Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej Alfaholicy!
Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.
Zachęcamy do:
Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.
Witam. Mam pytanie, czy warto zmieniać olej syntetyczny 5w40 na półsyntetyk 10w40? Wcześniej był 5w30 i oleju palił sporo bo Ok 500-600ml teraz to 300-400max na 1000km. Głównie chodzi mi o popychacze, bo były wymieniane i już klepią okropnie na zimnym silniku. Chce również wyczyścić smok olejowy i zrobić płukankę silnika. Mam nadzieje ze to pomoże bo już nie mam zamiaru znowu wymieniać popychaczy które kosztowały 500zl za komplet
Podłącz się pod główny temat o olejach w dziale "Forum ogólne o AR". Ja jak bym miał już przechodzić na inny olej to już poszedłbym w 10w40 ale syntetyczny. A no i nie podałeś jaki silnik.
Według mnie 10w40 będzie odpowiedni na lato![]()
wlej 5w40Mam dylemat też w swojej Alfie. Kupiłem ją parę dni temu i tak muszę wymienić olej, nie wiem na jaki czy 10W40 czy 5W40. Poprzedni właściciel zalewał 10W40 Castrola. Pytanie takie, czy jak będę wymieniać to zalać 10W40 czy 5W40?
Dodam że to silnik 1.9 JTD 16V 140 KM z 2003 roku.
W książce zalecany jest olej SELENIA WR 5W-40, zakupiłem auto i nie wiem jaki jest tam olej....
1. Czy mogę dolać zalecany olej?
2. Czy muszę wymienić olej wraz z filtrem na nowy jeśli chcę zalać go SELENIA WR 5W-40?
3. Czy auto 147 JTDm 1.9 8V z 2007 roku jest już autem za starym i trzeba zmienić olej na inny??
a PETRONAS? Mieszkam w Niemczech i tutaj tego najwięcej... oczywiście są też Shell czy Motul, itd... a przebieg to 230 000 km
O takiej marce nie słyszełm więc nie pomogęMój znajomy do 159 leje Shell kupuje na stacji Shella i jest zadowolony, dużo ludzi go nie poleca. Kto co woli
![]()
Podzielę się opinią jak zaleje już po płukance, zakupiłem olej syntetyczny Xado 10w40 luxury drive jest z revitalizantem podobno bardzo dobre oleje. [notranslate]Alfa[/notranslate] 147 1.6 twin spark 105 koni.