• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Turbina

Radzik95

Nowy
Auto
Alfa 159
Witam. Chciałbym zapytać o turbinę regeneracja czy wymiana na nowa ? 1.9 JTDm 150km 2007r.
Jeżeli wymiana na nowa to mógłbym poprosić o link z jakaś turbina

Rób hybrydę ;) albo nówka, nie ma co regenerować bo to wszystko na podzespołach z gównolitu

Wysłane z mojego P2 przy użyciu Tapatalka

Witam. Chciałbym zapytać o turbinę regeneracja czy wymiana na nowa ? 1.9 JTDm 150km 2007r.
Jeżeli wymiana na nowa to mógłbym poprosić o link z jakaś turbina

Jesteś pewien, że chcesz wydać około 3000 na nowe turbo?

Szczerze mówiąc nawet nie wiedziałem ze turbo będzie kosztować 3 tys. Bo jak pytałem w sklepie to usłyszałem ze nie maja .

Rób hybrydę ;) albo nówka, nie ma co regenerować bo to wszystko na podzespołach z gównolitu

Rozumiem, że pracujesz we wszystkich firmach, które regenerują turbiny i masz takie doświadczenie z autopsji?
Jeśli zastosują wirnik, łożyska itd dobrej klasy, wyważą ją odpowiednio to nie widzę sensu robienia drogiej hybrydy (która też może być przecież z "gównolitu"...) lub kupowania nowej. Ja miałem w kilku AR regenerowane turbiny i jeśli bierze się je z firm o dobrej renomie i z gwarancją pisemną, nie ma się co obawiać. Podstawa to mechanik, który ma do czynienia z taką firmą od lat i zamontuje to z rachunkiem bo w przeciwnym wypadku nikt nie uzna ewentualnej reklamacji.

Ostatnia edycja:
A jeszcze pytanie czy kupno takiej już zregenerowanej jak np. Z Allegro da to radę kupił ktoś i jeździ ?

Lepiej zregenerować i/lub zrobić hybrydę w znanym sobie miejscu, niż kupować na allegro, przynajmniej takie moje zdanie. Nie wiem jak to jest na allegro, ale "na miejscu" dostaję odpowiednie wykresy, fakturę i pisemną gwarancję, no i w razie potrzeby bezpośrednio mogę podjechać i załatwić ewentualną gwarancję, a co najważniejsze: podyskutować z ludźmi, który tam pracują (ostatnio robiłem regenerację + hybrydę i rozmawialiśmy o objawach/problemach, ogólnie o samochodzie i o planach modyfikacji, aby zrobić turbinę pod konkretny samochód; domyślam się, że zapewne i tak wiele więcej nie da się specjalnie namodzić, ale raz, że preferuję kontakt z żywym człowiekiem, zwłaszcza kimś, kto ma robić coś do mojego samochodu, a dwa: zawsze staram się szukać firm z czyjegoś osobistego polecenia).

Lepiej zregenerować i/lub zrobić hybrydę w znanym sobie miejscu, niż kupować na allegro, przynajmniej takie moje zdanie. Nie wiem jak to jest na allegro, ale "na miejscu" dostaję odpowiednie wykresy, fakturę i pisemną gwarancję, no i w razie potrzeby bezpośrednio mogę podjechać i załatwić ewentualną gwarancję, a co najważniejsze: podyskutować z ludźmi, który tam pracują (ostatnio robiłem regenerację + hybrydę i rozmawialiśmy o objawach/problemach, ogólnie o samochodzie i o planach modyfikacji, aby zrobić turbinę pod konkretny samochód; domyślam się, że zapewne i tak wiele więcej nie da się specjalnie namodzić, ale raz, że preferuję kontakt z żywym człowiekiem, zwłaszcza kimś, kto ma robić coś do mojego samochodu, a dwa: zawsze staram się szukać firm z czyjegoś osobistego polecenia).

To jaki koszt wyszedł u Ciebie za cała ta usługę ?

Za hybrydę do 2.4 z tytanowym kołem kompresji 65mm 1600zl

na zwykłym turbo w 1.9 16v po programie wyszło 195km , jaki jest sens robić hybryde i stroić od nowa auto ?
Jakie macie panowie odczucia po tych hybrydach ?

na zwykłym turbo w 1.9 16v po programie wyszło 195km , jaki jest sens robić hybryde i stroić od nowa auto ?
Jakie macie panowie odczucia po tych hybrydach ?

Ja np. po zakupie i koniecznych naprawach zrobiłem pierwszy program pod auto: próbny i "spokojny". Aktualnie można powiedzieć, że etap 2: kolejne przeróbki mechaniczne i cel 215km/480nm. Na zwykłej turbinie raczej nieosiągalne, przy czym nie chciałem kupować innej tylko mieć oryginalną. Co dalej, zobaczy się. Wniosek: wszystko zależy kto czego oczekuje i na czym mu zależy.

Jak da mnie wniosek jest taki , że jeżeli ktoś nie planuje ostro dłubać i modyfikować to hybryda jest totalnym bezsensem .
Bo na zwyklym turbo można spokojnie osiągnąć maximum w podstawowej konfiguracji osprzętu .
A nawet wydaje mi się (może mylnie) że poprzez większy otwor może pojawić się turbo dziura . A czy jakość turbin hybrydowych vs regenerowanych ( oczywiście na poziomie) jest tu zaletą ... nie jestem pewny

Jak da mnie wniosek jest taki , że jeżeli ktoś nie planuje ostro dłubać i modyfikować to hybryda jest totalnym bezsensem .

Właśnie tak, pełna zgoda (i tak też mi mówił tuner, gdy o to pytałem).

Co do turbo dziury: przy hybrydzie i odpowiednim wystrojeniu jest możliwe jej zniwelowanie (przynajmniej z takimi informacjami się spotkałem, zob. niżej).

Co do jakości: oczytałem się, pytałem i każdy ma inne zdanie. Na pewno jak chwilę pojeżdżę na hybrydzie to wyrażę swoje.

Dobra, ale co ze skrzynią M32? Zniesie te Nm?

Dobra, ale co ze skrzynią M32? Zniesie te Nm?

Z tego, co się orientuje (czytaj: co wyczytałem po forach, zwłaszcza tutaj), to raczej średnio, choć zdarza się, że komuś trzyma po znacznym zwiększeniu mocy. Dużo zależy od stanu technicznego i tego jak ktoś prowadzi. Niby regenerowałem m32, niby wszystko jest dobrze, ale liczę się z tym, że po kolejnym programie może być konieczna zamiana np. na F40 (też nie od razu, tylko jak się poprzednia rozsypie).

Amortyzatory
Powrót