• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Typy przepływomierzy/wkładek

Przepływomierz 0 281 002 207 BOSCH - 225zł
Przepływomierz 0 280 218 019 BOSCH - 340zł (jego zamiennik Magneti Marelli kosztuje w granicach 220zł)

Ceny poszły w górę :/

Trochę tego nie pojmuje to są zupełnie inne silniki inne dawki, parametry, przepustowość więc jak to działa?? Myślisz że przepływka o nr. 0 281 002 207 jako zamiennik ma prawo działać w moim silniku??

Przepływka tylko mierzy ilośc powietrza która wpadła do silnika, więc tu do każdego silnika raczej nie robiliby innej wkładki.
Poszukam jeszcze czy mozna gdzies kupić same wkładki.

jako ciekawostkę kupiłem ostatnio do siebie przepływomierz z opla wkładka była identyczna ( po analizie tego tematu, dokłądnie strona 2 ustaliłem że będzie pasować), obudowa zresztą też co się okazało:) , zapłąciłem śmieszne pieniądzę za oryginał Boscha i wszystko jest ok, auto odżyło, wszytsko pasowało itp itdoto aukcja:http://allegro.pl/przeplywomierz-powietrza-0281002180-opel-i2891183647.html

/Majkel
Jakby ogłoszenie znikło to na aukcji jest przepływomierz o numerze: 0 281 002 180

Ostatnią edycję dokonał moderator:
To jedź jeszcze na hamownię i potwierdź ile kucy ci uciekło....

jako ciekawostkę kupiłem ostatnio do siebie przepływomierz z opla wkładka była identyczna ( po analizie tego tematu, dokłądnie strona 2 ustaliłem że będzie pasować), obudowa zresztą też co się okazało:) , zapłąciłem śmieszne pieniądzę za oryginał Boscha i wszystko jest ok, auto odżyło, wszytsko pasowało itp itdoto aukcja:http://allegro.pl/przeplywomierz-powietrza-0281002180-opel-i2891183647.html
Jak dla mnie operacja średnio opłacalna przy zakupie nowych części, gdyż dedykowany przepływomierz kosztuje tyle co ten z Opla.

No to teraz moja kolej. Czyszcząc przepływkę uwaliłem ją do reszty. Przy ruszaniu trzeba dodawać sporo gazu, żeby silnik nie zgasł, a jak już uda się ruszyć, to do rozpędzenia potrzeba naprawdę sporo czasu:/ Dlatego na razie jeżdżę z odpiętą i szczerze mówiąc jeździ się co najmniej tak jak przed "czyszczeniem", a nawet lepiej. Dlatego po inwestycji w nową bardzo chciałby się miło zaskoczyć, że auto potrafi więcej niż sądziłem;)

Do sedna, planuję kupić sam wkład, bo obudowa dobra, więc po co zmieniać. Nie spojrzałem na numer przy czyszczeniu i zanim to sprawdzę to czy f00c2g2030 i f00c2g2044 czymś się różnią? I czy w ogóle któraś z nich jest dedykowana do mojego motoru?

Dziś czyściłem wkładki w Spiderze i 166 preparatem od Liqui-Moly.
Jutro podepnę kompa i zobaczę co to dało..
..ale rozbierając przepływkę w 166 zauważyłę coś takiego: przepływka z Boscha, a wkładka z firmy Mitron :D
IMG-20130218-00697.jpg

Efekt czyszczenia przepływki środkiem Liqui-Moly

PRZED:

Untitled1.jpg

PO:

Untitled2.jpg

Tak w ramach informacji czy środek coś daje i czy warto wymieniać przepływkę.

W sensie, że jest większy przepływ powietrza po wyczyszczeniu? Lepiej gdybyś dodał wykresy mas, docelowej i zmierzonej, bo chyba te funkcje najlepiej obrazują sprawność przepływki. Ile kosztuje ten preparat i jak się dokładnie nazywa?

Przepływ odniesienia nie jest potrzebny. Wystarczy poniższy PDF przestudiowac i wiadomo jaka powinna być maksymalna wartość przepływu przy maksymalnych obrotach silnika. dla mojej przepływki to 480kg/h
Jak widać na powyższych wykresach. Czyszczenie nic nie dało, bo różnice sa tak małe, że można powiedzieć, że to błąd pomiaru :)

Załączniki

Różnica byłaby jeszcze mniejsza gdyby w obydwu próbach zakręcić do identycznych obrotów, dlatego zgadzam się, czyszczenie nic nie daje:p Swoją drogą ciekawe, czy przy nowej przepływce ilość powietrza faktycznie osiągnie producenckie maximum;> Jak ktoś zaopatrzy się w nówkę, to niech przeprowadzi taki test.

Ja jeszcze wstrzymuję się z zakupem, bo przeszukuję cały internet w poszukiwaniu jak najtańszego nowego boscha, ale chyba te dla opli to najlepsze rozwiązanie.
Czy może ktoś potwierdzić, że wkład z 0 281 002 180 będzie do mnie pasował ??

z wykresu widać, że przy tych samych obrotach przepływ się praktycznie nie różni. Odczuć brak.
Kiedy kupiłem nową przepływkę BOSCHA do 156 i pokazywała 390kg/h przy odcince.

Witam po raz kolejny ekipe alfaholicy postanowiłem kupić tą nową przepływke tylko w tej chwili dzwoniłem do sklepu i dostępny jest bosch o nr 0 281 002 207 z wkładką jak się doczytałem taka jak w mojej marysi czyli f 00c 2g2 030 cena 240 zł ale mają jeszcze magnetti marelli za 180 zł co myślicie którą kupić ??? czy te magnetti są wytrzymałe i czy chodzą tak samo jak bosch??? proszę o odpowiedz

Też wiele razy o to pytałem i wszyscy ostatecznie stwierdzali "tylko bosch". Myślę, że gdyby przepływki innych firm były równie dobre, to ludzie z boscha chcąc utrzymać sprzedaż musieliby obniżyć nieco ceny. A jak widać konkurencją się nie przejmują i to może o niej świadczyć.

Co to za sklep, do którego dzwoniłeś ?

--------------------

Czy jest na pokładzie ktoś kto ma włożoną wkładkę F00C 2G2 030 w 1.9 8v cf3 ??!

Ostatnia edycja:
Magneti Marelli był sprawdzane na forum. Nie pokazują pełnego przepływu. Tak samo jak inne przepływki zamienniki. Chiński zamiennik pokazywał tyle co uszkodzony Bosch.|Bubu to testował

Sklep do którego dzwoniłem to "Miś Ryszard Części samochodowe Dąbrowa Tarnowska ul.Żabnieńska 58a" kupuje u nich już od dawna różne części do mojej marysi.Czyli widzę że tylko bosch wchodzi w gre.

- - - Updated - - -

panowie jeszcze jedno czy ta przepływka jest z czujnikiem temperatury?

Amortyzatory
Powrót