• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Tarcze hamulcowe do giulia veloce - oryginał czy zamienniki?

Szkoda, że nie znałem wcześniej tej strony. Do RWD z tarczą 305 mm też są po 510 zł komplet:

https://sklep.pol-car.pl/klocki-hamulcowe-przednie-giulia-2016-p-15420.html
nieee, te są do dużej tarczy 330mm (czy właściwie większego zacisku) i te właśnie do siebie kupiłem - oglądałem te wypustki na klocku i moje właśnie takie mają (na tyle na ile widzę na aucie).jedno potwierdzenie przed zakupem dostałem już od kolegi [MENTION=34131]Dareek[/MENTION], inne to że na alegro klocki dla 305mm wyglądają tak:
https://allegro.pl/oferta/klocki-brembo-przod-alfa-romeo-giulia-305mm-9128894195

Ostatnia edycja:
nieee, te są do dużej tarczy 330mm (czy właściwie większego zacisku) i te właśnie do siebie kupiłem - oglądałem te wypustki na klocku i moje właśnie takie mają. może ktoś potwierdzi kto już wymieniał tak żeby rozwiać wątpliwości

Ja mam tarcze 330mm i u mnie klocki wyglądają tak jak te poniżej, mają płaski dół z lekkim łukowatym wycięciem i wyglądają inaczej niż te na stronie sklepu.

611AylLEm4L._AC_SL1500_.jpg61SzSqGYbJL._AC_SL1500_.jpg

w sklepie na alfisti.net klocki do 330 też tak wyglądają

https://shop.alfisti.net/Tuning-Styling/Alfa-Giulia/Brakes/OE-Alfa-Brake-Pads-Front::9444.html

Mam nadzieję, że dostaniesz właściwe klocki, bo uważam że te z linku z pol-car.pl są jednak do tarcz 305mm. Zresztą możesz sprawdzić jak to wygląda u Ciebie bo dół klocka wystaje z zacisku i widać go dokładnie.

Ale nie lepiej zadzwonić do nich i zapytac czy mają 2 rodzaje, większe I mniejsze? Jak szukałem mniejszych to znalazłem tylko 2 rodzaje. Do 330mm jest pełno zamienników.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Ja mam tarcze 330mm i u mnie klocki wyglądają tak jak te poniżej, mają płaski dół z lekkim łukowatym wycięciem i wyglądają inaczej niż te na stronie sklepu.

Pokaż załącznik 268491Pokaż załącznik 268492

w sklepie na alfisti.net klocki do 330 też tak wyglądają

https://shop.alfisti.net/Tuning-Styling/Alfa-Giulia/Brakes/OE-Alfa-Brake-Pads-Front::9444.html

Mam nadzieję, że dostaniesz właściwe klocki, bo uważam że te z linku z pol-car.pl są jednak do tarcz 305mm. Zresztą możesz sprawdzić jak to wygląda u Ciebie bo dół klocka wystaje z zacisku i widać go dokładnie.

Dzięki za informację, dotychczas z wątku myślałem że to chodzi o górne uszy które u mnie właśnie tak wyglądają, faktycznie na dole mam płasko ścięte. Tyle że jak szukam pod mniejsze tarcze (żeby się upewnić) to pokazuje całkiem inne klocki -takie jak podlinkowałem po edycji posta, linkuję jeszcze raz: https://allegro.pl/oferta/klocki-bre...5mm-9128894195. To co to są w końcu za klocki, do czego te? Na wielu aukcjach (nie tylko allegro) właśnie takie mi wyskakiwały do małych tarcz. Kurcze, jak zawsze mega bałagan w częściach. To ile jest w końcu tych rodzajów klocków do cywilnych Giulii? Bo po ofertach zaczyna mi wyglądać że 3 a 2 wielkości tarcz...

NIe ma problemu, w poniedziałek rano zadzwonię i skasuję zamówienie jeśli faktycznie potrzeba (może ta różnica w kształcie dołu klocka nie ma znaczenia o ile reszta wymiarów się zgadza - coś typu zmiana konstrukcyjna?). Zapytam też czy mają właściwe dla mnie.
A w razie gdyby nie mieli to gdzie najlepiej kupić właściwe?

- - - Updated - - -

Ale nie lepiej zadzwonić do nich i zapytac czy mają 2 rodzaje, większe I mniejsze? Jak szukałem mniejszych to znalazłem tylko 2 rodzaje. Do 330mm jest pełno zamienników.
zadzwonie, zamienników nie chcę, jestem bardzo zadowolony z ori jak działają, choć widać wytrzymują tylko 28tyś, no ale styl jazdy widać robi swoje

Dzięki za informację, dotychczas z wątku myślałem że to chodzi o górne uszy które u mnie właśnie tak wyglądają, faktycznie na dole mam płasko ścięte. Tyle że jak szukam pod mniejsze tarcze (żeby się upewnić) to pokazuje całkiem inne klocki -takie jak podlinkowałem po edycji posta, linkuję jeszcze raz: https://allegro.pl/oferta/klocki-bre...5mm-9128894195. To co to są w końcu za klocki, do czego te? Na wielu aukcjach (nie tylko allegro) właśnie takie mi wyskakiwały do małych tarcz. Kurcze, jak zawsze mega bałagan w częściach. To ile jest w końcu tych rodzajów klocków do cywilnych Giulii? Bo po ofertach zaczyna mi wyglądać że 3 a 2 wielkości tarcz...

Wg mnie to sprzedawcy z allegro robią bałagan, bo jak spojrzysz w tym linku który wysłałeś, to na zdjęciu są klocki do zacisków 1 tłoczkowych, ale już na rysunku powiedzmy "technicznym" pokazane są właściwe klocki, i jak na szybko przejrzałem inne oferty to często jest tak, że wstawiają jednocześnie zdjęcia całkiem różnych klocków.

np. w linku poniżej 1 zdjęcie pokazuje klocki, które wyglądają jak tyły do 159, na 2 zdjęciu klocki do tarcz 305mm czyli niby właściwe, ale opis jest że do 2.0 Q4, a chyba żadna Q4 nie miała tarcz 305mm.

https://allegro.pl/oferta/klocki-hamulcowe-przod-alfa-romeo-giulia-2-0-q4-9180651492

Jeszcze taka informacja, klocki do tarcz 305mm mają wymiary 77,1 x 114,5 x 15,2 , a do tarcz 330mm 79,4 x 131,8 x 15,8

Ostatnia edycja:
Koledzy nie powtarzajcie złych opisów z portali aukcyjnych. W Giulii są trzy rodzaje klocków przód: tarcze 305 - 116 mm z "wąsami montażowymi"; tarcze 330 -131,8 mm z "otworami montażowymi" oraz tarcze 360 - 165 mm (Q).

co to znaczy z otworami montażowymi?
czyli 305 i 330 na wygląd uszy mają podobne (mnie te uszy zmyliły bo te co sprzedawcy pokazują jako GIulia 305 to mają całkiem inne), 330 jednak mają z drugiej strony mieć płasko (a 305 lekko skośnie) i 330 mają takie 2 okrągłe wgłębienia? klocki do Q zostawmy na boku.

ktoś zna numery OE? Te z pol-car to 305 zatem wychodzi. Jakiś link do OE w dobrej cenie (bo z alfisti za 185EUR+!5wysyłka to średnio skoro w ASO mi chcą dać za 840-20%~700)?

wszyscy mieszają na max, wlazłem na stronę EBC i wg nich to samo zwykłe Giulie i Q4 280HP, sweet, zdjęcia klocków nieprawdziwe, tylko rysunek w którymś coś pokazuje.

prosty temat a ile człowiek na niego straci czasu, kurde, czy te czasy bylejactwa wszędzie się kiedyś skończą?

Jedni nazywają otwory stabilizujące klocek montażowymi inni uszami, wszystko zależy od podejścia do spraw technicznych.

Jedni nazywają otwory stabilizujące klocek montażowymi inni uszami, wszystko zależy od podejścia do spraw technicznych.

no ale te uszy wyglądają praktycznie tak samo w obu linkowanych. ktoś to jest w stanie wyjaśnić, [MENTION=34131]Dareek[/MENTION] mi mówił że on w Stelvio Sport 2017 (MY2018) ma 330mm i jest prawie pewny że ma takie jak w pol-car (z tym lekkim skosem). I bądź tu mądry. zmierzyć nie mam jak, tylko oglądamy zdjęcia ewentualnie posługujemy się numerami OE (których nie znam, ale może ktoś ma zapisane?)

EDIT
poszedłem 4 raz do auta oglądać, nie widać tej strony klocka od uszu (tylko same uszy), pomacałem palcem i jest płaska część faktycznie tak jak w tych z alfisti (te z pol-car mają jakby lekkie przykknięcie przy szpilce i klocek się kończy). ide myć łapy, bo palce całe czarne od pyłu z klocka.

Ostatnia edycja:
Na początku 2018 roku były zmiany w numerach części, może zmienili konstrukcję. Ja mam w jednej tarcze 305 a w drugiej 330 choć obie są super z identycznym wyposażeniem. Dopiero przy wymianie klocków to wyszło i było ciekawie gdyż w konfiguracji nie było takiej opcji. Zawsze części należy zamawiać po WIN. Jednocześnie Ci którzy mają tarcze 305 muszą uważać gdyż sprzedawane przez nieuczciwych handlarzy klocki tylne od wersji Q (zbliżone wymiary).

no to może się przydać info o tyle niektórym.
sprawę myślę że wyjaśniłem. po pierwsze okazało się że [MENTION=34131]Dareek[/MENTION] też ma takie klocki jak ja - też dał się zmylić przez podobne uszy i aukcje do 305 ze złymi (przykładowymi?) zdjęciami - wysyłał mi zdjęcia zacisków i ma jak ja, prosty dół.
sorki za bałagan w wątku, jutro spróbuję sam trochę posprzątać, dać komentarz w postach wcześniejszych żeby ktoś nie zasugerował się błędnie tym co napisałem.

To są ekstra ceny. Zarówno za klocki do 305 jak 330 mm tarczy. Ja się obecnie bujam ze słabo hamującymi i piszczącymi Brembo.

Przestroga. Na Allegro zauważyłem sprzedaż klocków hamulcowych przednich do Giulii (tarcze 305) w dość niskiej cenie. Znajomy zamówił komplet a dziś porównaliśmy je z moimi kupionymi w ASO. Różnica jest w grubości (ok 3 mm) oraz szerokości klocka (ok 5 mm co znacząco zmniejsza powierzchnię tarcia) gdyż są to klocki hamulcowe tylne do Giulii Q (tarcze 300). Tak więc kupujcie po numerze katalogowym przypisanym do danego WIN. Poleciłem znajomemu zgłoszenie tego faktu na Allegro i reklamację.

Tak więc uważajcie aby nie mówić, że coś słabo zachowują się nowe hamują.

Ktoś ma nawiercane 330? Jak się spisują.

Jak te nawiercane tarcze Zimmerman, nie chroboczą coś? Jeśli zielone EBC się nie nadają do Veloce, a żółte potrzebują rozgrzania, to lipa, nie wiem co miałbym kupić jak przyjdzie czas na wymianę.

Pryz bardzo lekkim hamowaniu (raczej spowalnianiu) jeszcze cisza jak wcisnę pedał do polowy to niestety słychać pisk o ile wcześniej nie przyhamowałem mocniej. Przy mocnym wciśnięciu hamulca na zimnych hamulcach pisk przez ułamek sekundy. Na rozgrzanych brak.
Wcześniej miałem ten sam model tarcz nawiercanych w maździe 6 tyle ze klocki były od Zimmerman i była kompletna cisza przy hamowaniu.
Czytałem ze te EBC Yellowstuff różnią się odrobinę mieszanką w porównaniu do zwykłych i dopiero w wysokiej temperaturze rozszerzają się minimalnie do ''roboczego kształtu''.

Cześć, czy zna ktoś odpowiedź czemu służy ten nietypowy kształt śruby trzymającej przednią tarczę do piasty w Giulii?
IMG_5923.jpeg

I czy można tę śrubę zastąpić taką zwykłą jak jest z tyłu lub w 159?
IMG_5924.jpeg

To są ekstra ceny. Zarówno za klocki do 305 jak 330 mm tarczy. Ja się obecnie bujam ze słabo hamującymi i piszczącymi Brembo.

2 miesiace temu zamontowałem zestaw Brembo tarcze plus klocki do Veloce 280KM. Mi nic nie piszczy, bo jak wieść gminna niesie docierałem je ostrożnie przez jakies 100 km. Ale to może być jakiś mit sprzed lat, nie wiem.

Cześć, czy zna ktoś odpowiedź czemu służy ten nietypowy kształt śruby trzymającej przednią tarczę do piasty w Giulii?
Pokaż załącznik 288779

I czy można tę śrubę zastąpić taką zwykłą jak jest z tyłu lub w 159?
Pokaż załącznik 288780

Tak można ją zastąpić. Ten wystający bolec to pod oryginalne felgi gdzie on spokojnie się chowa. W zamiennikach róznie bywa więc czasem trzeba i tak ją po prostu zastąpić inną

Tak można ją zastąpić. Ten wystający bolec to pod oryginalne felgi gdzie on spokojnie się chowa. W zamiennikach róznie bywa więc czasem trzeba i tak ją po prostu zastąpić inną

Dzięki za konkret.

Amortyzatory
Powrót