• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Tylna klapa problemy

• Autor wątku Autor wątku sewcio156
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    klapa
S

sewcio156

Guest
Witam. Generalnie znalazłem kilka problemów w tylnej klapie mojego Sportwagona:
1. Przerwany obwód ogrzewania szyby- czy da sie to samemu naprawic?
2. Klapki, które zasłaniają reflektory cofania i przeciwmgielnych non stop spadają i nie trzymają się klapy a nie widzę, żeby cokolwiek było urwane..czy to pospolity problem?
3.Wycieraczka tylnej szyby też nie działa i chciałbym, żeby ktoś opisał jak się dostac do silniczka.
4.Klapa ciężko się zamyka i jak wyregulowa zamek żeby szybciej i lżej "lapało

To tyle...jeśli były problemy opisywane to proszę o linki bo szukajka to nie pomogła.

1.Szybę da się naprawić....pytanie czy grzeje Ci cokolwiek czy wcale??
2.Mi wypadała jedna wystarczało podgrzać ząbek mocujący opalarką i wygiąć by lepiej zapinał
3.Ściągnij w.w. klapki, oświetlenie(lampka czerwono-biała w klapie) i odkręć osłonę klapy bagażnika-potem miernik lub kontrolka= sprawdź czy po włączeniu wycieraczki pojawia się prąd sterujący-jeżeli tak uszkodzony silnik jeżeli nie sprawdź na początek bezpiecznik
4.wszystko da się wyregulować uchwyt zamka w tylnej belce po ściągnięciu listwy przykręcanej torksem chyba "25"(4 srubki chyba) ma możliwość regulacji dwie śruby na klucz 10-kę. Musisz zwrócić uwagę żeby klapa miała po zamknięciu równej wielkości szpary po obu stronach błotnika i nie odstawała od niego.

Szyba nie grzeje wcale. w dwóch nitkach jest przerwa. Lusterka grzeja,bezpieczniki są dobre tak samo jak i wycieraczki. W klapce mam wygiąć ten uchwyt z metalowa blaszka?

zdejmij osłonę klapy gdzie jest silnik wycieraczki zobacz czy napięcia dochodzą do niego, jeśli dochodzą to odkręć wycieraczkę wyciągnij silnik zobaczysz ze walłek wcieraczki jest w długiej tulejce na 99% jest tam zatarty, rozbierz to wyczyść w środku tulejkę i nasmaruj wazelina lub itp

Podpinjąć się troche pod temat sewcio, z tylną klapą też mam problem, żeby ją zamknąć muszę mocno nią klepnąć, jest lekko przekrzywiona. Czy się ta i jak to naprawić??
Pozdrawiam.

samochód nie piramidy że budowali z precyzja co 1 mm wskazując biegun magnetyczny ziemi:)
da się ale i łatwe nie jest zawiasy są regulowane ale ze trzeba nią dupnąć by się zamknęła to zaczął bym od odbojników guma lubi parciec ze starości lub rożnie się zachowywać jak jest ciepło

Podczepię się pod temat.
Mam problem, otóż w mojej alfie 156 SW klapa bagażnika otwiera się za pomocą dźwigni przy siedzeniu kierowcy, ale jak chcę otworzyć klapę za pomocą kluczyka nie ma reakcji. Może macie jakieś pomysły w jaki sposób to naprawić. kluczyk działa bo centralny zamek się otwiera. elektromagnes też działa bo wszystko rozkręciłem i sprawdziłem, że działa. czy jest to kwestia jakichś bezpieczników, czy nadajnika?? POMOCY

Jeśli rozkręciłeś i elektromagnes działa to problem leży w mechanice a nie w bezpiecznikach.

A może jakaś podpowiedź?

Może siłownik odczepił się od zaczepu lub trzeba to wyregulować żeby lekko chodziło albo po prostu to umyć i wysmarować jakimś smarem do zamków.
Siłownik to nie herkules sam w sobie jest słaby.Sprawdź dźwignie i ośki może gdzieś jakiś zadzior lub wytarcie na ośce.Trudno tak korespondencyjnie wszystko opisać.
Udanego weekendu życzę.

Nie wiem, siłownik wygląda dobrze, dodatkowo go przesmarowałem (ponadto sprawdziłem czy dział i bez problemu ciągnie jak należy) niestety sprawdzałem żaróweczką czy prąd dochodzi i niestety nie ma reakcji ;/ (chyba że źle to robiłem). Czy może to być wina bezpiecznika, wiązki kabli, czy nadajnika?

Otwieranie klapy z pilota jest celowo zablokowane , przecież za każdym razem jak otwierasz samochód klapa by sie otwierała a to bezsensu.

Otwieranie klapy z pilota jest celowo zablokowane , przecież za każdym razem jak otwierasz samochód klapa by sie otwierała a to bezsensu.

Skoro kluczyk posiada 3 przyciski (otwieranie, zamykanie drzwi oraz otwieranie bagażnika) to powinno działać. Poza tym poprzedni właściciel powiedział że działało, ale niedawno coś rypło i nie działa teraz. Bezpieczniki działają. Jak naciskam przycisk to świeci się lampka w kluczyku ale nie słychać pstryknięcia takiego jak przy otwieraniu/zamykaniu drzwi.

Witam znowu podpisze coś w tym temacie.Niedawno naprawiałem silniczek wycieraczki tylnej i przy zdejmowaniu tapicerki odkryłem dlaczego nie grzeje mi szyba tylna. Otóz jeden wtyk jest jakby "odlutowany" i dlatego nie ma grzania. Pytanie moje brzmi czy jest jakis sposób, żeby ten wtyk spowrotem "przykleic" do szyby bo myślę, że wtedy szyba będzie grzać. MAm też pytanie o antenę radia. Nie wiem jak można ją łatwo sprawdzić w "lotce" tylnej klapy.Trzeba odkręcić cała lotkę? Wydaje mi się że tam jest antena, bo nie ma na dachu a w szybie to też wątpię.

Witam znowu podpisze coś w tym temacie.Niedawno naprawiałem silniczek wycieraczki tylnej i przy zdejmowaniu tapicerki odkryłem dlaczego nie grzeje mi szyba tylna. Otóz jeden wtyk jest jakby "odlutowany" i dlatego nie ma grzania. Pytanie moje brzmi czy jest jakis sposób, żeby ten wtyk spowrotem "przykleic" do szyby bo myślę, że wtedy szyba będzie grzać. MAm też pytanie o antenę radia. Nie wiem jak można ją łatwo sprawdzić w "lotce" tylnej klapy.Trzeba odkręcić cała lotkę? Wydaje mi się że tam jest antena, bo nie ma na dachu a w szybie to też wątpię.

Przylutować to trzeba nie przykleić, a antena jest wokół tylnej szyby

kluczyk z SW oryginał ma dwa przyciski, jak nie działa otwieranie klapy to popatrzcie czy się świeci dioda podczas naciskania i jak ona świeci potem grzebcie dalej, jak kluczyk ma 3 przyciski to był dorabiany trzeba znaleźć centralkę od niego potem jak co było wpięte w instalacje i dopiero myśleć co nie tak

Ostatnia edycja:
Częste usterki w tylnej klapie to przerwane przewody w miejscu w którym sie zginają przy otwieraniu klapy. Jak brakuje jakiegoś zasilania w klapie to najlepiej zacząć sprawdzanie od tego miejsca w którym się zginają między klapą a karoserią. W 2 na 3 przypadkach tam jest uszkodzenie. W fiatach częsty przypadek to uszkodzony styk kołek - blaszka który złącza się po zamknięciu klapy.

WIKAR - części do twojego samochodu

www.wikar.na.allegro.pl

Częste usterki w tylnej klapie to przerwane przewody w miejscu w którym sie zginają przy otwieraniu klapy. Jak brakuje jakiegoś zasilania w klapie to najlepiej zacząć sprawdzanie od tego miejsca w którym się zginają między klapą a karoserią. W 2 na 3 przypadkach tam jest uszkodzenie. W fiatach częsty przypadek to uszkodzony styk kołek - blaszka który złącza się po zamknięciu klapy.

WIKAR - części do twojego samochodu

www.wikar.na.allegro.pl

Wszystko ładnie i pięknie, ale co mają te zagięcia do układu otwierania bagażnika??

Amortyzatory
Powrót