• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Siema takie pytanko. Jest jakaś różnica między laniem np. tego oleju Millers Oils EE 5W30 do JTD 16v 150km a JTD 8v 120km? Czy do tego i do tego pasuje ten sam olej?

Witam. Mam pytanie, czy warto zmieniać olej syntetyczny 5w40 na półsyntetyk 10w40? Wcześniej był 5w30 i oleju palił sporo bo Ok 500-600ml teraz to 300-400max na 1000km. Głównie chodzi mi o popychacze, bo były wymieniane i już klepią okropnie na zimnym silniku. Chce również wyczyścić smok olejowy i zrobić płukankę silnika. Mam nadzieje ze to pomoże bo już nie mam zamiaru znowu wymieniać popychaczy które kosztowały 500zl za komplet

Witam. Mam pytanie, czy warto zmieniać olej syntetyczny 5w40 na półsyntetyk 10w40? Wcześniej był 5w30 i oleju palił sporo bo Ok 500-600ml teraz to 300-400max na 1000km. Głównie chodzi mi o popychacze, bo były wymieniane i już klepią okropnie na zimnym silniku. Chce również wyczyścić smok olejowy i zrobić płukankę silnika. Mam nadzieje ze to pomoże bo już nie mam zamiaru znowu wymieniać popychaczy które kosztowały 500zl za komplet

Podłącz się pod główny temat o olejach w dziale "Forum ogólne o AR". Ja jak bym miał już przechodzić na inny olej to już poszedłbym w 10w40 ale syntetyczny. A no i nie podałeś jaki silnik.

Podłącz się pod główny temat o olejach w dziale "Forum ogólne o AR". Ja jak bym miał już przechodzić na inny olej to już poszedłbym w 10w40 ale syntetyczny. A no i nie podałeś jaki silnik.

Ok dzięki. Silnik 1.6 120koników

Mam dylemat też w swojej Alfie. Kupiłem ją parę dni temu i tak muszę wymienić olej, nie wiem na jaki czy 10W40 czy 5W40. Poprzedni właściciel zalewał 10W40 Castrola. Pytanie takie, czy jak będę wymieniać to zalać 10W40 czy 5W40?
Dodam że to silnik 1.9 JTD 16V 140 KM z 2003 roku.

Ostatnia edycja:
Mam dylemat też w swojej Alfie. Kupiłem ją parę dni temu i tak muszę wymienić olej, nie wiem na jaki czy 10W40 czy 5W40. Poprzedni właściciel zalewał 10W40 Castrola. Pytanie takie, czy jak będę wymieniać to zalać 10W40 czy 5W40?
Dodam że to silnik 1.9 JTD 16V 140 KM z 2003 roku.
wlej 5w40

Witam,
jakie polecacie oleje do alfy 147 1,9 JTDm 120KM 8V bez DPF?
Oczywiście 5W40.

Podzielę się opinią jak zaleje już po płukance, zakupiłem olej syntetyczny Xado 10w40 luxury drive jest z revitalizantem podobno bardzo dobre oleje. [notranslate]Alfa[/notranslate] 147 1.6 twin spark 105 koni.

Witam, jako że nadszedł czas zmiany oleju w mojej świeżo nabytej Alfie (147 1.9 jtd 115KM) mam pytanie czy warto jest przechodzić z oleju 10w40 na pełny syntetyk czy może lepiej nie psuć czegoś co sprawuje się dobrze? Silnik chodzi ładnie, oleju podobno nie bierze (za krótko ją mam żeby to stwierdzić, ale poprzedni właściciel miał ją ponad 7 lat i o nią dbał), nie kopci. Jaki konkretnie olej polecacie? Myślałem nad jakimś Valvoline bądź Millersie (o ile wart jest dopłaty)

W książce zalecany jest olej SELENIA WR 5W-40, zakupiłem auto i nie wiem jaki jest tam olej....
1. Czy mogę dolać zalecany olej?
2. Czy muszę wymienić olej wraz z filtrem na nowy jeśli chcę zalać go SELENIA WR 5W-40?
3. Czy auto 147 JTDm 1.9 8V z 2007 roku jest już autem za starym i trzeba zmienić olej na inny??

W książce zalecany jest olej SELENIA WR 5W-40, zakupiłem auto i nie wiem jaki jest tam olej....
1. Czy mogę dolać zalecany olej?
2. Czy muszę wymienić olej wraz z filtrem na nowy jeśli chcę zalać go SELENIA WR 5W-40?
3. Czy auto 147 JTDm 1.9 8V z 2007 roku jest już autem za starym i trzeba zmienić olej na inny??

Rok produkcji nie mówi czy auto jest stare jeśli chodzi o silnik. Od tego jest przebieg który decyduje o jakości silnika, jednak to też zależy jak właściciel o niego dba. Niektórzy przy 350k km leją dalej 5W-40. Jeśli zmieniasz olej to lepiej odrazu wymienić filtr oleju, powietrza i paliwa. Po co robić to dwa razy, chociaż filtr powietrz powinno się częściej wymieniać. Co do oleju to musi być ori nie podróbka bo dużo tego na rynku. Selena, Motul, Liquid Molly, Mullers.

a PETRONAS? Mieszkam w Niemczech i tutaj tego najwięcej... oczywiście są też Shell czy Motul, itd... a przebieg to 230 000 km

a PETRONAS? Mieszkam w Niemczech i tutaj tego najwięcej... oczywiście są też Shell czy Motul, itd... a przebieg to 230 000 km

O takiej marce nie słyszełm więc nie pomogę :) Mój znajomy do 159 leje Shell kupuje na stacji Shella i jest zadowolony, dużo ludzi go nie poleca. Kto co woli :)

O takiej marce nie słyszełm więc nie pomogę :) Mój znajomy do 159 leje Shell kupuje na stacji Shella i jest zadowolony, dużo ludzi go nie poleca. Kto co woli :)

Pytanie z czego jest zadowolony ? Z ceny ? Czy z tego ze wlał po prostu nowy olej marketowy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ostatnia edycja:
Ja leje Liqui Moly 5W30 4300 Top Tec z racji DPF i jest w porządku. Silnik pracuje kulturalnie, nic nie ubywa.

Podzielę się opinią jak zaleje już po płukance, zakupiłem olej syntetyczny Xado 10w40 luxury drive jest z revitalizantem podobno bardzo dobre oleje. [notranslate]Alfa[/notranslate] 147 1.6 twin spark 105 koni.

i jak spisuje się silnik na tym oleju?

Amortyzatory
Powrót