[Giulietta] tarcze, klocki

Panowie takie pytanie. W week zabieram się za wymianę tarcz i klocków z przodu. Wlecą Brembo extra i oem klocki. Na oem klockach jest płytka antywibracyjna z dodatkową warstwą klejącą , na wszystkich innych klockach jakie mialem nie było warstwy klejącej. Rozumiem że klocek po zamontowaniu w zacisku przyklei sie do tłoczków , dobrze kombinuję ?

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
tak - tak ma być

- - - Updated - - -

dużo jest zabawy żeby założyć brembo do zwykłej wersji?

1. podnosisz auto
2. odkręcasz koła
3. odkręcasz 2 śruby trzymające jarzmo zacisku od wewnętrznej strony piasty - schodzi cały zacisk- se go podwieszasz nie odkręcasz na razie przewodu hamulcowego - zrobisz to na samym końcu
4. odkręcasz mała tarczę hamulcową
5. czyścisz na lustro piastę - niczym jej nie smarujesz
6. zakręcasz większą tarczę myjąc ją zmywaczem
7. przykręcasz w miejsce jarzma małego zacisku tymi samymi śrubami adapter do dużego brembo- śruby smarujesz klejem do gwintów.
8. wcześniej przygotowany duży zacisk (tj. cofnięte tłoczki z włożonymi i zablokowanymi bolcami klockami i przykręconym nowym elastycznym przewodem hamulcowym) zakręcasz do adaptera.
9. odkręcasz stary przewód hamulcowy elastyczny za amorkiem na podłużnicy- i montujesz od nowego zacisku.
10.Myjesz dokładnie miejsce mocowania przewodu z wyciekającego płynu- jest on żrący
11. odkręcasz górny zbiornik na płyn pod maską i wlewasz na maxa
12. Odpowietrzasz- zacisk brembo ma 2 odpowietrzniki- najpierw prawe koło zewnętrzny odpowietrznik- nakładasz przezroczysty wężyk- pompujesz, aż przestanie pojawiać się powietrze potem kolej na wewnętrzny odpowietrznik- druga strona tak samo.
13. sprawdzasz stan płynu.
14. sprawdzasz wszystkie nocowania przewodów elastycznych hamulcowych
15. podpinasz czujnik zużycia klocków
16. zakładasz koło
17 opuszczasz auto

I jak tam @tomkoziolek wymieniłeś hamulce? Pasują klocki?

Kurcze nie było czasu bo robiłem auto żony. W tym tygodniu , ale już teraz mogę powiedzieć że klocki są takie jak wkładałem wcześniej wiec z dopasowaniem nie powinno być problemu.

Też tak myślę, ale niestety mi ten sam sprzedawca odmówił wysylki. Chciałbym mieć pewność na 100% żeby go obsmarować bo pieniądze do tej pory nie zwrócone, a zakupiłem klocki 23.06. Widzę, że nawet ogloszenia też innego nie dodał. Szukam nadal w sieci oe klocków ale na razie puchy...

tak - tak ma być

- - - Updated - - -

1. podnosisz auto
2. odkręcasz koła
3. odkręcasz 2 śruby trzymające jarzmo zacisku od wewnętrznej strony piasty - schodzi cały zacisk- se go podwieszasz nie odkręcasz na razie przewodu hamulcowego - zrobisz to na samym końcu
4. odkręcasz mała tarczę hamulcową
5. czyścisz na lustro piastę - niczym jej nie smarujesz
6. zakręcasz większą tarczę myjąc ją zmywaczem
7. przykręcasz w miejsce jarzma małego zacisku tymi samymi śrubami adapter do dużego brembo- śruby smarujesz klejem do gwintów.
8. wcześniej przygotowany duży zacisk (tj. cofnięte tłoczki z włożonymi i zablokowanymi bolcami klockami i przykręconym nowym elastycznym przewodem hamulcowym) zakręcasz do adaptera.
9. odkręcasz stary przewód hamulcowy elastyczny za amorkiem na podłużnicy- i montujesz od nowego zacisku.
10.Myjesz dokładnie miejsce mocowania przewodu z wyciekającego płynu- jest on żrący
11. odkręcasz górny zbiornik na płyn pod maską i wlewasz na maxa
12. Odpowietrzasz- zacisk brembo ma 2 odpowietrzniki- najpierw prawe koło zewnętrzny odpowietrznik- nakładasz przezroczysty wężyk- pompujesz, aż przestanie pojawiać się powietrze potem kolej na wewnętrzny odpowietrznik- druga strona tak samo.
13. sprawdzasz stan płynu.
14. sprawdzasz wszystkie nocowania przewodów elastycznych hamulcowych
15. podpinasz czujnik zużycia klocków
16. zakładasz koło
17 opuszczasz auto

Procedura spoko, w sumie klasyka tylko dołożyć adapter;) gorsza kwestia to znaleźć zestaw w przyzwoitej cenie...

Też tak myślę, ale niestety mi ten sam sprzedawca odmówił wysylki. Chciałbym mieć pewność na 100% żeby go obsmarować bo pieniądze do tej pory nie zwrócone, a zakupiłem klocki 23.06. Widzę, że nawet ogloszenia też innego nie dodał. Szukam nadal w sieci oe klocków ale na razie puchy...
Hamulce dzisiaj zrobione. Wszystko pasowało. Jutro jazda próbna bo dzisiaj już nie dałem rady.

Ze swojej strony mogę polecić zimmermanna oraz EBC. Te pierwsze aktualnie posiadam i jestem zadowolony jeśli chodzi o spokojną jazdę w mieście (chociaż następne kupię jakieś ceramiczne), a o EBC słyszałem wiele dobrych opinii. W obu przypadkach zmieścisz się w kwocie 160-200 za komplet.

Taka uwaga do EBC , blacki nie posiadają podkładek antywibracyjnych , trzeba zamawiać osobno , chyba że kupisz green lub yellow , ja też mogę polecić Brembo klocki lub Ferodo

na przód EBC Green, ja już innych nie założę, kilka mocnych hamowań i tarcze krzywe na zwykłych

Załóż oe klocek albo ds2500 i zapomnisz o problemach. Tarcza tylko oe, większość innych pognie się prędzej czy później. Sam to przerabiałem.
Klocek EBC też ok.

Cześć,

czy ktoś może zakladał zaciski z 1.4 MA/2.0jtdm (tarcza 305) do samochodu z 1.4 Tb (281)?
Zaciski i jarzma pasują i to kwestia tylko wymiany ich+tarcze i klocki?
Pytam, bo pewnie pójdę w EBC Standard+Green lub Ferodo --> te pierwsze są tańsze na większej tarczy (!), a te drugie w ogóle nie znalazłem na 281mm.

Czym tu w ogóle się przejmować i pisać po próżnicy. Dałem samochód do serwisu, powiedziałem, żeby mi założyli jakieś klocki w takim, a takim zakresie cenowym i po problemie. Klocki nie piszczą, a to najważniejsze.

Amortyzatory
Powrót