• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Szarpanie przy przyspieszaniu 2,4 JTDM 175 KM

Marcianus

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 1,9Jtd, 2000r, Alfa Romeo sportwagon 156 2,4 Jtdm, 2003r. Alfa Romeo Mito 1,3 Jtdm
Witam
Mam problem z moja Bellą, mianowicie przy dodawaniu gazu w okolicach 1300-2000 obrotów wystepuje szarpanie. Czuje to na pedale gazu i przenosi sie na kierownice. Szarpanie jest równiez wyczuwane przez pasażera.

Pytanie co powinienem sprawdzić w pierwszej kolejności.

Prócz tego po przekręceniu kluczyka w pierwsza pozycje pali sie kontrolka check engine która gaśnie dopiero po odpaleniu auta. Dodatkowo autko przy gwałtownym przyspieszeniu puszcza czarne bączki.

Jeśli ktoś ma jakiś pomysł to proszę o wypowiedź.

być może na forum istnieje watek traktujący o mojej usterce niestety nie mam czasu żeby przeglądać całe forum. Z góry przepraszam jeśli się powtarzam.

Pozdrawiam

Marcin

czujnik ciśnienia doładowania, sprawdź doloty czy są całe, zawór sterujący, sprawdź łopatki turbiny, ewentualnie turbina do regeneracji

Co do zaworu sterujacego lopatkami turbiny, to da sie go rozebrac i wyczyscic (to wlasnie ten na pasie przednim). W trzech zdaniach:
-- po zdemontowaniu przecinasz ta metalowa opaske ale jej NIE WYRZUCASZ I NIE USZKADZASZ,
-- jak ja zdejmiesz to rozbierasz wnetrze zaworu i czyscisz wszystko po koleii - duzo tego nie ma: gumka/uszczelka, filterek powietrza (siateczka), trzpien metalowy i korpus w ktorym trzepien pracuje
-- skladasz, zakladasz ta rozcieta opaske i na nia zakladasz opaske zaciskowa. Zaciskasz z czuciem i montujesz.

Ewentualnie dodatkowo możesz przeczyscić EGR, zaślepić. Bywały przypadki poluzowanej wtyczki wtrysku

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedź, na przyszła środę jestem umówiony na komputerek zacznę od tego, a potem będę kombinował.
Czy kontrolka check engine może mieć coś z tym wspólnego

Zobaczę co wyjdzie na logach, puki co dziękuję...

Jezeli po przekreceniu kluczyka zapala sie kontrolka check engine i gasnie po uruchomieniu silnika, to jest to calkowicie normale. Chyba, ze chodzi o komunikat Motor failure na wyswietlaczu info center - to juz inna bajka

Niema żadnego komunikatu. Problem w tym że w instrukcji obsługi jest napisane że w silnikach jtd kontrolka powinna po chwili zgasnąć przed odpaleniem a u mnie gaśnie dopiero po odpaleniu.

- - - Updated - - -

Dodatkowo zapaliła mi się kontrolka od świec, tzn. nie zapaliła ale migała przez chwile potem zgasła , być może trzeba wymienić świece?

Niema żadnego komunikatu. Problem w tym że w instrukcji obsługi jest napisane że w silnikach jtd kontrolka powinna po chwili zgasnąć przed odpaleniem a u mnie gaśnie dopiero po odpaleniu.

- - - Updated - - -

Dodatkowo zapaliła mi się kontrolka od świec, tzn. nie zapaliła ale migała przez chwile potem zgasła , być może trzeba wymienić świece?

albo świece albo przekaźnik, a kontrolka oczywiście powinna zgasnąć.

A zapytam, czujesz szarpanie czy drżenie? Jeśli drżenie to może coś z półosiami, zwłaszcza prawą... W 2.4 lecą nadzwyczaj szybko

Delikatne drzenie jest jak się jedzie ale to nawet na prostej gładkiej drodze wystepuje, więc podejżewam ze to nie to,,,

Albo przeguby. Podjedź na kanał do kogoś i poruszaj.
jest%u00252Bcrunchips%u00252Bjest%u00252Bimpreza.jpg
Jest luz jest wymiana ;)

Problem w tym że w instrukcji obsługi jest napisane że w silnikach jtd kontrolka powinna po chwili zgasnąć przed odpaleniem a u mnie gaśnie dopiero po odpaleniu.

- - - Updated - - -

Nie mogę znaleźć fragmentu w instrukcji dotyczącego kontrolki check engine. W moich dwóch Alfach 156 JTD lampka gaśnie dopiero w chwili uruchomienia silnika.

Ostatnia edycja:
Nie mogę znaleźć fragmentu w instrukcji dotyczącego kontrolki check engine. W moich dwóch Alfach 156 JTD lampka gaśnie dopiero w chwili uruchomienia silnika.

Takie coś mam w instrukcji:

U
AWARIA SYSTEMU STEROWANIA SILNIKIEM (wersje JTD) (czerwona) W normalnych warunkach jazdy po obróceniu kluczyka w wyłączniku zapłonu w położeniu MAR lampka sygnalizacyjna w zestawie wskaźników zapala się, ale powinna zgasnąć po kilku sekundach. Jeżeli lampka sygnalizacyjna pozostanie zapalona lub zapali się podczas jazdy samochodu razem z komunikatem + symbol wyświetlony na wyświetlaczu oznacza nieprawidłowe funkcjonowanie układu wtrysku z możliwością spadku mocy silnika, złego prowadzenia samochodu i zwiększonego zużycia paliwa. W tych warunkach można kontynuować jazdę z umiarkowaną prędkością nie obciążając silnika. Zwrócić się jak najszybciej do ASO Alfa Romeo.

Str. 98 instrukcji.

Taka sytuacja, jak jest napisane w instrukcji jest prawidłowa dla silników benzynowych.

Opieram się na instrukcji.

We środę jadę na komputer może się trochę wyjaśni.

Ten fragment oczywiście widziałem. Chyba źle interpretujesz instrukcje. Swoją droga nie ma tam precyzyjnej informacji odnośnie diesla. Sprawdziłem już trzy Alfy i w każdej kontrolka check engine gaśnie dopiero z chwilą uruchomienia silnika. Dodatkowo w pozycji MAR info center wyświetla komunikat Check OK. W moich dwóch Alfach 2.4 10V i 2.4 20V sprawdziłem również błędy MultiECUscanem i żadnych nie ma. Ciekawa sprawa. Może jeszcze ktoś sprawdzi jak sprawa wygląda w praktyce.

Ostatnia edycja:
Wydaje mi się że w w instrukcji jest napisane jasno :
W normalnych warunkach jazdy po obróceniu kluczyka w wyłączniku zapłonu w położeniu MAR lampka sygnalizacyjna w zestawie wskaźników zapala się, ale powinna zgasnąć po kilku sekundach.
Trudno inaczej to interpretować. Faktycznie może niech wypowiedzą się inni użytkownicy jak to jest w ich Bellach.

Komunikat Check OK u mnie również się wyświetla.

Posiadam również Alfę 156 1,9 jtd 105KM i tam ten problem nie występuje kontrolka gaśnie chwile po przekręceniu kluczyka w poz. MAR. Może w silnikach w wersjach multijet jest inaczej niz w wersjach z dwoma zaworami na cylinder?

Pozdrawiam.

Wydaje mi się że w w instrukcji jest napisane jasno : Trudno inaczej to interpretować. Faktycznie może niech wypowiedzą się inni użytkownicy jak to jest w ich Bellach.

Komunikat Check OK u mnie również się wyświetla.

Posiadam również Alfę 156 1,9 jtd 105KM i tam ten problem nie występuje kontrolka gaśnie chwile po przekręceniu kluczyka w poz. MAR. Może w silnikach w wersjach multijet jest inaczej niz w wersjach z dwoma zaworami na cylinder?

Pozdrawiam.
dokładnie, u mnie to samo.

Amortyzatory
Powrót