Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.6%
  • Vavoline

Głosów: 37 17.1%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.5%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.5%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 13 6.0%
  • Shell

Głosów: 15 6.9%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 15 6.9%

• Łącznie głosujących
    217

Alfista

Nowy
Auto
166 JTD
chce na dniach zmienic olej i tak sobie gdybam a to pol syntetyk czy syntetyk, ale raczej pół syntetyk 10W 40 bo taki mam obecnie.. i z tego co sie orientowałem silnikow alfy romeo nie powinno sie zalewac olejami ponizej 10w..
jakie wy macie oleje i jakich marek, proszę o wypowiedzi i przedewszystkim szczere opinie :mrgreen:

łolejek

jezdze na shell helix syntetic 10w40 i nie narzekam ,wariat nie halasuje silniczek sobiew mruczy,w zimie bez problemow - polecam Piotr i AR 166 ts 2.0

Ja uzywam LOTOS Syntetic 5W40 i moze ten olej nie ma opini najlepszego ale wedlug mnie to wszystkie markowe oleje sa podobnej jakosci ,a kluczem do niezawodnosci jest wymiana co max 10 tys lub raz w roku(jezeli nie zrobimy tych 10 tys :wink: )Ja przynajmniej stosuje ta zasade :wink: ...teraz jednak widze delikatne wycieki z turbo(moze juz czas na regeneracje :roll: albo wymiane na wieksze T28 :) )a na liczniku jest prawie 110 tys i zmienie chyba olej na polsyntetyczny LOTOS Semisyntetic 10W40-ktory to przewiduje fabryka ale ze poprzedni wlasciciel lal syntetyka to tez uzywalem takiego bo wiadomo ze dla aut z turbo dobry olej to podstawa.

Pozdrawiam

Załączniki

• W9.jpg
    W9.jpg
    127.6 KB · Wyświetleń: 150
  • W3.jpg
    W3.jpg
    142.7 KB · Wyświetleń: 148
tez mam mobil 1 obecnie tylko troche drogi jest i mysle nad jakims tanszym odpowiednikiem :?
moze valvoline.. tylko ze u mnie nigdzie go nie ma w sprzedazy..
a lotos semi podobno ma bardzo dobre parametry porownywalne z najlepszymi tylko ze wadą jest to ze szybko je traci.. nawet niemce u nas go kupują na stacjach gdzies czytałem :D

Alfista napisał:
lotos semi podobno ma bardzo dobre parametry porownywalne z najlepszymi tylko ze wadą jest to ze szybko je traci.. nawet niemce u nas go kupują na stacjach gdzies czytałem :D

hehe no to trzeba go czesto wymieniac :wink:
Niewiem jak z cenami ale na forum streetracing wszyscy w zasadzie chwala tylko 2 oleje:motul i wlasnie valvoline :wink:

Pozdro

A ja śmigam na Castrolu GTX Magnatec 10W40 półsyntetyk i jest naprawdę oki!!!! :wink:

a ile wam pali przy ostrej jezdzie?? bo nie przekraczając 4 tys moj nic nie pali a jak przekraczam i daje do 6tys przy zmianie biegow to przechlapie 1,5 litra na 1000 :shock:

zuzycie oleju

przejechalem od wymiany 3 tys mil i nic nie ubylo (jezdze spokojnie glownie na krotkich trasach i troszke na autostradzie)W marcu bede smigal do polski ok2000 km na raz to zobaczymy jak bella sie zachowa ale moj silnik chyba nie bierze oleju wcale

Alfista napisał:
a ile wam pali przy ostrej jezdzie?? bo nie przekraczając 4 tys moj nic nie pali a jak przekraczam i daje do 6tys przy zmianie biegow to przechlapie 1,5 litra na 1000 :shock:

A ja sie zamartwiałem ze po 2500 od wymiany dolałem 0,5 litra :mrgreen:

Re: zuzycie oleju

peters2 napisał:
przejechalem od wymiany 3 tys mil i nic nie ubylo (jezdze spokojnie glownie na krotkich trasach i troszke na autostradzie)W marcu bede smigal do polski ok2000 km na raz to zobaczymy jak bella sie zachowa ale moj silnik chyba nie bierze oleju wcale

no przy spokojnej jezdzie to tez mi nic nie bierze.. :wink:
tylko ze czasem lubie sobie pojezdzic z gazem w podłodze :mrgreen:
ponoć 10w60 by rozwiązał problem ze spalaniem oleju przy wyzszych predkosciach obrotowych.. tylko ta cena.. :roll:

ja rowniez jezdzie na 10w40 castrol magnetic i jest ok. a co zuzycia oleju to panowie norma jest do 0.9l na 1000 kmtakze spokojnie jeszcze nam sporo brakuje do ww.normy mi zuzywa tak ok 3do 4 l na 12000 bo co tyle wymieniam a noge mam ciezka i lubie ten dzwiek powyzej 4500 obr. :D

no to wymieniłem olej, jednak sie skusiłem na ten lotos semi.. dane ma naprawde niezłe.. klasa SJ, za 7tys wymienie znowu olej jak sie cos bedzie działo to zmienie na inny..
zrobilem 200km i ani grama oleju nie wziął.. silnik chodzi cicho i nie zauwazylem zadnej roznicy miedzy mobilem... ale to jeszcze zamały przebieg zeby cos wnioskowac...
moze ten mobil rzeczywiscie jest przereklamowany :?

Moja alfka śmiga na shellu ultra racing 10w60 full stntetyk. Silnik ma przejechane od remontu kapitalnego 10 tyś to można sobie pozwolić. :P

ja juz 1000zrobiłem na lotosie i jest wypas, prawie oleju nie bierze a silnik chodzi jak najbardziej kulturalnie :)

proponuje temat odswierzyc zbliza sie wiosna no i kolejna wymiana oleju

No fakt wiosna tuż, tuż tylko jakoś sroga zima za oknem :? A co do oleum to ja tak jak pisałem wcześniej zostaje przy Castrolu GTX Magnatec pólsyntetyk 10W40 Silniczek pięknie pracuje i praktycznie nic nie bierze.

w zimie to i mniej oleju trzeba dolewac a noga juz tak swedzi aby do wiosny ja zostane przy castrolu w sumie 116zl za 4l to az tak drogo nie jest ale chodzi mi po glowie cos 10w50 lub 60 po mam zamiar skoczyc na poludnie a tam tyle autostrad i zobaczyc czy moja niunia jeszcze jezdzi powyzej 200 :mrgreen: :mrgreen: ps jak mnie przedtem kobita nie zabije.teraz mam spokoj bo licznik mi nie dziala i moge smigac ile chce :D

Amortyzatory
Powrót