[Giulietta] tarcze, klocki

Z własnego doświadczenia powiem, że bardzo sobie chwalę tarcze Rotinger, ale tą najwyższą półkę, ze zwiększoną zawartością węgla.
Od kilku już lat użytkuję, zarówno na przedniej osi, jak i na tyle i jeszcze mnie nie zawiodły, co do klocków, to pracują z różnymi (mam te tarcze w trzech dosyć mocnych Alfach).
Pozdrawiam.
- Rafał

Rotinger wkurza mnie że nie ma śruby mocującej do piasty

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

jakiej firmy założyć tarcze i klocki do giulietty hamulce bremmbo 330mm

co powiecie na tarcze i klocki firmy ate czy zimermann

z góry dzięki

Miałem zestaw Brembo (klocki i tarcze tyle że nawiercane). Nie miałem powodów do narzekań :)

Ate pogięte, brembo piski.
Mam założony komplet OE i w końcu spokój, a hamulec brzytwa.

Odświeżę trochę temat, bo sam teraz będę wymieniał cały zestaw hamulców w mojej QV. Hamulce duże Brembo. Jakie są wasze doświadczenia z perspektywy czasu w kwestii skuteczności hamowania, użytkowania i trwałości? Nadal najlepiej iść w OE czy coś innego? Zależy mi na skutecznym hamowaniu. Na torze nie jeżdżę ale nie ukrywam czasem po trasie czy autostradzie lubię przycisnąć. Zazwyczaj normalna jazda.

Odświeżę trochę temat, bo sam teraz będę wymieniał cały zestaw hamulców w mojej QV. Hamulce duże Brembo. Jakie są wasze doświadczenia z perspektywy czasu w kwestii skuteczności hamowania, użytkowania i trwałości? Nadal najlepiej iść w OE czy coś innego? Zależy mi na skutecznym hamowaniu. Na torze nie jeżdżę ale nie ukrywam czasem po trasie czy autostradzie lubię przycisnąć. Zazwyczaj normalna jazda.

Jak chcesz mieć święty spokój brak pisków i niepowyginanych tarcz to Tylko OE - rzesza to chiński szajs niezależnie czy to będzie np. Kager ATE czy Brembo

Czyli rozumiem komplet oe to tarcza + klocki. Gdzie można kupić taki komplet żeby nie nadziać się na jakieś podróby?

Szukaj na alledrogo od sprzedawców włoskich części. Ja tak kupiłem zestaw oe. Nie musi być dedykowany do giulietty, ja akurat do qv mam klocek od Giulietty pod duże brembo, a tarcza z 166. Przewody w oplocie, dobry płyn i jest żyleta.

Tarcze też by pasowało wymienić

Sprawdzę je w weekend. A co do samych klocków to OK? Bo co do przednich to sprzedawca ma wątpliwości...

Ponieważ przymierzam się do samodzielnej wymiany zestawu klocki+tarcze z tyłu w Giuliettcie, mam kilka pytań do osób, które już to robiły:
1) kupiłem klocki Brembo do 2 aut: Mito i Giulietta. W zestawie Mito były śruby mocujące zacisk do prowadnic z naniesionym klejem do gwintów. W zestawie do Giulietty nie ma śrub, czy powinienem użyć kleju przy składaniu na starych śrubach?
2) muszę odkręcić jarzma i tu podobne pytanie: składać na kleju do gwintów czy tylko mocno dokręcić? "Youtubowe" tutoriale skręcają bez, ale może procedura serwisowa jest inna?
3) zna ktoś momenty dokręcania śrub z pkt. 1 i 2? Bo przy takiej wiedzy pokusiłbym się o klucz dynamometryczny.

Klej dawać.
Jażmo dokręć mocno.
Prowadnica z wyczuciem.

Klocki tarcze wymienione, skręcone na kropelce kleju do gwintów, w sumie temat prosty do ogarnięcia, na spokojnie 2h i cały tył zrobiony.
Przy okazji zauważyłem, że na obu linkach hamulca ręcznego mam popękane gumowe osłony przy zacisku.
Czy ktoś wymieniał same gumki? Idzie to gdzieś kupić nie za miliony, czy szukać jakichś wynalazków typu osłona linki hamulca rowerowego V-brake albo osłona linki sprzęgła z motocykla?

Aby nie otwiera nowego tematu, mam pytanie, aktualnie założone mam tarcze i klocki textar (zacisk brembo w mito) ale czuję od samego początku tego zestawu że ten hamulec jest po prostu słaby, na starym zestawie była ogromną różnica mimo tego że tarcze były na wykończeniu i najprawdopodobniej były oryginalne czyli chyba brembo?
Na starym zestawie hamulec bym bardzo czuły i auto stawało dęba, na textar ach jest dość gumowo i po kilku ostrych do hamowanich puchnie i robi się spowalniacz..
Nie jest zły ale zbyt przyzwyczaiłem się do starych, jest sens kombinować klockiem? Bo trochę szkoda wymieniać tarcz, jak tak to może ktoś ma przetestowane co współgra z tarczą textar?

Szykuje mi się wymiana tylnych tarcz i klocków w mojej Giulietta QV, jakich producentów polecacie?

Amortyzatory
Powrót