[Giulietta] tarcze, klocki

trzeba pamiętać, że producent samochodu zamawia u dostawcy klocki wedle konkretnej receptury - składu mieszanki, która - zapewne - jest chroniona prawem i producent klocka nie może go wykorzystać przy produkcji swoich wyrobów. Oni maja swoje mieszanki, mało tego mieszanka np. Ferodo Premier do Forda Fiesty 1.4 będzie zdecydowanie inna niż do Subaru Imprezy.

Mylisz się. Producent auta zamawia u dostawcy produkt o konkretnych parametrach użytkowych. To co dostaje jest tajemnicą...dostawcy :D. Przykładowe Subaru nie ma działu rozwoju dla klocków hamulcowych, oni zlecają opracowanie produktu komuś kto się na tym zna (np. Ferodo). Co więcej, dostawca zawsze wykorzystuje opracowaną przez siebie technologię i po dopasowaniu oferuje ją jak najszerszemu gronu klientów, aby zrekompensować sobie koszty R&D.

niekoniecznie.
Umowy takich firm są pilnie strzeżoną tajemnicą handlową, zwykły użytkownik nie ma raczej szans na poznanie warunków, zapewne po części jest jak napisałem i jak Ty piszesz, może też warianty mieszane - w zależności od koncernu. Tego raczej się dokładnie nie dowiemy. Chyba, że opowie nam kuzyn brata szwagra przy grillu ;)

Generalna konkluzja - dla jednej marki nie produkuje tylko jeden uniwersalny dostawca.

Co ciekawe, np ATE jest producentem systemów hamulcowych a nie np klocków, też zleca podwykonawcom, kiedyś montowałem ATE z malutkim logo Textar. Analogicznie TRW.

Generalnie temat ciekawy.

pozdro

Dwa razy wymieniałem klocki z przodu (gqv), i 2 razy były ferodo (oem). Testowałem zestaw z bolcami i bez.

niekoniecznie.
Umowy takich firm są pilnie strzeżoną tajemnicą handlową, zwykły użytkownik nie ma raczej szans na poznanie warunków, zapewne po części jest jak napisałem i jak Ty piszesz, może też warianty mieszane - w zależności od koncernu. Tego raczej się dokładnie nie dowiemy. Chyba, że opowie nam kuzyn brata szwagra przy grillu ;)

Pracowałem 10 lat przy projektach produkcyjnych u jednego z największych dostawców części automotive, także temat znam trochę lepiej niż "kuzyn brata szwagra" ;)

Jako, że wrzucony w ubiegłym roku zestaw tarcz Bosch i klocków Textar totalnie nie zdał egzaminu - piszczenie niczym zdezelowany Ikarus, czy Star, bądź pociąg (jak kto woli :P) - zamówiłem klocki ATE Ceramic.
W weekend montaż.

Pokaż jak to wygląda.

Klocek, jak klocek. Ma na pewno zdecydowanie gładszą strukturę i jaśniejszy kolor okładziny ciernej.

Po wymianie trochę jeszcze popiskiwały, ale lekkie przeszlifowanie krawędzi klocka zdało egzamin. Wreszcie nastała błoga cisza! Przy okazji wymieniony został płyn hamulcowy. Teraz hamowanie to, dosłownie, czysta przyjemność :)

No i ktoś wykrakał, tarcze ate przód pogięte... Jechałem A1 z Łodzi nad morze, całą drogę padał dość mocny deszcz. Kilka hamowań, bo przecież mistrzów lewego pasa nie brakuje i efekt bicie przy hamowaniu. Nie wiem czy to wina rozgrzana tarcza i deszcz ale efekt jest...
Tarcze tym razem oe 330 już zamówione. Pytanie jaki klocek dobrać?

Też pogiąłem brembo 330 z ori klockiem, dość szybko. Teraz mam oem tarcze + oem klocek. Obserwuję, zobaczymy..

jak pisałem już dawno to kombinowaliście - tylko OE tarcza i OE klocek - reszta to gównolit większy lub mniejszy.

- - - Updated - - -

No i ktoś wykrakał, tarcze ate przód pogięte... Jechałem A1 z Łodzi nad morze, całą drogę padał dość mocny deszcz. Kilka hamowań, bo przecież mistrzów lewego pasa nie brakuje i efekt bicie przy hamowaniu. Nie wiem czy to wina rozgrzana tarcza i deszcz ale efekt jest...
Tarcze tym razem oe 330 już zamówione. Pytanie jaki klocek dobrać?
Jak pisałem kilka miesięcy temu ze współczesne ATE to plastelina to mnie tu mało nie zlinczowano.

Spoko Dareek, nie ma spiny ;)
Zawsze, no prawie, jeździłem na ATE i nigdy nie narzekałem, a tu po 12kkm dupa i pogięte. Na tyle też mam ATE ale jak na razie wszystko ok. Tarcze oe już mam, czyli co klocek też oe?

O super, dzięki za linka. Czyli te klocki z aukcji podlinkowanej będą pasować na brembo 330?

Jeszcze mam pytanie co do rozmiaru klocków na tył, czy wychodziły dla 1.4MA różne wersje? Bo spotkałem się z oznaczeniem 1.4 turbo i turbo sport ktoś podrzuci różnice? Chcę kupić ebc greeny i nie wiem które;)

dp22079.jpg
dp22080.jpg

Czym się różnią skoro jedne i drugie oe?
Widzę, że komplet od Dareek 180zł, a ten grubo ponad 400zł... o co kaman?:confused:

Ostatnia edycja:
Przerabiałem zarówno z bolcem i bez. Przy kupnie tych z bolcem, miałem wlaśnie takie oczekiwania jak opisał kolego z postu wyżej, że będzie stabilniej bo bolec wejdzie w tłoczek.
Fakty są takie, że ten bolec ma mniejszą srednicę niże tłoczek, więc i tak jest luźno. Stabilizacje klocka zapewniają prowadnice (2). Moim zdaniem nie ma sensu przepłacać.

Widzę, że bolce są w tych droższych i domyśliłem się, że pewnie taka ich rola jak kolega wyżej napisał. Jednak poprzednie klocki zawsze miałem płaskie (bez bolców) i nie zauważyłem nigdy wibracji, a hamowałem z różnych "większych" prędkości... Jeśli prowadnice są dobrze osadzone to stabilizują klocki wystarczająco (przecież to ich rola). Imo nie widzi mi się dopłacać 3 stówki za te z bolcami, wolę to wlać do baku :cool:
Jednak dzięki Panowie za dyskusję i porady ;)

Różnica jest widoczna na pierwszy rzut oka :) Te droższe mają prowadzenie, które sprawia, że klocek siedzi stabilniej w zacisku. Z mojego doświadczenia wynika, że klocki bez prowadzenia wprowadzają wibrację podczas hamowania z dużych prędkości.

Bzdury na resorach- z tych bolców w poliftach zrezygnowano- było z nimi więcej problemów jak zapiekały się w tłoczkach.

te pierwsze to do mniejszych tarcz - 264 mm średnicy,
a te kolejne do większych - 278 mm .

te większe to najczęściej są w modelach z pakietem brembo (stąd też oznaczenie w katalogu "sport").

musisz ustalić rozmiar tarczy hamulcowej i wtedy będzie wiedział jakie , najlepiej po VIN,

na szybko- możesz zrobić fotę klocka i zacisku przez felgę to może da rade ustalić jakie masz klocki - wrzuć foty

Amortyzatory
Powrót