• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] TBI Regeneracja turbiny - Wasza opinia

Tak twierdzi choćby producent auta
https://www.automobile-catalog.com/curve/2009/1185335/alfa_romeo_159_1_8_tbi_16v_ti.html
[MENTION=114]Belfer[/MENTION] byłeś swoim na hamowni?

Byłem i wyszło wtedy od 315-330 Nm. Wszystko w okolicach 1900 obrotów. Różnica wynikała z braku nawiewu na auto przy pierwszej próbie i wysokiej temperaturze na dolocie.
Widziałem wykresy kilku 159 TBi i w żadnej nie było maks Nm w okolicach 1400. Wystarczy poszukać wykresów z hamowni w Google.
Zresztą niektóre katalogi mówią tak, jak właśnie wiele razy widziałem. Jeżdzę nią i obserwuję, jak turbina wstaje i jakie mam obroty użytkowe. Poza tym ciśnięcie jej od samego dołu jest raczej bez sensu i nie jest obojętne dla dwumasy.

315 Nm to i tak sporo przy 1900 obr

Amortyzatory
Powrót