TARCZE HAMULCOWE + KLOCKI

• Autor wątku Autor wątku crazybiczes
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ja proponuje tarcze Mikoda nawiercane i frezowane oraz klocki Magnetii Mareli. Co Wy na taki komplet? Może jakies lepsze Waszym zdaniem komplety przedstawicie?
Czekam na propozycje.

Niedawno założyłem Mikoda nacinane i nawiercane +klocki Textar, na razie bez problemów, nie tracą skuteczności przy ostrych hamowaniach, trochę piszczą przy minimalnych prędkościach, żeby coś porównać to musiałbym się przejechać na innym zestawie, bo wiadomo że nowe hamują lepiej niż zużyte.
Co do wymiany tarcz niewentylowanych na wentylowane to kolega w marei wymienił bez wymiany zacisków, zakładając specjalne cieniutkie klocki. Wiadomo że wtedy klocki wymieniasz 2 razy częściej.

Mój typ.
Mikoda nawiercane i frezowane oraz klocki Magnetii Marelli!
Byłem w sklepie i dowiadywałem sie o cenę. Komplet na dwie osie to wydatek ~450zł. Myśle że cena przyzwoita. Delphi były troche droższe. Sprzedawca mówił że zestaw jest ok ale on by założył tańsze zamienniki. No jak sobie kupi alfe to niech sobie zakłada. Ja nie :)
Mam nadzieje że nie będą korodować, wypaczać się i piszczeć do przesady.

Konik napisał:
Mikoda nawiercane i frezowane oraz klocki Magnetii Marelli!
Byłem w sklepie i dowiadywałem sie o cenę. Komplet na dwie osie to wydatek ~450zł. Myśle że cena przyzwoita. Delphi były troche droższe. Sprzedawca mówił że zestaw jest ok ale on by założył tańsze zamienniki...
A moze byc tanszy zamiennik niz Mikoda? :shock:
Do mnie na przod jedna ori tarcza (ATE, i nie w ASO Alfy) kosztuje ok. 360zl. Do Ciebie 450 kpl. na obie osie...
Zamienniki mialem na przodzie raz, wiecej sie nie dam namowic. Wystarczylo jedno awaryjne hamowanie na Obwodnicy 3miasta i tarcze pogiete.

Czyli Yaro twierdzisz, że zestaw który proponuje jest be? Tańsze zamienniki w jego mniemaniu to firma której nie potrafię powtórzyć bo o takowej nigdy nie słyszałem. Jakieś badziewie od Pana Kazia z warsztatu pewnie.
Słucham więc jaka jest Twoja propozycja.

A co inni o tym sądzą? Czekam na opinie.

Tak jak Yaro pisze, nie ma co oszczędzać na hamulcach... Polecałby Ci EBC Turbo na przód a na tył zwykłe EBC i klocki Green a na tył zwykłe... Wtedy można powiedzieć że samochód zaczyna hamować :)

Pozdro 600

ja mam w ibizie przód: tarcze EBC Turbo groove + EBC Green Stuff
tył: gładkie tarcze EBC + czarne klocki EBC

taki zestaw kosztuje jednak 1100zł, poza tym z tego co pamiętam w 1.8TS są tarcze niewentylowane także raczej nawiercanych tarcz ebc nie da rady kupic

Pozdrawiam

A ja polecam wyroby TEXTARA są bardzo dobre na drogę nie tor i w dobrej cenie

75andrew155 napisał:
A ja polecam wyroby TEXTARA są bardzo dobre na drogę nie tor i w dobrej cenie

A znasz może ceny, allegro, sklep, serwis?

1100 to dla mnie za drogo. Nie zamierzam się ścigać po prostu potrzebuje hamulce, które będą:
-dobrze hamować w codziennych warunkach miejskich,
-pozwolą zatrzymać bezpiecznie auto ze 150km/h szybciej rzadko śmigam,
-które nie pochłoną całej mojej wypłaty,
-fajny wygląd mile widziany ale nie konieczny
Poza tym nie chce, żeby:
-piszczały,
-wypaczyły po 3 hamowaniach
-korozja ich (tarcz) nie zżarła po tygodniu.

Co Wy na takie kryteria

Tarcze wentylowane przód - 373.77 zł szt klocki przód - 257.33 zł wszystko firmy textar razem cały przód 1000 zł i w takiej cenie Twoje wymagania bedą spełnione , można dać mniej za innej firm 4max -dziadostwo , brembo - bicie tarcz ,itd. W sieci sklepów w całej polsce lub sprzedaż wysyłkowa firmy FOTA tam mają do 156 tarcze i klocki firmy Textar

75andrew155 napisał:
Tarcze wentylowane przód - 373.77 zł szt klocki przód - 257.33 zł wszystko firmy textar razem cały przód 1000 zł i w takiej cenie Twoje wymagania bedą spełnione , można dać mniej za innej firm 4max -dziadostwo , brembo - bicie tarcz ,itd. W sieci sklepów w całej polsce lub sprzedaż wysyłkowa firmy FOTA tam mają do 156 tarcze i klocki firmy Textar

To w życiu sie nie opłaca, ja za EBC za przod i tyl nawiercane i klocki ferrodo dałem za komplet na dwie osie 1500zł

BobeR_Gda, o tylnym komplecie nie pisałem bo te kosztuja ze 350 zł a z czym te tarcze EBC są lepsze od Textara ? i po co na tyle tarcze nawiercane ? :shock: żeby zmnieiszyć ciężar ? :mrgreen: Na temat klocków ferrodo są różne opinie

Wczesniej jak podałem EBC to były za drogie, komplet 1500zł na przod i tył, Ty podałeś komplet na przód za 1000zł dlatego piszę że się to nie opłaca... Tarcze EBC i klocki są jednymi z najlepszych na świecie oczywiście z tych przystępnych cenowo, dlatego o nich wspomniałem

Sprawdziłem tyły w texterze i są dość drogie komplet nie 350 a 600 zł i wcale nie uważam że EBC są lepsze od Textara . czyli cały komplet na auto wynosi 1600 zł jak ktoś ma układy z mechanikiem to kupi za 1200 całość

75andrew155 napisał:
czyli cały komplet na auto wynosi 1600 zł
PLUS klocki na tył i wychodzi 1800zł...

Ale nie będę się kłócił bo nie ma sensu... Dla mnie Textar nie ma sensu, lepiej EBC + Green lub Red klocki...

Pozdro 600

BobeR_Gda napisał:
PLUS klocki na tył i wychodzi 1800zł...
Napisałem cały komplet tyłi przód razem z klockami bez rabatów i upustów wychodzi 1600 zł dla mnie ma to sens bo ja kupiłbym z rabatem za 1200 zł

Ale zwroccie uwage na roznice pomiedzy autodelta GTA a zwykla... 5.6 s szybciej, napewno nie jest to zasluga tylko zwiekszonej mocy, lecz zastosowania przedniego dyferencjalu.

Daniel156SW napisał:
Ale zwroccie uwage na roznice pomiedzy autodelta GTA a zwykla... 5.6 s szybciej, napewno nie jest to zasluga tylko zwiekszonej mocy, lecz zastosowania przedniego dyferencjalu.
to chyba nie ten temat :|?: , trzeba wczesniej chodzić spać :DDD

75andrew155 napisał:
Sprawdziłem tyły w texterze i są dość drogie komplet nie 350 a 600 zł i wcale nie uważam że EBC są lepsze od Textara . czyli cały komplet na auto wynosi 1600 zł jak ktoś ma układy z mechanikiem to kupi za 1200 całość

Ty ja na matematyce znam się bardzo dobrze a w tym poście który zmieniłeś była mowa jeszcze o klockach Textara za jakieś 200 z groszem i po dodaniu byłoby 1800, ale skończmy gadkę na ten temat bo widzę że Ty musisz mieć zawsze racje...

Temat dotyczył tego co polecamy, ja polecam to co wcześniej napisałem...

BobeR_Gda napisał:
Ty ja na matematyce znam się bardzo dobrze a w tym poście który zmieniłeś była mowa jeszcze o klockach Textara za jakieś 200 z groszem i po dodaniu byłoby 1800, ale skończmy gadkę na ten temat bo widzę że Ty musisz mieć zawsze racje...
Co ja tam zmieniłem :shock: :?: jest w poście wyrażnie napisane tarcze przód plus klocki o tyłach nie pisałem , dopiero w następnym napisałem 350 a póżniej napisałem że jednak 600 za komplet razem z klockami ;czytaj dokładnie bo mam wrażenie że wcale nie czytasz tylko sobie coś wymyślasz jeśli coś zminiłem to błąd ortograficzny a nie ceny. :evil: Wcale nie twirdzę że ja mam rację też polecam to co uważam za najlepsze w tym przedziale cenowym , odnoszę wrażenie że Ty chcesz mieć rację przekręcając moje posty, :>>> ma człowiek do wyboru dwie opcje a znając życie wybierze trzecią :wink:

Amortyzatory
Powrót