• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Terkotanie z silnika. 2.0 280 , prośba o posłuchanie.

Jak sie rozgrzeje cisza..., pytałem w alfie czy to wymieniają, mówili ze to normalne, ale jak będzie dużo reklamacji zrobią kampanie na te cięgła

Moja Giulia w końcu wróciła do żywych. Silnik pracuje pięknie i cicho. Trwało to długo ale w końcu się udało.
[...]

Możesz dać teraz filmik cobyśmy wiedzieli jak to powinno to brzmieć?

Moje troche cyka na zimnym na jałowych obrotach ale chyba nie tak jak w twoich filmikach.
Do tego niezależnie jeszcze zacząłem się wsłuchiwać i na obrotach poniżej 2000 przy obciążeniu jak troche dodać gazu to słychać lekko cykanie/ćwierkanie. Gazowanie na jałowym nie powoduje tego odgłosu.
Po rozgrzaniu wszystko jest cacy.

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

No raczej na pewno nie jest to 2,0 GME z alfy, może z Jeepa wygląda podobnie, ale dolot jest inny i widać bagnet do kontroli poziomu oleju...

Dlatego zapytałem - najbardziej charakterystyczny element silnika to bagnet a właściwie jego brak (chyba że czegoś nie wiemy).

Pomysł na kolejny mod :) Wymiana pokrywy zaworów na tą z wejściem na bagnet:)

Tu jest problem niewielkiego ale jednak luzu między otworem ciegna a sworzniem nastawnika. Zniwelowałem ten luz cienką wstawką i narazie to działa. Nie może być zbyt ciasno bo wtedy nastawnik nie będzie miał siły działać.

poprosiłbym naszych audiofili równierz o posłuchanie.
Silnik zimny, snucie w korku, obroty poniżej 2000. słychać tylko przy dodaniu gazu w tym zakresie obrotów, na luzie cisza.
Jak pojadę do mechanika to nie słychać wcale;)
Nie obserwuję żadnej nierównej pracy silnika.
Edit: nagranie zaczyna się od 26 sek, nie wiem jak to zrobiłem
https://drive.google.com/file/d/1NX0LHzRI0xSVz4-d_9k049GMXmvi6Fvz/view?usp=sharing

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót