Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.0%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.5%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    223
Ostatnia edycja:
Ostatnia edycja:
Do analizy chemicznej. Podstawowa analiza 100zł plus dodatkowo widmo IR koło 120zł http://sklep.archoil.pl/?product=analiza-oleju-smarowego

Może gdzieś jest, zawsze możesz poszukać i coś wnieść do tematu :)

Z której nic na dobrą sprawę nie wynika bo wartości sa podane dośc enigmatycznie szczególnie temperatury. Za to z MSDS wygląda na 30-40% PAO i 20-30% HC

Ostatnia edycja:
Do analizy chemicznej. Podstawowa analiza 100zł plus dodatkowo widmo IR koło 120zł http://sklep.archoil.pl/?product=analiza-oleju-smarowego

Może gdzieś jest, zawsze możesz poszukać i coś wnieść do tematu :)

Z której nic na dobrą sprawę nie wynika bo wartości sa podane dośc enigmatycznie szczególnie temperatury. Za to z MSDS wygląda na 30-40% PAO i 20-30% HC
Musiał bym upaść na głowę żeby sobie robić analizy olejów za kasę. Jak producent auta coś zaleca do mojego nowiutkiego sprzętu , szczególnie na 5 letniej gwarancji full do 200k km to nie kombinuje, bo po co. A w teorie spiskowe nie wierzę.

W takim razie nie rozumiem twojej obecności w tym temacie. Zostaw go tym co upadli na głowę i go nie zaśmiecają :)

Musiał bym upaść na głowę żeby sobie robić analizy olejów za kasę. Jak producent auta coś zaleca do mojego nowiutkiego sprzętu , szczególnie na 5 letniej gwarancji full do 200k km to nie kombinuje, bo po co. A w teorie spiskowe nie wierzę.

Parafrazując jedną z Twoich wcześniejszych wypowiedzi w tym wątku: Jak Cię nie interesują analizy i ich robienie i nie chcesz kombinować to lej Selenię i się nie udzielaj tutaj. Producent zaleca do Twojego nowiutkiego sprzętu więc czym się martwić ?

Niestety nie. Pisalem juz na tym forum odnosnie nazewnictwa srodkow smarnych w Niemczech. Ten mit na temat procentowej zawartosci PAO ma swoje poczatki na niemieckich forach, lecz klamstwo 1000-krotnie powtorzone staje sie prawda. Rowniez sie nie sugerujcie co widnieje w SDS tutaj pisalem o tym: http://www.oil-club.pl/viewtopic.php?f=9&t=7#p57

Powtorze: Aby okreslic w Niemczech olej pelno syntetyczny, nie ma odgornie podanej zawartosci procentowej, lecz kompletny olej bazowy musi skladac sie z PAO. Z wyjatkiem nosnika, w ktorym juz sa rozpuszczone dodatki.

Wracajac do Spektroskopii IR, bez znajomosci skladu, to nie jest takie proste. Bo juz gdzies pisalem (nie wiem czy na tym forum) fala 722 cm-1 wchodzi w reakcje z olejami mineralnymi/HC, a to ze wzgledu na ilosc Parafin, tutaj pisalem nieco o tym: http://www.oil-club.pl/viewtopic.php?f=9&t=90#p923

Czyli nie ma jasno określonej zawartości czystego PAO w bazie olejowej/całości mieszaniny?
W takim wypadku olej zawierający w bazie przewagę czystego PAO powinien być klasyfikowany jako olej w pełni syntetyczny. Bo ja to rozumiem, ze olej bazowy skalda się z czystego PAO oraz jest uzupełniony np. bazą HC (lub inną mineralno-pochodną), która stanowi nośnik dodatków.

- - - Updated - - -

Wiara w producenta jest u Ciebie niezachwiana więc nie kombinuj - w ASO wleją Ci na przeglądzie odpowiedni ich zdaniem olej. Twoje auto, Twoja kasa i Twoja decyzja. My tu tylko staramy się doradzić a wnioski to już każdy musi wyciągnąć sam.

Czyli nie ma jasno określonej zawartości czystego PAO w bazie olejowej/całości mieszaniny?
W takim wypadku olej zawierający w bazie przewagę czystego PAO powinien być klasyfikowany jako olej w pełni syntetyczny. Bo ja to rozumiem, ze olej bazowy skalda się z czystego PAO oraz jest uzupełniony np. bazą HC (lub inną mineralno-pochodną), która stanowi nośnik dodatków.

Nie ma, to sie tyczy tylko i wylacznie oleju bazowego.... Ale z tego co sie ostatnio dowiedzialem, od kilku lat sa juz dodatki z ktorymi uzyskuje sie stabilne mieszaniny ze wszystkimi olejami bazowymi. Ale tutaj jeszcze dopytam dokladnie.

https://www.oil-club.ru/forum/uploa...FTIR.gif.741b5b4172a2cb60aa8a91dcbdab38ae.gif

Na przykladzie Meguina peak wzrosl az do 1,29 cm-1. Wiec bym sie wcale nie zdziwil jakby w tym oleju w ogole nie bylo sladu oleju z I/III-grupy oczywiscie jako nosnika. A sa po prostu dodatki kompatybilne z Polialfaolefinami. Do tego biorac pod uwage temperature plyniecia -59 °C oraz zaplonu 259 °C, a dodanie nieco HC itp. wplynelo by na te parametry. A znaje jest takze, ze z reguly czyste PAO ma wlasnie temperature plyniecia w okolicach -60 °C i zaplonu 260 °C, takze kolejny argument ktory to potwierdza, ale to rowniez zalezy od mieszaniny jaka producent zastosowal, oczywiscie pisze o gotowym produkcie.

Ostatnia edycja:
Pakiety opracowane dla GIII daje się mieszać na PAO gdyż niepolarność obu tych rodzajów olejów bazowych jest bardzo podobna.
Każdy z wielkich producentów pakietów stara się jednak wykazać jak najniższy koszt finalnego produktu dla producenta olejów aby być konkurencyjnym i dlatego aprobaty są głownie dla pakietów na bazie GIII poza nielicznymi wyjątkami.

Parafrazując jedną z Twoich wcześniejszych wypowiedzi w tym wątku: Jak Cię nie interesują analizy i ich robienie i nie chcesz kombinować to lej Selenię i się nie udzielaj tutaj. Producent zaleca do Twojego nowiutkiego sprzętu więc czym się martwić ?
Szanowny kolego. Ja się pytam o konkretny olej Selenia Digitek Pure 0w30. I brak odpowiedzi znawców i fachowców. A opowieści o innych olejach i ich składnikach mnie nie interesują.

dlatego aprobaty są głownie dla pakietów na bazie GIII poza nielicznymi wyjątkami.

Dobrze, ze to podkresliles. Bo zastanawia mnie to wlasnie, jak np. Ravenol ma oficjane aprobaty dla swoich olejow pelno syntetycznych, chyba, ze wlasnie tutaj piszesz o tych wyjatkach. Chyba, ze stosuja te kompatybilne z HC i PAO. Wiec to dla mnie nowosc. Bo z tego co widze, praktycznie wszyscy producenci, ktorzy maja w programie oleje pelno syntetyczne, posiadaja tylko zalecenia z wyjatkiem np. API czy ACEA. Gdyz to wlasnie "wielcy producenci dodatkow" decyduja o tym (?).

Ostatnia edycja:
Bo ja to rozumiem, ze olej bazowy skalda się z czystego PAO oraz jest uzupełniony np. bazą HC (lub inną mineralno-pochodną), która stanowi nośnik dodatków.
.

A nie jest czasem tak, ze pakiet dodatków dostarczany jest już przez producenta z nośnikiem? Gdzieś mi się ino rzuciło w oczy, ze dodatek od np. infineum to ok 10-15% objętości oleju więc wnioskować by można, ze jest już z nośnikiem wiec blendowania nie musi dodawać swojego nośnika i może stosować pełną baze PAO.

Ostatnia edycja:
Dokladnie, sa juz z nosnikiem. Ale sa tez producenci, ktorzy maja swoje pakiety np. dodajac Mo lub B.

Tak chyba robią z Extreme Lubritants, gotowy pakiet AFTON plus osobno MoDTC chyba od Infineum

Dobrze, ze to podkresliles. Bo zastanawia mnie to wlasnie, jak np. Ravenol ma oficjane aprobaty dla swoich olejow pelno syntetycznych, chyba, ze wlasnie tutaj piszesz o tych wyjatkach. Chyba, ze stosuja te kompatybilne z HC i PAO. Wiec to dla mnie nowosc. Bo z tego co widze, praktycznie wszyscy producenci, ktorzy maja w programie oleje pelno syntetyczne, posiadaja tylko zalecenia z wyjatkiem np. API czy ACEA. Gdyz to wlasnie "wielcy producenci dodatkow" decyduja o tym (?).
Miałem na myśli wyjątek pakietu z rekomendowana bazą tylko PAO czyli VW 508/509. Samo użycie pakietu dodatków to jeszcze nie aprobata. Trzeba wystąpić do MB, VW itp aby ja uzyskać. Jeśli produkcja z pakietu i bazy dokładnie wg receptury to temat jest dość prosty ale jeśli na innych bazach albo nawet wiskozatorach niż w recepturze producenta dodatków to temat już staje się indywidualny i wątpię aby był opłacalny dla producenta oleju.

Jeśli produkcja z pakietu i bazy dokładnie wg receptury to temat jest dość prosty ale jeśli na innych bazach albo nawet wiskozatorach niż w recepturze producenta dodatków to temat już staje się indywidualny i wątpię aby był opłacalny dla producenta oleju.

Dokladnie! To mialem na mysli. Wiec dla Ravenola sie to oplaca?

Amortyzatory
Powrót