• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Termostat - wymiana JTD 1.9 16V

Witam
Zaobserwowałem standardowe objawy padniętego termostatu tzn. wskazówka opada na około 3 grubości tj. na wskaźniku około 85*. Natomiast odczyt z AlfaObd przy 90* na wskaźniku w kabinie (wartość tzw prawidłowa) podaje 82*, przy opadniętej wskazówce wartość odczytu ok. 76-78*. Ogólnie przy małym obciążeniu wskazówka opada. Pytanie jednak czy AlfaObd przekłamuję (moim zdaniem chyba nie)? Druga sprawa jeśli wskazówka jest na 90*, a AlfaObd wskazuje 82* to coś jest nie tak bo wartość odczytywana powinna oscylować ok 88*? Spalania większego raczej nie ma, grzanie kabiny ok, nagrzewanie auta od zera ok. 8km czyli moim zdaniem wszystko ok, a jednak termostat chyba do wymiany?

Witam
Zaobserwowałem standardowe objawy padniętego termostatu tzn. wskazówka opada na około 3 grubości tj. na wskaźniku około 85*. Natomiast odczyt z AlfaObd przy 90* na wskaźniku w kabinie (wartość tzw prawidłowa) podaje 82*, przy opadniętej wskazówce wartość odczytu ok. 76-78*. Ogólnie przy małym obciążeniu wskazówka opada. Pytanie jednak czy AlfaObd przekłamuję (moim zdaniem chyba nie)? Druga sprawa jeśli wskazówka jest na 90*, a AlfaObd wskazuje 82* to coś jest nie tak bo wartość odczytywana powinna oscylować ok 88*? Spalania większego raczej nie ma, grzanie kabiny ok, nagrzewanie auta od zera ok. 8km czyli moim zdaniem wszystko ok, a jednak termostat chyba do wymiany?
Termostat otwiera się przy 88 i w tym momencie za sprawą otwartego drugiego obiegu wody. Temperatura spada do 82 (jeśli nie ma większych mrozów) w tym momencie powinieneś zaobserwować wzrastanie temperatury do 88 i tak w koło

Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka

Termostat otwiera się przy 88 i w tym momencie za sprawą otwartego drugiego obiegu wody. Temperatura spada do 82 (jeśli nie ma większych mrozów) w tym momencie powinieneś zaobserwować wzrastanie temperatury do 88 i tak w koło

No właśnie też tak myślę, ale odczyt z AlfaObd wskazuje 82* przy pełnym rozgrzaniu wskazówka na 90* i spada na AlfaObd do 77* a na wskaźniku 85*. Czyli coś jest nie tak?

No właśnie też tak myślę, ale odczyt z AlfaObd wskazuje 82* przy pełnym rozgrzaniu wskazówka na 90* i spada na AlfaObd do 77* a na wskaźniku 85*. Czyli coś jest nie tak?
Więc wychodzi że termostat się nie domyka. Wskaźnik dobrze pokazuje. Zapewne masz termostat do wymiany

No nie do końca rozumiem działanie wskaźnika. Chyba że ma taką tolerancję, iż w przedziale 90-82* (wartość odczytywana komputerem) pokazuje zawsze 90* na wskaźniku (wartość na wskaźniku na desce) to by miało jakiś sens. Termostat i tak już zamówiłem- Behra, a moje dywagacje chyba pomogą w ocenie innym.

Ostatnia edycja:
No nie do końca rozumiem, że dobrze pokazuje jeśli temperatura jest faktycznie niższa niż powinna. Chyba że ma taką tolerancję, iż w przedziale 90-82* pokazuje zawsze 90* to by miało jakiś sens. Termostat i tak już zamówiłem- Behra, a moje dywagacje chyba pomogą w ocenie innym.
To nie jest maluch czy polonez gdzie wskaźnik pokazuje faktyczny stan temperatury. Domyślam się że to twoje pierwsze auto klasy C. W '9 i nie tylko tu zastosowano rozwiązanie które ma nie wprowadzać w zakłopotanie przeciętnego Kowalskiego czemu mu wskazówka od temperatury podnosi się i opada. Podlaczajac urządzenie serwisowe masz dostęp do parametrów o których Kowalski nie musi wiedzieć

Domyślam się że to twoje pierwsze auto klasy C.
Tutaj kolego pojechałeś, ale nie obrażam się. Ta sytuacja akurat mnie wprowadziła w zakłopotanie. Chodziło mi o fakt, że odchylenie-opadanie wskazówki jest naprawdę minimalne i przeciętny użytkownik może na to nie zwrócić uwagi, a wskazania odczytane z kompa może wywołać pewną konsternację. Jak tłumaczyłem odczyt z kompa waha się w przedziale 4* (80-76*) i dlatego miałem takie dywagacje, przy naprawdę niewielkim opadaniu wskazówki. Myślałem, że to może szukanie sobie problemu tam, gdzie go nie ma.

Ostatnia edycja:
tak dla informacji Behr to firma której termostaty używa się na pierwszy montaż i wtedy mają na obudowie oznaczenia fiatowskie a ten sam termostat bez oznaczeń na obudowie sprzedawany tylko jako wyrób Behr kosztuje 190 zł znaczy ja tyle zapłaciłem.

tak dla informacji Behr to firma której termostaty używa się na pierwszy montaż i wtedy mają na obudowie oznaczenia fiatowskie a ten sam termostat bez oznaczeń na obudowie sprzedawany tylko jako wyrób Behr kosztuje 190 zł znaczy ja tyle zapłaciłem.
Bez oznaczeń w ogóle ? Ja teraz kupiłem i jest na nim behr made in italy. Ale znaczka fiata nie ma. To znaczy to jest to samo czy nie bo trochę nie zaczaiłem. Pozdrawiam

to jest to samo tylko jakbyś kupił w aso to na takiej płaskiej płytce obudowy byłyby symbole fiata .Po prostu Behr dostarcza swoje sprężarki Fiatowi a ten je montuje na pierwszy montaż a w ASO kasują za te napisy jak za zboże że niby orginał bo ma oznaczenia.

- - - Updated - - -

A tak z ciekawości to ile dałeś

Zamówiłem termostat Behr, a dostałem opakowanie Mahle i w środku Behr. Nie wymieniłem jeszcze (brak czasu), ale po dzisiejszej jeździe (sporo korków), trasa około 100km (z przerwami), temperatura na zewnątrz 8*, a wskazówka nie opadała-stała na 90*. Przez ciekawość podpiąłem AlfaObd i mam odczyt ok 80* (wskazówka kabinowa na 90*), więc coś jest nie do końca z tak z tym odczytem. W zasadzie termostat według kompa do wymiany, a wskaźnik kabinowy mówi jest ok. Taka sytuacja w zasadzie może być nie do wychwycenia przez kierowcę, gdyż wskaźnik tylko czasami opada i można to przeoczyć. Jakie są wasze obserwacje?

Panowie u mnie termostat wymieniony trzyma równo wskaźnikowe 90, zobaczymy przy minusowych temperaturach na trasie. Pytanie, jeszcze jedno nieco off topic ale nie do końca, mam wrażenie ze zaczął mi przekłamywać termometr, dziwnie skacze z 6,5 stopnia na 7,5, jest szansa ze przy wymianie termostatu coś mi uszkodzili w czujniki temperatury zewnętrznej ? I drugie pytanie czy w związku z tym jeśli temperatura zewnętrzna jest zakłamywana np na plus to może to mieć wpływ na prace termostatu[emoji848], czy tylko uzależniony jest od czujnika w swojej obudowie?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Bez oznaczeń w ogóle ? Ja teraz kupiłem i jest na nim behr made in italy. Ale znaczka fiata nie ma. To znaczy to jest to samo czy nie bo trochę nie zaczaiłem. Pozdrawiam
Oczywiście ma oznaczenia o których piszesz nie ma tylko na takiej płytce obudowy oznaczeń fiata ,te są wtedy gdy fiat -alfa sprzedaje ten termostat jako swój orginał.

- - - Updated - - -

Zamówiłem termostat Behr, a dostałem opakowanie Mahle i w środku Behr. Nie wymieniłem jeszcze (brak czasu), ale po dzisiejszej jeździe (sporo korków), trasa około 100km (z przerwami), temperatura na zewnątrz 8*, a wskazówka nie opadała-stała na 90*. Przez ciekawość podpiąłem AlfaObd i mam odczyt ok 80* (wskazówka kabinowa na 90*), więc coś jest nie do końca z tak z tym odczytem. W zasadzie termostat według kompa do wymiany, a wskaźnik kabinowy mówi jest ok. Taka sytuacja w zasadzie może być nie do wychwycenia przez kierowcę, gdyż wskaźnik tylko czasami opada i można to przeoczyć. Jakie są wasze obserwacje?
Dostałeś Mahle bo to dystrybutor Behra na Niemcy

Jak już wcześniej Ci tłumaczyłem wskaźnik pokazuje pewien zakres temperatur. 90 stopni będzie na sztywno pokazywał między fizycznym wskazaniem 80 a 100. I w tym przedziale wskazówka nie wychyli się nawet o milimetr.

to jest to samo tylko jakbyś kupił w aso to na takiej płaskiej płytce obudowy byłyby symbole fiata .Po prostu Behr dostarcza swoje sprężarki Fiatowi a ten je montuje na pierwszy montaż a w ASO kasują za te napisy jak za zboże że niby orginał bo ma oznaczenia.

- - - Updated - - -

A tak z ciekawości to ile dałeś

172zl z przesyłką.

Jak już wcześniej Ci tłumaczyłem wskaźnik pokazuje pewien zakres temperatur. 90 stopni będzie na sztywno pokazywał między fizycznym wskazaniem 80 a 100. I w tym przedziale wskazówka nie wychyli się nawet o milimetr.

Wszystko rozumiem tylko chodzi o fakt, że teraz wskazówka od dwóch dni stoi prawidłowo i nie opada (przynajmniej nie zauważyłem), czyli niby jest ok. Tylko, że odczyt z kompa nadal wskazuje 80* i nie idzie więcej do góry. Taki przypadek uszkodzenia termostatu może być w zasadzie przez większość kierowców nie do wykrycia bo wskaźnik sporadycznie opada (można to przeoczyć), a temperatura jest jednak niższa o ok 8* niż powinna i silnik nie pracuje w optymalnej temperaturze. Chyba, że uznamy takie warunki jako prawidłowe, albo czekamy do padnięcia termostatu.

Ostatnia edycja:

Wszystko rozumiem tylko chodzi o fakt, że teraz wskazówka od dwóch dni stoi prawidłowo i nie opada (przynajmniej nie zauważyłem), czyli niby jest ok. Tylko, że odczyt z kompa nadal wskazuje 80* i nie idzie więcej do góry. Taki przypadek uszkodzenia termostatu może być w zasadzie przez większość kierowców nie do wykrycia bo wskaźnik sporadycznie opada (można to przeoczyć), a temperatura jest niższa o ok 8* niż powinna i silnik nie pracuje w optymalnej temperaturze. chyba, że uznamy takie warunki jako prawidłowe, albo czekamy do padnięcia termostatu.
Termostat prawidłowo ma pracować między 80 a 88, nie ustanie rośnie i opada. Jeśli temperatura nie dochodzi do takiego stanu to termostat do wymiany.

wykluczam że autem jeździsz mniej niż 5 km

To wiem i w całości się zgadzam. Tylko chodzi mi o fakt, że mimo złej pracy termostatu nie jest to odzwierciedlane przez wskaźnik bo wartość znajduje się w marginesie działania.
Ewidentnie to było widać u mnie przez ostatnie dwa dni na pewno bym tego nie zaobserwował, a wcześniej też to zauważyłem przez przypadek i tylko dociekliwość doprowadziła do diagnozy.

W MES temperatura otwarcia wyniosła 74stC, na zegarze wskazówka była na ostatniej kresce przed 90stC, po czym spadła na przedostatnią kreskę przed 90stC.
Czy do wymiany mam termostat czy czujnik temperatury?
mes.jpg

Za niską masz temperaturę otwarcia. To co wskazuje licznik na desce to jest "mniej więcej", a nie dokładny pomiar. Tym bym się nie sugerował.

Amortyzatory
Powrót