• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulietta] TOM-TOM dla GIULIETTA (MITO)

A czy wiadomo kiedy wchodzi nowy model nawigacji do sprzedaży i ile będzie kosztował?

Ja już mam zamówioną :). Nawigację można kupić w zasadzie tylko w ASO Alfy/Fiata/Lancii (na allegro jak już to raczej z drugiej ręki, w kilka sklepach z nawigacjami Panowie na pytanie o tę zrobili "rybkę"). Kosztuje 1540 zł, chyba że powalczycie o jakiś rabacik :).

Dobra, wczoraj odebrałem sprzęt i mam jeden problem: po sparowaniu z Blue&Me, który mam ustawiony na język angielski, język domyślny też zmienia się z polskiego na angielski - można to jakoś ustawić, żeby został mi polski na stałe?

Dobra, wczoraj odebrałem sprzęt i mam jeden problem: po sparowaniu z Blue&Me, który mam ustawiony na język angielski, język domyślny też zmienia się z polskiego na angielski - można to jakoś ustawić, żeby został mi polski na stałe?
z tego co wiem, to nie :) po zadokowaniu w aucie navi automatycznie zmienia jezyk na obowiązujacy w Alfie :/
zmieniła Ci się również ikona na Giuliettę przy pierwszym uruchomieniu?
masz tą nową navi? jeśli tak to podziel się informacjami na temat tego "LIVE":)

Przy uruchomieniu pokazuje mi się logo Alfa Romeo, a na mapie w podglądzie widać małą niebieską Giulietkę :).

LIVE przetestuję na poważnie w piątek, bo mam dłuższą trasę do zrobienia. Na razie z bajerów widziałem, że po wybraniu celu pokazuje, jaka pogoda jest na miejscu.

EDIT: a jednak, jak to mawiają, RTFM :) :
New Picture (13).jpg

EDIT2: Dobra, kolejna sprawa - czy idzie to jakoś ustawić, żeby się automatycznie wyłączało po wyjęciu kluczyka ze stacyjki? Ciągłe wciskanie przycisku On/Off jest upierdliwe...

Ostatnia edycja:
Panowie, potrzebuje malej pomocy, moze ktorys z Was sie z czyms takim spotkal...

Mam nowego Tom-Tom'a ktorego otrzymalem zakupujac Julke. Na opakowaniu stoi jak wol Blue&Me Tom Tom 2, wyglada to to dokladnie jak na zdjeciach, ktore widuje wszedzie na necie, procz jednego szkopulu: braku napisu LIVE w gornym rogu...No i tu zaczynaja sie schody. Nawigacja oczywiscie od dealera Alfy, w sklepie u dealera twierdza, ze oni maja tylko jeden model na sprzedaz i nie sa w stanie mi nawet nic innego dac. Podczas wyboru trasy takze brak zakladki LIVE. Nigdzie na stronie Tom Toma ani zadnej o Alfach nie widze tego modelu (wszystkie maja ten cholerny LIVE). Nie ukrywam, ze troche mnie to wkurza, bo jednak mam wrazenie, ze mam jakas zubozona wersje o ktorej nic nie wiadomo. Strona TomTom rozpoznaje navi jako blue&me 2 tak wiec niby ok...czegos nie wiem, nie rozumiem, czy po prostu trafilo mi sie cos dziwnego?

@radosuaf
Nie wiem czy juz znalazles ale jak nie to: battery saving->device stays on when external power is lost

Ostatnia edycja:
Panowie, potrzebuje malej pomocy, moze ktorys z Was sie z czyms takim spotkal...

Mam nowego Tom-Tom'a ktorego otrzymalem zakupujac Julke. Na opakowaniu stoi jak wol Blue&Me Tom Tom 2, wyglada to to dokladnie jak na zdjeciach, ktore widuje wszedzie na necie, procz jednego szkopulu: braku napisu LIVE w gornym rogu...No i tu zaczynaja sie schody. Nawigacja oczywiscie od dealera Alfy, w sklepie u dealera twierdza, ze oni maja tylko jeden model na sprzedaz i nie sa w stanie mi nawet nic innego dac. Podczas wyboru trasy takze brak zakladki LIVE. Nigdzie na stronie Tom Toma ani zadnej o Alfach nie widze tego modelu (wszystkie maja ten cholerny LIVE). Nie ukrywam, ze troche mnie to wkurza, bo jednak mam wrazenie, ze mam jakas zubozona wersje o ktorej nic nie wiadomo. Strona TomTom rozpoznaje navi jako blue&me 2 tak wiec niby ok...czegos nie wiem, nie rozumiem, czy po prostu trafilo mi sie cos dziwnego?

@radosuaf
Nie wiem czy juz znalazles ale jak nie to: battery saving->device stays on when external power is lost

Też dostałem taka samą właśnie.
Dziwi mnie trochę bardzo skąpa instrukcja czy informacja od Alfy co to ma za opcje. Praktycznie ich brak w pudełku. Ja wiem, że pdf itp ale warto wiedzieć co się kupuje

Czy wiadomo już jak to jest z tymi TomTomami 2 sprzedawanymi u polskich dealerów? Czy mają Live? Chcę kupić w salonie, ale wolałbym mieć wersję z Live. Wydaje się, że na rynek polski nie przewidziano tej opcji, przynajmniej brak jakiejkolwiek wzmianki na stronie TomTom: http://www.tomtom.com/pl_pl/products/built-in-car-navigation/blue-me-tomtom-2/ . Wiem na pewno, że można kupić wersję z Live na stronie http://www.alfaaccessories.com/Alfa-Romeo-Blue-Me-TomTom-2-Live?category_id=83 za podobną cenę jak u dealera, ale na pewno z Livem. Jednak pozostaje pytanie, czy będzie działać bez problemu w Polsce?

@radosuaf
Ty masz Live? A jeśli tak to czy zamawiałeś nawigację gdzieś poza granicami naszego kraju czy kupowałeś w salonie?

Z góry dzięki za pomoc.

Ja poki co nie dostalem zadnej oficjalnej odpowiedzi od Alfy, jutro przedzwonie i zobacze, czy cos ustalono.

---

Newsy z gatunku smiech na sali:

Dzwonie na linie Alfy i sie pytam co z moja sprawa, bo nikt sie nie kontaktowal. Pani zdziwiona, ze jak to sprawa przeciez zamknieta i rozwiazana. No to sie grzecznie pytam jak to? Okazalo sie, ze infolinia po otrzymaniu wyjasnien ze sklepu, ze "jest jedna nawigacja i mi powiedzieli, ze tylko taka mozna zamowic" zamknela sobie wniosek :) Zero odniesienia sie do faktu, ze ja o tym wiem i sam to mowilem, ze problem jest nie w jednej dostepnej, tylko w roznicach miedzy tym co ludzie otrzymuja...Nic :) Tak wiec wniosek zostal ponownie otworzony i pod koniec tygodnia bede scigac znowu. Powiedzialem, ze oczekuje, iz otrzymam pelnoprawna wersje, zobaczymy co zrobia. Czy ja naprawde mam tych ludzi na fora odsylac, zeby sobie poczytali, ze cos jest nie tak?

Ostatnia edycja:
Udało mi się ustalić co nieco. Z niewiadomych powodów na rynku polskim sprzedawany jest TomTom o kodzie fabrycznym 0071806239, który nie ma Live. Od dealera dowiedziałem się jednak, że istnieje możliwość zamówienia z Włoch wersji o numerze 0071806238 z Live. Szczerze powiem, że nie rozumiem tej polityki. Obie wersje znacząco różnią się możliwościami, a cena jest podobna, więc wynika z tego, że w Polsce przepłacamy...

Czekam aktualnie na ten "lepszy" model, który dealer obiecał mi wymienić z tym uboższym, który dostałem z autem.

Pytanie w sprawie montażu TomTom portu poza fabryką. Czy istnieje możliwość montażu tego przystosowania już po odbiorze Julki?

Z tego co pisano na forum fabryczne złącze służy tylko do zasilania. Dane przesyłane są wyłącznie portem bluetooth. Montaż TomTom poza fabryką sprowadza się więc do doprowadzenia zasilania i montażu jakiegoś uchwytu do mocowania.

Możecie potwierdzić, że po odłączeniu z portu dalej jest utrzymana pełna komunikacja z Blue&Me?

Zgadza się. Port służy tylko do doprowadzenia zasilania. Reszta idzie po Bluetooth i po wypięciu z uchwytu można spokojnie działać dalej (np. dać pasażerowi wybrać muzykę ;)

Odebrałem tego właściwego TomToma i muszę przyznać, że śmiga aż miło. Ale nadal dziwię się, że w salonach sprzedają uboższą wersję w tej samej cenie. Może kupują po niższej i mają wyższą marżę?.

Amortyzatory
Powrót