Tempomat adaptacyjny ACC / DNA

adamu

Użytkownik
Auto
Stelvio Veloce Ti
Witam ,
Proszę o odpowiedź na pytanie czy podczas działania ACC (tempomat adaptacyjny) zauważyliście też duży wpływ trybu DNA na szybkość reakcji / działania utrzymania prędkości ruchu ?
Dla przykładu na autostradzie tempomat za pojazdem ustawione 140km/h pojazd przed zwalnia jedziemy 100km/h i nagle zwalnia się pas on przyspiesza , a ja w trybie N daleko za nim ,bardzo wolna reakcja systemu praktycznie muszę wspomagać się gazem bo robi się duża luka i wolno go dogania w trybie D jest ok , duża różnica reakcji i utrzymanie odległości między pojazdami ustawianej na kierownicy .
Ja mam ustawioną pierwszą kreskę , wydaje mi się najlepszą opcją .

A czy w przypadku Stelvio też wyświetla się wam biały model ? Można to przestawić czy to normalne w polifcie ? Wersje z 2023r. Również mają wizualizacje białej Stelvio ?

Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Wystarczy przeczytać instrukcję. Gratuluję odwagi - jedna kreska. Ja jeżdżę - trzy kreski i uważam, że przy prędkości 140 km/h jest w miarę bezpiecznie. Im większa prędkość tym kresek więcej.

Ciesze sie ,ze ty przeczytałeś i nie masz takiej zagwozdki.
Odwagi ? Ustaw 2 lub 3 kreski robi się taką luka ,że dwa tiry ci wjadą .
Nie chce poruszać kwestii jazdy ,jeden lubi szybko i dynamicznie i w polskich warunkach skazany jest na lewy , drugi śpi na prawym pasie nie o tym jest ten temat .

Ciesze sie ,ze ty przeczytałeś i nie masz takiej zagwozdki.
Odwagi ? Ustaw 2 lub 3 kreski robi się taką luka ,że dwa tiry ci wjadą .
Nie chce poruszać kwestii jazdy ,jeden lubi szybko i dynamicznie i w polskich warunkach skazany jest na lewy , drugi śpi na prawym pasie nie o tym jest ten temat .

Jak kiedyś podczas autostradowej jazdy na ACC usłyszysz miły dzwiek, wyłączy ci tempomat i pokaże komunikat o przekroczonej bezpiecznej odległości i w poplochu zaczniesz hamować to przypomnisz sobie wtedy post kolegi Marka i zaczniesz jeździć na 3 czy 4 kresce... Na leniwe rozpędzanie po zwolnieniu pasa można sobie pomóc prawa noga jeśli z tyłu ktoś ponagla, jak pusty lewy pas to zostawić i niech ACC sobie robi swoje.

Narazie mi się nie zdażyło , może to właśnie po dołożeniu tempomatu czy naprawionym rozbitku z USA takie coś wychodzi .
Soft mam najnowszy , samochód poliftowy , wśród osób które znam i mają auto z PL z fabrycznym tempomatem nie słyszałem jeszcze o owym wyłączeniu dystansu … tak jak wyżej pewnie są jakieś zależności .

Amortyzatory
Powrót