• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

[Giulietta] Szybka pomoc/Informacja czy to problem z multiair ?

Kaszlak

Nowy
Auto
Giulietta 1.4 MA 170 cv
Witam,
Mam taki problem auto Giulietta 1,4 170KM data na etykietce silnika 10.2012r. Aktualny przebieg 31 tys. Na gwarancji do jutra. Auto było na przeglądzie gwarancyjnym po 30 tys. około tyg. temu.
Po tym przeglądzie nie wiem czy to zbieg okoliczności, pewnie tak, auto dziwnie się zachowuje, przeważnie po postoju dłuższym np. nocy, albo pracy. Parę razy nie chciało odpalić (długo kręciłem rozrusznikiem i nic, po czym odpaliło i chwile nierówno chodziło), czasem odpala odrazu ale chwilkę nierówno chodzi dosłownie parę sekund. Poza tym auto chodzi normalnie, równo, osiągi tez ok.. Czy to może być multiair, czy go zapowietrzyli przy wymianie oleju przy przeglądzie , o ile jest taka możliwość w ogóle. Do jutra mam gwarancje. a dziś znowu nie chciała odpalić dłuższy czas. Co byście zrobili na moim miejscu, bo jak mi szlag trafi multiair miesiąc po gwarancji to będę wściekły... są to jakoś wstanie sprawdzić wcześniej ?

- nie ma możliwosci zapowietrzenia przy wymianie oleju.
- można zapowietrzyc tor olejowy przy wymianie MA ( aktywatora) jest nawet specjalny wziernik sprawdzania poziomu zalania MA.
- ja bym sprawdził jakie błędy powstaja, jakie są zapisane w ECU, przy problemach z MA ECU sypie błędem P1064 .
- jest procedura sprawdzania MA z pomocą parametrów Long, Short , ale nie jest to potwierdzona procedura.
- utrudniony rozruch to może być także problem ze świecami, 30Kkm to chyba czas na wymianę ?.

Ostatnia edycja:
-świece wymieniłem tuż przed przeglądem,
-sprawdzę ten błąd jak wrócę do domu,
-czy ten wziernik od poziomu jest widoczny, gdzie się on znajduje ?
Wiecie czy ewentualnie zgłoszenie problemu w ostatni dzień gwarancji będzie potraktowane później jako naprawa gwarancyjna ?

Jeśli odstawisz auto do ASO nawet w ostatni dzień gwarancji to naprawa odbywa się w ramach gwarancji.Takie szybkie pytanie auto z 2012 roku przebieg 31 tys. km ile razy był wymieniony olej w tym silniku? Sam te świece zmieniałeś? - dokręciłeś odpowiednim momentem?

-czy ten wziernik od poziomu jest widoczny, gdzie się on znajduje ?
- po odkręceniu korka wlewu oleju masz taką miseczkę, jej nacisnięcie musi spowodować wypływ oleju.
- ja bym tego nie ruszał, to nie jest przyczyna obecnego problemu.

moze byc modul, u mnie bylo podobnie, po dluzszym postoju silnik chodzil nierowno, jakby na 3 cylindrach, potem wracalo do normy ale zdarzalo sie ze i w czasie jazdy przestawal na chwile dzialac normalnie. Sprawdz jeszcze czy pojawia sie blad P1064. Z tego co piszesz moga byc to poczatkowe objawy zesputego modulu, jesli tak to potem bedzie gorzej. Jesli rzeczywiscie konczy ci sie gwarancja ja bym odstawial do serwisu i kazal nie oddawac poki nie usuna usterki, ewentualnie dokupic przedluzona gwarancje. Ja zrobilem tak pare dni przed uplywem normalnej, zaplacilem jakos ponad 1000 za dodatkowy rok (nie pamietam dokladnie ceny teraz) ale w ramach przedluzonej wymienili mi wlasnie modul multiair, inaczej z wlasnej kieszeni musialbym wyciagnac ok. 4000

No to odstawiłem auto do serwisu dziś, mają tydzień, niech testują, ciekawy jestem co wymyślą. Co do błędu to nie było żadnego w ecu.
Jak nic nie stwierdzą a coś wyjdzie powiedzmy za miesiąc z tym,a już będzie po gwarnacji, to ciekawe czy będe się mógł jakoś swoich praw dochodzić.
Swoją drogą przy 10 tys. przebiegu też miała takie zawirowania z tym odpalaniem, ale wymieniłem wtedy olej, zrobiłem kalibracje multiaira i do tego tygodnia nic się przez tyle czasu i kilometrów nie działo...

Za pomocą Alfadiag. U mnie ta opcja kalibracji UNIAIR zadziała wtedy. Choć widziałem na forum, że wiekszości się to nie udało zrobić...

Witam po przerwie,
Julka tydzień postała w serwisie i oddali mi ją na testy, ale ten co mi ją oddawał odrazu stwierdził, że dziwnie odpaliła, no i oczywiście nic nie stwierdzili po jakiejś tam diagnostyce.
Teraz już po postoju pare minutowym nie chce odpalać dobrze. Kręce rozrusznikiem i dopiero jak wcisne gaz do podłgi to zaczyna łapać i odplala, jutro spowrotem odwoże ją do serwisu :(
a tak apropo to czy należy się jakieś auto zastępcze w czasie napray gwarancyjnej ? czy przy awarii multiair mieliście takie objawy, czy to może jednak coś innego...

Podepnę się pod temat.
W czwartek kupiłem Giuliettę 1.4 MA 170KM, ogólnie autko w świetnym stanie wizualnym i wydaje się, że technicznym, auto kupione w komisie, mam fakturę itp.

Wszystko działa(ło) dobrze, tryby DNA, silnik.
Wróciłem autem na kołach jakieś 400km do domu, tutaj też trochę pojeździłem i dzisiaj jak przeciągnąłem na drugim biegu do 5-6k obr/min i wyskoczył check engine, dezaktywował się system DNA i Start&Stop, podłączyłem interfejs na BT i program Torque Pro znalazł błąd P1064, skasowałem go i dojechałem do domu (10 km) przy okazji też przeciągając obroty po czerwoną kreskę żeby sprawdzić czy błąd nie wyskoczy ponownie.
Myślicie, że to początek problemów z MultiAir? Mam trochę ponad 160k km przebiegu.

Podepnę się pod temat.
W czwartek kupiłem Giuliettę 1.4 MA 170KM, ogólnie autko w świetnym stanie wizualnym i wydaje się, że technicznym, auto kupione w komisie, mam fakturę itp.

.....
Co to znaczy "WYDAJE SIĘ", nie byłeś nim przed kupnem na sprawdzeniu w ASO?

Wszystko jest idealne, podwozie jak nówka, nic nie trzaska w zawieszeniu, wnętrze jak nowe, lakier ładny jak na używane auto w czarnym kolorze. Błędów na kompie zero, do dzisiaj i tego P1064, który skasowałem.

A co do sprawdzenia w ASO, 159 tak sprawdziliśmy i nic konkretnego się nie dowiedzieliśmy i wyszło na to, że 350 zł w plecy.
A "wydaje się" to odniosłem raczej do faktu, że nigdy nie wejdziesz do końca w auto, w ASO też nie ma magików, którzy powiedzą o wszystkim o ile w ogóle powiedzą coś konkretnego.
Pytam czy ten błąd musi zawsze oznaczać problem z modułem, bo jakby nie było, auto świeżo kupione w komisie, mam fakturę, komis też przy domu, więc celowo raczej by nie wciskali szrotu z choćby samego dbania o własne fizyczne bezpieczeństwo. Jest też ewentualnie rzecznik praw konsumenta gdyby komis robił problemy z choćby dołożeniem się do rachunku (ale to póki co tylko gdybanie, bo będę cały czas obserwował zachowanie auta).

Ostatnia edycja:
U mnie też chyba MA pada, po odpaleniu trzęsie autem tak jakby chodził na 2 lub 3 gary. Po minucie przechodzi i potem normalnie już się silnik zachowuje. Generalnie nie jest dobrze:mad:

Też chyba zależy co tam w tym module się psuje, jak widzę po tym opisie błędu od @euroscan.

A taki błąd nie mógł wyskoczyć przez zabawę trybami DNA na postoju? Znajomy oglądał auto i tam kilka razy przełączał tryby, ja potem też włączyłem D na postoju i nie mając jeszcze 90 stopni przegazowałem do czerwonego pola, potem w ruszyłem i przy ponad 5k obr/min na drugim biegu wyskoczył check i wyłączyło DNA i start & stop.
Innych objawów nie było, silnik chodził na wszystkich cylindrach itd.

Amortyzatory
Powrót