• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Ja ostatnio wymieniłem na olej typu Long Life Platinum Max Expert V 5W30

Efekt bardzo pozytywny - silnik (1.9 JTDm 16V - 140.000 przebiegu) się trochę wyciszył i spala ok ~0,5-1 litra mniej paliwa. Polecam.

Ostatnia edycja:
Ja ostatnio wymieniłem na olej typu Long Life Platinum Max Expert V 5W30

Efekt bardzo pozytywny - silnik (1.9 JTDm 16V - 140.000 przebiegu) się trochę wyciszył i spala ok ~0,5-1 litra mniej paliwa. Polecam.

Daj spokój. W instrukcji (czytales?) masz 5w40 a lejesz co innego. Co za smole miales, ze tak spalanie spadlo ( w co do konca nie wierze)?

- - - Updated - - -

do JTD zalej Shella 5W40 chyba że duży przebieg to zalej 10W40

I co ma dac zalewanie 10w40? Tak na pałę ma lać?

Jak ma być 5w40 to po colać inny syf. Marka nieważna. Ma być parametr.
Cały ten temat tak naprawdę jest do usunięcia. Instrukcja mówi jasno a ludzie leją co im pasuje bo ktoś tam doradził...

Jak ma być 5w40 to po colać inny syf. Marka nieważna. Ma być parametr.
Cały ten temat tak naprawdę jest do usunięcia. Instrukcja mówi jasno a ludzie leją co im pasuje bo ktoś tam doradził...
Według instrukcji też wymienisz olej co 30 tyś. ?

Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka

Wymieniam co 10, ale taki jaki jest zalecany. Ot, tyle.

Do skrzyni jak kolega wyżej - drogie dziadostwo ... kiedyś wymieniałem po dzwonie :)

Co do oleju ... z racji moich przebiegów (małych - 12-15tys/rok) wymieniam raz na rok, więc czy olej kosztuje 80zł czy 200zł - bez znaczenia w skali 12 miesięcy. Od zawsze leję Millers 5w40 i na razie nie mam problemów z silnikiem (pewnie jak bym lał Castrol/Mobil 5w40 byłoby to samo, ale różnica ceny jest w moim przypadku pomijalna).

Z olejami jest ciekawa sprawa. Książka obsługi zaleca oczywiście Selenię WR 5W40. Jest to olej dobry, ale nie do wersji z DPF! W kilku ASO, które obdzwoniłem polecają tą Selenię albo... np.Castrol Edge 5W30. Co do Castrola - opinie są podzielone. Jeździłem zaraz po zakupie na Castrolu, później wlałem Total INEO ECS 5W30 (olej ACEA C2). Total był niezły. Chwalą go w niektórych warsztatach za jakość i ...podpasowanie do nowych MJetów (vide Lancia 1,6 Multijet). Dużo poczytałem w necie i z ciekawości przeszedłem na Millers Oils EE 5W40 Nanodrive (przed zmianą płukanka Millers Engine Flush). Olej zmieniam średnio co 10-12tys. km. Zmiana na Millersa jest "dobrą zmianą"! Silnik ciszej pracuje, jest bardziej zrywny, na biegu jałowym praktycznie nie ma wibracji (mechanik aż był zdziwiony, bo jego Mercedes C klasa wibruje jak traktor). cdn.

Witam zbliża mi się wymiana oleju filtrów itd. i pytanie jaki olecj zalać do mojej 147 Jtdm 2006r przebieg 130tys+ ostatnio miałem motula x-clean 5w30 i nie powiem nic dobrego autko dziwnie się zachowywało i było głośniejsze. Wcześniej mechanik wlał mi jakiegoś castrola(nie wiem jak dostałem tylko paragon). Pytanie do was jako bardziej doświadczonych czym teraz zalać?

Ja mogę polecić olej Millers Oils EE 5W30. Nie jest to najtańszy wybór ale uważam, że warto. Silnik chodzi ciszej, bardzo ładnie pracuje. Zmniejszyło mi się też spalanie o około 0,5 litra. Pozdrawiam.

A co powiecie o oleju SHELL HELIX ULTRA 5W40. Nie jest to może najwyższa półka ale cena nie jest jakaś wysoka a dotychczas wymienialem olej co 12 tyś km. Przebieg auta to 180 tyś km.

Kilka uwag po kilku tygodniach na Millersie EE 5w40 (AR 1,9 jtdm 150 koni). ZDECYDOWANIE najlepszy olej z tych, na których jeździłem. Wspomniałem już o aspekcie dźwiękowym - silnik pracuje zauważalnie spokojniej, ciszej (mniej "dźwięcznie"). Jednak najważniejsze jest coś innego - samochód idzie do przodu jak rakieta. Wkręca się na obroty łatwiej i szczerze mówiąc jestem zaskoczony, bo nie sądziłem, że sam olej może coś takiego spowodować.

Ja mam 147 1,6 105 TS i leję Castrol 10W40, taki też wlewa mechanik przy zmianie oleju, mam nadzieję, że to w porządku wybór...

Ja teraz zalałem valvo 10w40

- - - Updated - - -

Ja mam 147 1,6 105 TS i leję Castrol 10W40, taki też wlewa mechanik przy zmianie oleju, mam nadzieję, że to w porządku wybór...

Castrol jest jednym z najgorszych olei.

To chyba zbyt szerokie uogólnienie. Nie wiem czy teraz też, ale to olej (TWS 10W60 castrola , później zdaje się Edge Sport choć to pewnie inna formuła ) który szedł "na pierwszy montaż" i serwis w BMW M-kach. Tak ze bądźmy precyzyjni - _który_ castrol. Bo Mobil jest Mobil i Mobil1 i to co innego kompletnie.

A do TSów to jednak bardziej 5W40. Choć 10W40 oczywiście nie zabije silnika. Ale przy rozruchach lepiej mu na 5W będzie.

Ostatnia edycja:
Ja od 3 lat używam VALVOLINE VR1 5W50 i jestem zadowolony.

Powoli zbliża się moment wymiany filtrów i oleju i zastanawiam się co zalać do mojego AR 147- silnik 1.9JTDm 150KM z DPF. Polećcie coś naprawdę dobrego, ostatnio miałem zalaną Selenię WR 5W40, co można zalać lepszego do auta z DPFem ???

Ponoć bardzo dobrym olejem do silników z DPF jest albo MOTUL 8100 X-CLEAN 5W40 albo ponoć lepszy ale i 50zł droższy Millers Oils xf longlife 5w40.

Co wybrać i czy warto dopłacić to 50zł do Millers'a ???

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót