to w polaczeniu razem da lepsze efekty dziesieciokrotnie niz wyciecie jakiegos tlumika i ludzenie sie tym ze dupa lepiej siedzi na starcie ze swiatel...
Tyle z tego kazania - Pozdrawiam.

O jakiej ty fachowości mówisz twój stary znajomy ? o jakich motorynkach mowa , zdaje się że chcesz mnie zganic za to że pozbawiłem układ wydechowy środkowego tłumnika i jestem " Wiejski Tuner" a jesteś znawca bo maluchy przerabiałes "Wydech krótszy niż mój pasek od spodni" Daj sobie spokój z tym kazaniem :P

cos goraco sie zrobilo nikt cie nie gani ,tylko probujemy ci uzmyslowic , ze nie koniecznie twoje przerobki sa takie efektywne jak myslisz . a jak nam nie wierzysz to google i poczytaj.pozdrawiam

każdy ma prawo miec swoje zdanie !
jeden takie drugi inne - a kulturka wymaga tolerowania każdego zdania.- no hiba że pomykasz bmk-ą i wozisz dresik razem z kijaszkiem.
Pozdrawiam!!!

Spokojnie ja tylko napisałem że w swojej Alfie a konkretnie 75 turbo zdemontowałem środkowy tłumnik ( ciągle napieprzałem nim o jakieś wyboje , ograniczniki prędkośc , garby itp) . Mjałem popękany kolektor wydechowy , pourywane wieszaki ogólnie tragedia. Pojechałem robic wydech i fachura lub nie fachura podpowiedział mi żeby tłumnik środkowy zdjąc a jak będzie coś się złego działo to go wstawimy zpowrotem i tak poszło nie widziałem żadnej różnicy poza głośniejszą pracą wydechu przy dodawaniu gazu. 75 Turbo nie ma ani katalizatora ani sondy. To była rzucona propozycja a tu ATAK jak bym conajmniej kogoś obraził. Moja propozycja u mnie się sprawdziła a ci co niepróbowali mogą tylko teoryzowac lub przytaczac jakieś pisma ,opisu i co tam jeszcze. PZDR

75andrew155 napisał:
konkretnie 75 turbo

tzn proponowałeś tutaj rozwiązania do silnika wolnossącego opierając się na swoim 'doświadczeniu' z turbo? :mrgreen: :shock:

A co takiego cię dziwi i śmieszy?

http://www.madenoracing.com/nl/tuning_frames.html wybierzcie zakladke "SPORTUITLATEN"no i nie ma o czym gadac sprawcie to kolektory; 12koni koncowy wydech 3 konie. jak kogos stac na wyroby tej firmy to gwarantuje ze oni nie pisza pzdur i nie koloryzuja, sam mam kolektor od nich.
w koncu przygotowuja alfy do wyscigow

marekm napisał:
W 155 sonda jest przed katalizatorem który jest w puszce razem z pierwszym tłumikiem. W obu autach w których wstawilismy rury, nie ma żadnych problemów z falowaniem czy z sondami. Jedno jezdzi już ponad rok, drugie krócej bo zostało dopiero co odratowane po instalacji gazowej.

Hmm mi własnie padł katalizator i mam zamiar wspawać zamiast niego strumienica :) i w mojej 155 jest inaczej niz pisze kolega, czyli moja sonda jest wkręcona w katalizator na jego samym poczatku a nie przed nim ??

Amortyzatory
Powrót