• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Ubezpieczenie Alfy 159 gdzie i za ile

No właśnie co roku słyszę, że OC drożeje i co rok płaciłem mniej. :) To samo mi potwierdziła kobitka, u której zawsze to załatwiam. Może i tym razem niestety się to sprawdzi.

Obawiam się, że tym razem niestety może być zdziwienienie roku :(

Mi OC zdrożało z 380 do 500zł w AXA. Pełne żniżki.

Huawei P9

Pakiet OC+AC+NW w pakiecie dealerskim wyniósł mnie 1200. Ubezpieczałem w sierpniu.

Ja u siebie miałem OC+AC+NNW+ASS z zwyżką za wiek i wyszło lekko ponad 2 koła, zniżki po mojej szkodzie z AC i OC, czyli z tego co wiem po 50 % ( Spadek od szkody - 10% na OC i AC ), ubezpieczałem w kwietniu.

No właśnie co roku słyszę, że OC drożeje i co rok płaciłem mniej. :) To samo mi potwierdziła kobitka, u której zawsze to załatwiam. Może i tym razem niestety się to sprawdzi.

Nie sądzę. W maju dostałem na swoje 3 litrowe BMW 361 złotych i to był ostatni moment niskich cen. Na 156 2,4 w sierpniu dostałem już 440 złotych w porównaniu do 280 rok temu.

Za moje 3.2 w czerwcu wyszlo 1509.77zl oc ac. Wartosc pojazdu 26700zl, dodatkowe ubezpieczenie bagazu 1000zl, wariant warsztat, naprawa na oryginalnych czesciach, franszyzna 500zl, amortyzacja czesci zniesiona, koszty parkowania i holowania odpowiednio 500zl i 700zl. Nnw 12000zl.

generalnie jest drożej = Warszawa pakiet AC+OC o 300 zł więcej niż w poprzednim roku, pomimo oczywiście spadku wartości pojazdu.

Wczoraj ubezpieczałem w LINK4. OC+AC+NWW+szyba, bez wkładu własnego, naprawa w warsztacie+ assistance opony koszt 1201 zł :)Bardzo fajna cena.

Też moją cromę ubezpieczyłem w LINK4. Wahałem się przez chwilę czy aby dobra firma, wypłacalna itp - ale od jakiegoś czasu są częścią PZU - tak więc ok. Full AC z OC, NNW 1304 zł - mam tylko 30% zniżki w AC no i 60 OC. Myślę, że cena ok no i firma nie najgorsza aczkolwiek wolał bym nie sprawdzać jak u nich z wypłacalnością :) .
Pozdrawiam.

Ja również w tym roku ubezpieczyłem auto w Link 4. Wyszło zdecydowanie najtaniej (również przez dodatkową zniżkę). Poprzednio miałem OC + pełne AC w Liberty Direct za równe 2 tys. teraz mimo większych zniżek wyszło im chyba 700zł. więcej więc podziękowałem. Chciałem brać samo OC, ale znajomy pracuje w Link 4 i posiada zniżkę 20% na polisę. Przy takiej kwocie to już jakieś pieniądze :). Co ciekawe z tego co zauważyłem na stronie kalkulując opłatę i u konsultanta zniżki na OC sprawdzają czy właściciel posiada ubezpieczenie od roku, od 2 lat czy powyżej 3 lat. Czyli nie uwzględniają 4, 5 i powyżej 6 lat. Dla mnie się to sprawdziło bo mam 3 pełne lata OC więc zakwalifikowałem się na maksymalną zniżkę ponad 3 lata. Do tego AC chyba zwyżka 15% (miałem jedną szkodę z AC w ostatnim roku). Wartość auta niestety tylko 15 100zł. wkład własny przy szkodzie 5 stów, kosztorys na zamiennikach, bez amortyzacji części. Do tego jakieś pierdoły typu kluczyki plus (dopłacają za zgubienie kluczyków, dowodu i rejestracji) itp. Wyszło po zniżce pracowniczej 1 451,46zł. więc tyle ile proponowały mi inne firmy za samo OC.

Może ktoś się podzieli ile zapłacił za ubezpieczenie 2.2 JTS albo 2.4JTDm, duża jest różnica w porównaniu do 1.9JTS/JTDm?

Ja płaciłem przed podwyżkami i wtedy różnica była minimalna. Jakieś 50zł na korzyść 1.9, nie wiem jak to teraz wygląda po podwyżkach.

Pewnie większa różnica jest w AC. Może zna ktoś jakąś porównywarkę ubezpieczeń, gdzie żeby zmienić samochód nie trzeba od nowa wypełniać całego formularza na kilka stron?

Orientuje się ktoś z Was czy w przypadku kiedy właścicielem pojazdu jest kierowca który ma mniej zniżek od współwłaściciela to wtedy zniżki są liczone od tej osoby która ma większe zniżki czy od właściciela? :)

Sprawdź sobie w AXA tam było to możliwe i ci wszystko wyliczy. Jest nawet tanio

Orientuje się ktoś z Was czy w przypadku kiedy właścicielem pojazdu jest kierowca który ma mniej zniżek od współwłaściciela to wtedy zniżki są liczone od tej osoby która ma większe zniżki czy od właściciela? :)

Zniżki są liczone zawsze tej osoby, która ma te zniżki większe. Ale jeśli któryś z właścicieli ma zwyżkę, np. za wiek to też jest ona uwzględniana.

Amortyzatory
Powrót