• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Termostat - wymiana JTD 1.9 16V

karmal

Nowy
Auto
Maserati Ghibli S 3,0 410KM
Panowie....
Mam do wymiany termostat. Silnik 1,9 16V rocznik 2007. Zabierał się ktoś za to już?
Jeśli tak, to czy trudna to sztuka? Na co zwrócić uwagę przy wymianie, aby czegoś nie urwać?

Sytuacja jest taka, że gdy rok temu kupiłem 159 nie trzymała temperatury optymalnej.
90stopni dochodziło.... ale jak jechałem na niskich obrotach czy na ludzie to minimalnie spadała ( nieznacznie ale jednak ).
Na kompie potwierdziło się, że nie trzyma.
Został wtedy wymieniony termostat no i było git :) Nawet w ostrą zimę nie było kłopotu.

Ostatnio zauważyłem że robi się to samo :( Termostat wytrzymał tylko rok ?? :(

Miał już ktoś podobne perypetie ??

WYMIANA TERMOSTATU

Te pierwsze zlinkowane procedury to:
1. Zdjęcie pokrywy silnika.
2. Wyciągnięcie akumulatora.
3. Demontaż podstawy akumulatora.
4. Demontaż płyty pod silnikiem.
(nie screenowałem ich, bo to kwestia odkręcenia śrub - w razie jakby był jakiś problem to daj znać - zrobię screena także tych)

Procedura demontażu termostatu:

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

też mi chyba padł termostat...temperatura na wskaźniku spada do około 70 stopni podczas szybkiej jazdy w poniedziałek podjadę do Twardowskiego karmal ile cię wyniosła wymiana termostatu? nie wiem na ile się szykować ;)

karmal sam będziesz wymieniać ten termostat?

A tak na marginesie czym grozi jazda z uszkodzonym termostatem? Objawy jak powyżej czyli wskazania temperatury na poziomie 70-80 stopni celcjusza?

Jazda z uszkodzonym to jazda z niedogrzanym lub przegrzanym silnikiem

no właśnie z niedogrzanym to jeszcze pół biedy...tylko czy jak wskazówka wskazuje poniżej 90stopni to jest niedogrzany czy też wskazówka wskazuje, że jest mniej w skutek czego silnik "dogrzewany" jest bardziej co może skończyć się przegrzaniem? heh sam nie jestem do końca pewny czy rozumiem co napisałem :)

Silnik powinien pracować w granicach temperatury 90-95*C. Normalne jest chwilowe podniesienie się temperatury do ok. 100*C np. po szybkiej jeździe i nagłym zatrzymaniu się (wjazd do miasta, korek). Normalny jest także spadek temperatury do ok. 85*C np. przy załączeniu intensywnego ogrzewania na postoju. Jazda pojazdem z silnikiem niedogrzanym to nie jest GRZDYLU ,, pół biedy''. Silnik musi mieć swoje parametry aby mógł prawidłowo pracować. Ani niedogrzanie ani przegrzanie nie jest dobre dla silnika no i oczywiście dla osprzętu np dla turbo.

to jest jasne i oczywiste...martwię się tylko bo przejechałem z taką niską temperaturą 1000km i nie wiem jakie będą tego skutki. Oczywiste jest, że jutro bądź we wtorek jadę na diagnozę i wymianę termostatu. Chodziło mi tylko o to jak szybko mogą pojawić się konsekwencje walniętego termostatu no i lepiej mieć (z dwojga złego) chyba niedogrzany silnik niż przegrzany prawda?

no tak niedogrzany jest lepsza opcja mimo wszystko, mysle ze po 1 tys nie masz sie co martwic, ale wymienic 3ba

Silnik powinien pracować w granicach temperatury 90-95*C. Normalne jest chwilowe podniesienie się temperatury do ok. 100*C np. po szybkiej jeździe i nagłym zatrzymaniu się (wjazd do miasta, korek). Normalny jest także spadek temperatury do ok. 85*C np. przy załączeniu intensywnego ogrzewania na postoju. Jazda pojazdem z silnikiem niedogrzanym to nie jest GRZDYLU ,, pół biedy''. Silnik musi mieć swoje parametry aby mógł prawidłowo pracować. Ani niedogrzanie ani przegrzanie nie jest dobre dla silnika no i oczywiście dla osprzętu np dla turbo.

No już widzę, jak nawet przy sprawnym termostacie utrzymasz temperaturę 85 stopni zimą, podczas spokojnej jazdy miejskiej, grzejąc auto wewnątrz ;) Im większa sprawność silnika, tym wolniej się on nagrzewa i szybciej da się mu odebrać ciepłotę przez załączenie np. intensywnego grzania wewnątrz. Temperatura na poziomie 80 stopni podczas eksploatacji w zimniejsze dni nie jest niczym nadzwyczajnym. Natomiast 100 stopni - tego nie powinno być przy prawidłowo pracującym układzie chłodzenia.

Tomek - no chyba nie powierz mi, że w upalne , ciepłe dni, podczas jazdy w korku, przy wysokich obrotach silnika itp temperatura płynu chłodzącego nie waha się w granicach 100 stopni. Obecnie stosowane płyny chłodzące mają temperaturę wrzenia powyżej 100 stopni - Chyba, że masz układ zalany wodą. Tak że w tych warunkach temperatura w granicach 100 stopni,to nic nadzwyczajnego. Logiczne jest, że zimą wskazania temperatury na wskaźniku temperatury, będą niższe, niż w tych samych warunkach latem.

nigdy jeszcze nie miałem temperatury większej niż 90stopni a korki w warszawie były i są solidne w lecie. W Chorwacji przy 38 w cieniu w korku na autostradzie tez temperatura nie skoczyła ponad 90

Kupiłem termostat 160zł Wahler.
Wymieniał sam nie będę bo to za bardzo skomplikowane jak na pierwszy raz. Płyn trzeba spuścić, układ odpowietrzyć....

daro1906
Woda i większość płynów chłodniczych (które są oczywiście na bazie wody) ma temperaturę wrzenia w warunkach naturalnych czyli ciśnienia atmosferycznego ~100 stopni celsjusza (dla specjalnych płynów +5 stopni) W warunkach podwyższonego ciśnienia a tylko takie układy chłodzenia istnieją w obecnie produkowanych samochodach temperatura wrzenia jest wyższa

karmal a powiedz czym się jeszcze objawia walnięty termostat? np. jak na trasie nie trzyma 90stopni tylko coś koło 80 to też wskazuje na walnięty termostat czy to normalne zachowanie wskaznika temperatury?

Amortyzatory
Powrót