Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej Alfaholicy!
Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.
Zachęcamy do:
Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.
Jak sprawdzisz, to daj znać. Ja za niedługo robię serwis olejowy, to powiem niech też rzucą okiem. Jakbym był pierwszy, to napiszę.
rezonanas a obciążenie akurat w tym konkretnym przypadku nie ma wielkiego wpływu na częstotliwość czy amplitudę - w teorii zależy to od wielu zmiennych. pytanie co do niego dopuszcza (bo każde skomplikowane układy mają gdzieś tendencję do rezonowania jeśli nie są odpowiednio mocno wytłumione) albo co go wywołuje (może tego czynnika nie powinno być w 100% sprawnym aucie)Dziwi mnie tylko to, że te wibracje wyczuwalne są w określonym zakresie obrotów, a nie zależne od obciążenia czy prędkości.
pytanie tylko czy jest się czym martwić, czy taka cecha tego auta z tymi oponami itp?
Hallo
Ich habe leider das selbe Problem bei meinen Alfa 1.8 Tbi
Ich spüre die Vibrationen wenn die Motorbremse wirkt und dann immer in einem gewissen Drehzahlbereich, manchmal kommt mir vor auch bei den Schaltvorgängen doch eher bei warmen Motor!
Habe jetzt schon mit einigen Werkstätten gesprochen und dieses Problem kennt keiner!
Vielleicht habt Ihr euer Vibrieren Reparieren können, würde mich sehr über eure Berichte freuen!
meine Vermutung wäre das Schwungrad wobei ich erst ca. 80.000 km drauf habe
liebe grüße
poczekałbym do wiosny jak zmienisz na letnie opony - u mnie w TBi (Z resztą w Giulietcie też) mamy Continentale TS850 i one dają przy hamowaniu silnikiem przy prędkości 60km/h do 50km/h właśnie taki efekt jak najechanie na linię na autostradzie. Ogólnie mają ostry bieżnik i też jest taki dziwny szum przy przyspieszaniu w obu autach. Na letnich oponach te efekty znikają w obu autach.U mnie od niedawna ten sam problem, narazie lekko wyczuwalne między 2500-2000rmp dokładnie jak najechanie kołem na białą linie na autostradzie. Trzy tygodnie temu regeneracja skrzyni i nowe sprzęgło,2mas ok.
poczekałbym do wiosny jak zmienisz na letnie opony - u mnie w TBi (Z resztą w Giulietcie też) mamy Continentale TS850 i one dają przy hamowaniu silnikiem przy prędkości 60km/h do 50km/h właśnie taki efekt jak najechanie na linię na autostradzie. Ogólnie mają ostry bieżnik i też jest taki dziwny szum przy przyspieszaniu w obu autach. Na letnich oponach te efekty znikają w obu autach.
Więc Ty masz najprawdopodobniej wyząbkowane opony. Ale one wtedy powinny szumieć cały czas. Te wibracje przy odpowiednich obrotach są na 90% od dwumasu. Tylko, że podejrzewam poprzedni post dotyczy JTDM...
Jaki dźwięk? To ktoś ma oprócz drgań jakieś efekty dźwiękowe?W moim przypadku to jest poduszka od strony rozrządu. Proponuję na zapalonym silniku podwadzić ją lekko - ja mam dokładnie ten dźwięk i to jest na 98% to. Chyba wymienię wszystkie poduchy.
PS. TBI też ma tą poduchę.