[159] TBI Regeneracja turbiny - Wasza opinia

Mikor

Nowy
Auto
Alfa 159 SW TBI
Cześć wszystkim,
Oddałem w tym tygodniu auto na serwis olejowy i okazało się, że jest zapocenie na dolocie. Byłem świadomy tego, że przy przebiegu ponad 200 tyś km na pewno będzie trzeba kiedyś zrobić regenerację turbiny. Jednak z samochodem do tej pory nie miałem większych problemów i w zasadzie nadal tak jest ponieważ auto ma moc, turbina doładowuje jak zawsze, nie ma żadnych objawów mechanicznych. Gdyby nie informacja od mechanika, że jest olej w dolocie i trzeba będzie zajrzeć do turbo to sam bym się nie zorientował o zaistniałym problemie. Dzisiaj dostałem wycenę od serwisu na regeneracje turbiny i zacząłem się zastanawiać czy kwota zaproponowana przez ten serwis jest odpowiednia. Skontaktowałem się z dwoma innymi warsztatami (o bardzo dobrych opiniach we Wrocławiu) pytając o ceny oraz dopytałem znajomego który przeprowadzał regenerację w audi a4 1,8 turbo i usłyszałem dużo mniejsze kwoty niż w mojej wycenie. Dodam jeszcze, że do tego trzeba doliczyć 200 zł brutto za wymianę oleju (olej i filtry przywiozłem swoje do serwisu) której nie ma w wycenie a taka kwotę usłyszałem. Alfę dzisiaj odebrałem z tego serwisu i umówiłem do innego. Moje pytanie jest z czystej ciekawości i skierowane do ludzi którzy regenerowali turbo w swoich autach i może do mechaników którzy pewnie są również na forum co sądzicie o tej wycenie ?

Załączniki

• Wycenaturbo-1.jpg
    Wycenaturbo-1.jpg
    47.7 KB · Wyświetleń: 28
Dla mnie lekkie przegięcie

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

pytanie ile tego oleju w dolocie. zauważyłeś ubytki oleju? cenę mocno podbija stawka za roboczogodzinę, pytanie też ile jest marży w częściach i samej regeneracji - czy to zwykła regeneracja na "chińskich" elementach, czy cena wynika z zastosowanie porządnych podzespołów. ciekawie ile by wziął zwykły warsztat za wstawienie nowego turbo, bo już chyba wiele więcej nie będzie.

Nie pamiętam dokładnie, ale za regenerację płaciłem ok. 1300 brutto. Jeśli chodzi o usługę montażową, Twoje netto to było moje brutto. Co do innych pozycji - nie mam porównania.

Regeneracja na chińskich częściach pewnie...orientuje się ktoś ile kosztuje nowa turbina do tbi ?

Przecież to jest M4K Garage od tego gościa z YT. Tam nie ma po taniości. Roboczogodzina coś koło 200zł. Mnie ta cena nie dziwi.

Nie pamiętam dokładnie, ale za regenerację płaciłem ok. 1300 brutto. Jeśli chodzi o usługę montażową, Twoje netto to było moje brutto. Co do innych pozycji - nie mam porównania.

ok 1500 zł powinieneś się zmieścić....

Płaciłem w Bydgoszczy do Giulietty 1200zł+przewód turbo 170zl
M4k u niego zestaw kluczy z neo sygnowany jego twarzą kosztuje tyle ile twoje turbo:XD.

Regeneracja na chińskich częściach pewnie...orientuje się ktoś ile kosztuje nowa turbina do tbi ?

4400zl KO3 ale lepiej zastosowac KO4 z Giulietty ktora i tak jest tansza cos ok 3900zl.Pasuje bez przerobek i pozniej jest potencial na wieksza moc.

Gdyby ktoś chciał to mogę załatwić w lepszej cenie wykonanie hybrydy na bazie zwykłego turbo od 159. Takie rzeczy od lat i z bdb renomą wykonuje firma TotalTurbo https://www.totalturbo.pl/ . Współpracują dużo z kierowcami wyścigowymi, rajdowymi i mają na tym polu coś do powiedzenia. Orientacyjny koszt w zależności od stopnia modyfikacji to 900- 1800 zł z roczną gwarancją. Wszystko robione po uzgodnieniu z klientem i z wcześniejszym kosztorysem. Podałem Wam cenę dla "Kowalskiego". Gdyby było więcej chętnych to można z tego trochę urwać.

Ostatnia edycja:
pytanie ile tego oleju w dolocie. zauważyłeś ubytki oleju? cenę mocno podbija stawka za roboczogodzinę, pytanie też ile jest marży w częściach i samej regeneracji
Ubytku oleju sprawdzając na bagnecie nie zaobserwowałem właśnie, wskazaniem na wyświetlaczu nigdy się nie sugerowałem bo potrafi dobrze przekłamywać. Myślę, że marzy tutaj jest dorzuconej jest na prawdę sporo, zestaw montażowy turbo spokojnie można znaleźć prawie 200 zł taniej (tej samej marki ) i podobnie jest z przewodem doprowadzającym olej do turbo.

Przecież to jest M4K Garage od tego gościa z YT. Tam nie ma po taniości. Roboczogodzina coś koło 200zł. Mnie ta cena nie dziwi.
Serwisowałem u nich wcześniej auto gdy roboczogodzina wynosiła mniej, teraz właśnie roboczogodzina wychodzi równe 200 zł Przy czym wymianę oleju liczą sobie jako 1 roboczogodzinę.. i kwota robi się wtedy szybko spora.

Nie pamiętam dokładnie, ale za regenerację płaciłem ok. 1300 brutto. Jeśli chodzi o usługę montażową, Twoje netto to było moje brutto

Płaciłem w Bydgoszczy do Giulietty 1200zł+przewód turbo 170zl

Dziękuje za odpowiedzi mam teraz jakieś porównanie co do ceny

Cena mocno przesadzona... za tyle a nawet sporo taniej to się robi hybrydy :rolleyes:

Widzę, że na siłę chcesz popsuć dobre auto. Sorry ale przy 200 tyś km ma prawo być olej w dolocie i nie tylko w twojej ale w każdej Alfie i w każdym innym, pytanie ile go tam było, 10 ml, 100ml, 0,5l. Auto ci chodzi bez problemu, doładowanie masz, oleju nie ubywa, pewnie też nie kopci to co ty chcesz regenerować ? Wstwią ci chinski wkład może ustawią poprawnie a może nie i staniesz się ,,stałym klientem''.

Nie daj się wrobić w to, zmienisz turbo i będziesz miał to samo, olej który się tam znajduje pochodzi z odmy, jak oleju nie ubywa a turbo ładuje to nawet nie przejmowałbym się tym tylko jeździł.

Wygląda mi to na naciąganie... Ew jeśli chcesz mieć pewność pojedź do mniej renomowanego serwisu. Olej w dolocie często jest zjawiskiem normalnym i pochodzi z odmy, kwestia ile go tam jest.

Dzięki wszystkim za opinie, w środę odstawiam auto do innego serwisu.

Ja w trochę innej sprawie. Zastanawiam się czy moja TBI ma oryginalną turbinę, zwłaszcza jak się dowiedziałem że regenerowane gorzej chodzą, np. później się ładują.
Chodzi mi o to że z danych technicznych wynika, że auto ma maksymalny moment już od 1400 obrotów, a u mnie dzieje się o jakieś kilkaset obrotów później. Potem już idzie jak burza, ale ten dół ma średni.
Wiem że to są subiektywne odczucia ale czy TBI raźno biorą się do pracy czy raczej normalny jest odczuwalny lag?
macie jakieś porównania oryginalna turbina vs regenerowana?

Miałem regenerowane turbo i żadnego laga nie było, silnik pracował bardzo elastycznie. Potwierdził to wykres z hamowni.

Ja w trochę innej sprawie. Zastanawiam się czy moja TBI ma oryginalną turbinę, zwłaszcza jak się dowiedziałem że regenerowane gorzej chodzą, np. później się ładują.
Chodzi mi o to że z danych technicznych wynika, że auto ma maksymalny moment już od 1400 obrotów, a u mnie dzieje się o jakieś kilkaset obrotów później. Potem już idzie jak burza, ale ten dół ma średni.
Wiem że to są subiektywne odczucia ale czy TBI raźno biorą się do pracy czy raczej normalny jest odczuwalny lag?
macie jakieś porównania oryginalna turbina vs regenerowana?

Nie wiem kogo to słuchałeś albo co czytałeś ale masz błędne informacje.
Po pierwsze maksymalny moment w seryjnym 159 TBi jest dostępny dopiero od 2000 obrotów. Po drugie, jak można twierdzić, że regenerowane turbiny gorzej chodzą?! To taki Urban Legend nie poparty praktyką.
Załatwiałem kilku osobom regenerację turbo w 1,75 i każdy miał pozytywne odczucia. Jeśli komuś źle coś zmontowali albo faktycznie turbo później wstaje to trzeba różne rzeczy sprawdzić i zazwyczaj przyczyna się znajduje dość szybko.
Jedź autem na konkretną hamownię i zobacz, jakie ma parametry lub porównaj ciśnienie turbo z innymi silnikami 1,75 w 159.

Amortyzatory
Powrót