Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.0%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.5%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    223
Możesz zostać przy 10W-40, jeżeli nie będzie brał oleju możesz przejść na 5W-40. Długo jeździsz na tym Magnatecu?

Dodatkowo warto by zastosować płukankę, Motul Engine Clean, Liqui Moly Pro Line Engine Flush (z tymi osobiście miałem do czynienia). Jeżeli nie chcesz nie jest to konieczne, ważne by zmienić tego Castrola na coś lepszego.

mysłałem o płukance ,ale ta moja hurtownia jest z innego swiata, patzra na człowieka jak by dopiero z drzewa zeszli płukanka Motula tylko do motula czy wsio ryba

Możesz zastosować inna płukankę, ja stosowałem Motula i LM.

Instrukcja Motula:
Przed każdą zmianą oleju, należy dodać zawartość puszki MOTUL ENGINE CLEAN do gorącego zużytego oleju. Następnie silnik powinien pracować na biegu jałowym przez 15 minut. Następnie należy wymienić olej i filtr. Zawartość puszki wystarcza na 5 litrów oleju.

Instrukcja LM:
Stosować przed wymianą oleju. 500 ml preparatu wystarcza na 5 l oleju silnikowego. Dolać do oleju silnikowego przy rozgrzanym silniku i dać mu popracować 5-10 minut na biegu jałowym. Nie jeździć. Nie zwiększać obrotów. Zlać stary olej. Wymienić filtr i zalać świeży olej.

to rozumiem ale czy pozniej tylko po płukance np Motula zalewamy tylko Motulem,wybacz rzem taki ciemny

Możesz zalać każdy inny olej po zastosowaniu płukanki.

Płukanka ma za zadanie:
1. neutralizuje kwaśne produkty spalania
2. poprawia i wydłuża wskaźnik TBN
3. silnik pracuje z mniejszymi oporami

Czytam, czytam i im więcej czytam tym wiekszy zawrót głowy:rolleyes:Obecnie mam zalany w swojej 156 Selenię 5/30 z racji ceny nie chcę juz kupować Selenii. W poprzednich samochodach jeździłem cały czas na Texaco lub Liqui Molly. Co byście polecili do Dieselka z nastukanymi 199 tys. km. Oleju nie bierze.
Do tych olei mam w miare tani dostęp więc co wybrać? Lub coś innego.

• Castrol
  • Elf
  • General Motors
  • Mobil
  • Texaco
  • Total
I jeszcze jedno. Zalać nadal 5W/30 czy może 5W/40? Dodam że silnik nie jest "pałowany" tylko normalnie użytkowany, aczkolwiek km robię sporo bo od marca mam już prawie 10 tyś.

Pablo liczyłem na Twoją odpowiedź. A możesz uzasadnić chociaż w jednym zdaniu dlaczego akurat Total, w czym jest lepszy np. od Mobila? Widziałem że polecasz olej Millers. Przewertowałem kilkanaście stron tego postu ale prawie 170 ciężko przeczytać. Chociaż jakieś mini uzusadnienie.:)

Jednym z powodów dlaczego nie warto zalewać Mobila i Castrola jest to, że rozlewany jest w Polsce. Mobil jest rozlewany w rafinerii Lotosa, a Castrol wRafinerii Trzebinia - Grupa Orlen. Castrol używa baz olejowych Orlenu, natomiast Mobil używa baz Lotosa, oczywiście obie marki mają swoje dodatki. Total robi dobre oleje nie słyszałem negatywnych komentarzy na temat olejów tego producenta.

Ostatnia edycja:
Pablo liczyłem na Twoją odpowiedź. A możesz uzasadnić chociaż w jednym zdaniu dlaczego akurat Total, w czym jest lepszy np. od Mobila? Widziałem że polecasz olej Millers. Przewertowałem kilkanaście stron tego postu ale prawie 170 ciężko przeczytać. Chociaż jakieś mini uzusadnienie.:)

Po prostu brak negatywnych opinii o nim. Wybrałem olej z Twojej listy, dlatego nie dodałem nic od siebie.
Jutro jak nie zapomnę to zrobię fotkę wnętrza silnika na Castrolu po około 100 kkm, naprawdę ciekawy widok.

A jak patyk włożysz do wody to kiedy jej będzie wiecej jak zamoczysz tylko koniec czy jak cały będzie mokry

Jutro jak nie zapomnę to zrobię fotkę wnętrza silnika na Castrolu po około 100 kkm, naprawdę ciekawy widok.

Się skarmelizował trochę :D

A ja mam problem...
Otóż mój olej, który ja zalałem 5 miesięcy temu czyli jakieś 8000km jest brązowy... nie jest tak przeźroczysty jak normalnie był... tak jakby był zabrudzony...
Olej to Motul x-cess 5w40
Dodam, że wcześniej był zalewany Castrol nie wiadomo jaki...

Czy to możliwe żeby ten Motul przeczyścił silnik z syfów pozostałych po poprzednich olejach???

Się skarmelizował trochę :D

A ja mam problem...
Otóż mój olej, który ja zalałem 5 miesięcy temu czyli jakieś 8000km jest brązowy... nie jest tak przeźroczysty jak normalnie był... tak jakby był zabrudzony...
Olej to Motul x-cess 5w40
Dodam, że wcześniej był zalewany Castrol nie wiadomo jaki...

Czy to możliwe żeby ten Motul przeczyścił silnik z syfów pozostałych po poprzednich olejach???

Może jakąś płukankę powinieneś zaordynować? Płukanki jak poczytać ten wątek cieszą się dobrą opinią. Pozdrawiam

Ale chodzi mi o to czy to normalne, że ten olej stał się brązowy...?

Amortyzatory
Powrót