Brałem też pod uwagę oprócz Tonale, Lexusa UX i BMW X2 plagin. Wybór padł na Tonale, bo 2 lata jeżdziłem Giulią 280KM i od 2 lat mam Stelvio z 2022r. 280KM, jeżdzi mi się super dobrze, więc myślałem że i w Tonale będzie podobnie. Nie jeżdziłem tym autem, przed zakupem chyba muszę zweryfilować to o czym piszesz.
Może ja dorzuce parę groszy. jak kojarzysz pewnie od lat (7.5) jeżdżę GIulią Q4/LSD stage1, z 5-6 razy na torze śmigałem i stale jeżdżę dynamicznie lub bardzo dynamicznie (śr spalaniew Bielsku robię ok 18l/100k, bywa 16 ale bywa i 21). Wcześniej miałem 2 dłubnięte 159 (TBi i JTDm). Żona za to 11 lat latała Giuliettą 1.4TB (też dłubniętą).
Tonale kupiliśmy żeby zastąpić Giuliettę ale przy okazji mieć większy/bardziej praktyczny niż Giulia samochód na wyjazd w Alpy czy na wakacje.
Parę uwag:
1.Dynamika: w trybie N pedał gazu szokuje zamuleniem, w trybie D jest całkiem dobrze, lepiej niż Giulietta (147HP vs 160+20HP)
2.Zużycie paliwa Giulietta na mieście żonie żarła 10.5l/100, Tonale MHEV ok 8l/100. Na trasach, załadowana, prędkości ok 20km/h więcej niż znaki ok 8l też.
3.Bagażnik bodajże 510L - super pakowny jak dla naszej rodziny 2+1. W 4 osoby w Alpy i łącznie 2 snowboardami, 3 parami biegówek, i 3 parami nart, do tego buty, kaski itp, no to wpadł box na dach jeszcze. W lecie namiot 5 osób, SUP duży, materace, maty, koce, piłki, kaski rowerowe, kuchenki, garnki, stolik itp i też dajemy radę (rowery na haku).
4.Wykonanie - taki pierwszy rzut oka - kiera/zegary/łopatki jak w Giulii/Stelvio idento. Fotele podobe powiedzmy. Za to przełączniki na boczkach, dolne plastiki, tunel plastikowo jak w Giulietcie. Nie ma już wewnątrz alu/drewna czy carbonu jak to w lepszych Giuliach/Stelvio.
5.Układ przeniesienia napędu - FWD wiec jak w Giulietcie - przydałaby się opcja szpery, ale wątpię czy ktoś kiedykolwiek zrobi do tej skrzyni.
6.Skrzynia biegów (MHEV) - jest o klasę gorsza nisz ZF 8HPxx we Giulii/Stelvio - z mojej pamięci coś jak w Giulietcie TCT raz kiedyś jechałem (i innych Jeepach jakie czasem na zastępczy dostałem za GIulię na serwisie)
7.Zawieszenie - no nie ma aluminium wahaczy już - po taniości jak w Giulietcie.
8.Trzymanie się drogi. No jest to SUV wiec wiadomo musi być z tego powodu gorzej niż Giulia, dośw wysoki a z mniejszym rozstawem osi/kół niż Stelvio. My mamy amorki DSV i to jest fajne. Na miasto fajne miękkie, na trasie czy serpentynach konieczne włączenie Dynamica z twardymi domyślnie - na autostradzie w miękkim ustawieniu wręcz auto stawałoby się chybotliwe bez twardych. Na serpentynach goniłem bocznymi drogami na Węgry 2x i w twardym daje radę - naprawdę auto prowadziło się stabilnie i mega przewidywalnie (na haku 4 rowery i 4 osoby w aucie + full zapakowane). Nie wiem jak zestrojone jest auto bez amorków DSV (ti chyba nie miało nigdy, chyba tylko Veloce i Tributo Italiano).
9.Charakter/dźwięk silnika - zero charakteru ale ma to też zaletę - po trasie kilkuset km w ogóle nie jestem zmęczony, po 1100km wiadomo już tak, ale w GIulii te same trasy w poprzednich latach 2x gorzej znosiłem. Jest cichy silnik i to też pewnie jeden z plusów na trasy
10.Lampy led matrix mijania super szeroko oświetlają (jak w Giulii/Stelvio MY23+), matrix działa jak w więksozści aut czyli nie wytnie kabiny TIRa jeśli jego światła są zasłonięte barierką rozdzielającą pasy więc kończy się to czasem włączeniem latarnii na dachu TIRa i już się więcej tej funkcji nie włącza

Z resztą na zwykłych drogach też bywało że ktoś mignął długimi mimo że niby widziałem że wycina.
11.Hamulce mamy Brembo z przodu 330mm, ładnie hamuje.
12.W A i N jeśli przełący się tocząc np z lekkiej górki na spalinówkę, to jest czasem odczucie jakbyś na pych na wysokim biegu zapalał - tak poskubie kilka razy - trzeba to po prostu zaakceptować, nie jest przyjemne ale da się żyć. W Dynamicu tego nie ma bo tam zawsze silnik pracuje a ten rozruszniko-silniko-alternator jest do wspomagania i tu płynnie.
13.W modelach MY22-MY25 lewarek prymityw jak w Giulietcie TCT/Jeepach albo u teścia w Kia XCeed'20- dla mnie mega niefajny - 3 klasy gorszy niż nawet przedliftowy z Giulii/Stelvio.
14.Multimedia lepsze/nowocześniejsze. Mapy się same aktualizują, updaty firmwaru radia same wgrywają (od wersji z 2024, ale stare mają updaty na nie po USB wgrane i już działa FOTA/MOTA)
15.Kamery 360 - żona mega zadowolona
Więcej na szybko mi do głowy nie przychodzi. Żona sobie naprawdę chwali i lubi - narzeka na 1 rzecz ale to samo by miała w Giulii/Stelvio - działanie kierunkowskazów - nie lubi niemechanicznego przełącznika zatrzaskującego się i narzeka że logika auta jej to wyłącza kiedy chce aby dalej mrugał. Jest coś na rzeczy - bez problemu odtwarzam to przy swoim jeżdżeniu codziennym GIulią, tylko nie zwracam uwagi, wrzucam drugi raz.
Dla mnie jedyny zonk to przypał z łańcuchem rozrządu, ale ogólnie uważam że Tonale to naprawdę dobry samochód, choć nie ma podjazdu w wielu kategoriach (premium-ness/sportiness) do Giulii/Stelvio. Raczej skłania do spokojniejszej i cichszej i ekonomicznej jazdy i dla kobiety/rodziny bardzo dobry a i niejeden facet będzie w miarę zadowolony. Coś tam potrafi trochę przyspieszyć, owszem skrzynia ciągnie, silnik trochę wyje, a łopatki nie jak w GIulii/Stelvio - bardziej na ozdobę (czas reakcji, albo brak reakcji w pewnych warunkach)
PS.pojeździć w N i D podstawa - nie można kupować aua tylko dlatego że Alfa i dobre wspomnienia z Giorgio