• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[MiTo] T-Jet dziwne dźwieki

EGONZGIERZ

Nowy
Auto
159 1.9 Jtdm 16V
Postanowiłem tu napisać, być może ktoś mi pomoże problem dotyczy Fiata Linea 1.4 T-Jet 120KM niestety mało jest T-Jetów w tym aucie dlatego postanowiłem napisać tutaj.
Od 2 miesięcy borykam się z takim dziwnym dźwiękiem
Zaczyna się od 2 tyś najbardziej słychać przyspieszając na 1 i 2 biegu przy obrotach 2,5-3. Auto jest salon polska ma w 100% pewne 80 tyś km przebiegu i jeździ cały czas na 5W40. Jeżdżę już z tym "chrobotaniem" 2 miesiąc, zrobiłem z 2 tyś km, ale strasznie wkurza mnie ten dźwięk. Moc jest prawidłowa jak i cała reszta nie ma się czego czepić. Nie jest to żadna osłona wydechu wszystko jest zdrowe i zamocowane jak trzeba .Wiele już to osób odsłuchiwało i nadal brak pomysłów. Dodam jeszcze że jak szukałem takiego auta to były nawet auta z mniejszym przebiegiem i też dziwne dźwięki te silniki wydawały. Zrobiłem tym autem 6 tyś i wcześniej aż tak głośno nie hałasowało.

Kiedy robiony był rozrząd ???

co ???
zmień mechanika bo nie ma pojęcia.

Dla mnie to nap... rolka łub łożysko alternatora.
W linea były tez wadliwe koła pasowe do diagnozy.
zobacz czy hałas ustępuje lub nie na załączonej klimie

może pasek na chwilę na próbę zdjąć i sprawdzić?

co ???
zmień mechanika bo nie ma pojęcia.

Dla mnie to nap... rolka łub łożysko alternatora.
W linea były tez wadliwe koła pasowe do diagnozy.
zobacz czy hałas ustępuje lub nie na załączonej klimie
To wszytko już było sprawdzane i jest w b.dobrym stanie, pozatym wrzucenie wstecznego wycisza sprawę bo powoduje jakiś opór dla wałka sprzęgłowego. Decyzja zapadła w niedługim czasie wyciągamy skrzynie.

to bardziej npier.. wysprzeglik niz dwumas

Jakoś mi się to nie klei, jak wciśniesz sprzęgło to odłączasz skrzynię, nie ma znaczenia na którym biegu ona jest bo i tak się nie kręci.

Koło wymienione rumotanie znacznie ucichło plus poprawa kultury pracy i bark wibracji.
Stare koło ma 81300 km sprzegło i wysprzęglik został stary bo nie nosił śladów zużycia.
Moje stare koła luzy miało podbne jak nowe, za to było bardziej sztywne i ciężej chodziło. Wstawiam filmik nowego do porównania. Oba koła sa firmy Luk i fabryczne i zamienne

Części kupione u mnie mianowicie: koło dwumasowe 630zł, simering 80zł, śruby do koła 30zł

Objawem był tylko hałas czy zdarzały się np. jakieś wibracje silnika lub ogólnie całego auta?

Objawem był tylko hałas czy zdarzały się np. jakieś wibracje silnika lub ogólnie całego auta?

Były wibracje ale tylko dla dociekliwych, delikatnie na jałowym bez klimy (z klima zanikały bo wyższe obroty) oraz przy przyspieszaniu na 2 biegu nie raz było czuć.

Koło wymienione rumotanie znacznie ucichło plus poprawa kultury pracy i bark wibracji.
Stare koło ma 81300 km sprzegło i wysprzęglik został stary bo nie nosił śladów zużycia.
Moje stare koła luzy miało podbne jak nowe, za to było bardziej sztywne i ciężej chodziło. Wstawiam filmik nowego do porównania. Oba koła sa firmy Luk i fabryczne i zamienne
Napisałeś znacznie ucichło.Czyli dalej jest tylko ciszej?

Tak, bo przesiadłem się do t-jeta z Kappy R5 i dźwięki tego silnika odbiegają nocno od 5 cylidrowki. Umówiłem się z innymi użytkownikami t-jeta i po przejażdżce moim sterdzili że nic nie słyszą. W moim odczuciu T-Jet od 2 tyś wydaje takie dziwne dźwięki a przy 3 tys już tego nie słychać bo jest zbyt głośno. Na forum bravo jest z 8 stron o tym na innych też, sterdzam że ten typ tak ma.

Amortyzatory
Powrót