• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Szarpanie przy 2tys.

Co to znaczy "czyściłem podłączając "pod auto""? Nie bardzo rozumiem.
To oznacza, że na pracującym silniku przy odpiętych pociśnieniach czyścisz zaworek wraz z wsadzoną wtyczką (wtedy zawór "otwiera") i raz w odpiętą wtyczką wtedy zawór "zamknięty". W ten sposób nie rozbierając dojdziesz do praktycznie każdego miejsca zaworku. Można też bawić się w ten sposób aby na krótko podłączyć zaworkowi jakieś napięcie , aby zadziałał, ale na aucie jest bez kombinacji.

Dzisiaj potraktowałem zawór znowu WD40 i zrobiłem trasę 300km. Przed wyjazdem przeładowanie było 1 -1,5 bara, po powrocie zaledwie 50 - 100mbar, więc smarowanie WD40 coś daje.

Mam pytanko czy odpinasz wszystkie trzy wężyki i we wszystkie "dziurki" od zaworka psikasz WD?

u mnie poszarpywalo w okolicy 2000 ,jak EGR ,lub sam elektromagnez szwankowal ,kupilem kompletny EGR i szarpanie ustapilo...

Witam
U mnie jak depnę po gazie to za każdym razem wskaźnik ciśnienia doładowania dochodzi prawie do końca jak delikatnie z gazem to tak do połowy. zauważyłem lekkie szarpnięcia w okolicy 2000obr. ale to tak naprawdę może ze 2 -3 razy i nie zwracałem na to uwagi, tylko ze 159 jeżdżę dopiero niecały miesiąc. Teraz się bardziej temu przyjże.

Zwrócę się do waz z pytaniem w tym temacie aby nie zakładać nowego. Też mam poszarpywania w okolicach 2000 ob/m, tyle że mam benzynę, i czy to może być spowodowane tymi wtryskiwaczami lub zasyfionymi zaworami?
Jeszcze się zastanawiam nad kablami, świece były zmieniane na irydowe i platynowe Denso. Co jeszcze może powodować takie szarpanie.

To smarowanie WD40 pomaga, ale na krótko. Chyba jednak wymianie overboost na nowy. 2 stówki to nie majątek.

Jeszcze się pochwalę przy okazji. Byłem na chipie. Ze 125KM i 280Nm (tyle miałem fabrycznie) udało się wycisnąć 150KM i 360Nm. DPF nie ruszany. EGR częściowo zaślepiony.

To smarowanie WD40 pomaga, ale na krótko. Chyba jednak wymianie overboost na nowy. 2 stówki to nie majątek.

Jeszcze się pochwalę przy okazji. Byłem na chipie. Ze 125KM i 280Nm (tyle miałem fabrycznie) udało się wycisnąć 150KM i 360Nm. DPF nie ruszany. EGR częściowo zaślepiony.

Nie usuwałeś DPFa i chipowałeś? Co ile masz teraz wypalanie? Podobno nie wolno tak robić. Trzeba najpierw wywalić DPF a później robić chipa.

Nie usuwałeś DPFa i chipowałeś? Co ile masz teraz wypalanie? Podobno nie wolno tak robić. Trzeba najpierw wywalić DPF a później robić chipa.

A kto Ci taka ciemnote wcisnal?:)
Ja sam mam i dpf i egr i ladnie wyczipowana Alke (120-150).
Spalanie spadlo o 1-1.5l na 100km
Na trasie ( a ostatnio robie trasy po 1000km w jedna strone ) srednie spalanie 6.6 - 6.8 przy predkosciach 140-190.
Zbiera sie ladnie a i ja sie czuje w Niemczech bezpieczniej z dpf i egr, bo wiesz jaka jest policja w Niemczech- skrupulatna. A skoro skrupulatna to i komputerek moga Ci sprawdzic.
A DPF? DPF zatka Ci sie wczesniej czy pozniej a wczesniej, jak bedziesz jezdzil na krotkich trasach. Jak latasz na dlugich to nie ma sie co zapychac, wszystko sie wypala z automatu:)
Jesli masz jakies pytania to pisz smialo na priv, podziele sie wrazeniami.

Adam

DO Adminow: ten post nie mial w swoim zalozeniu obrazanie jakichkolwiek grup spolecznych. Generalizowanie w tym poscie nie nosi znamiom szykan tylko pozytywnego spojrzenia na prace pewnej grupy zawodowej za nasza zachodnia granica.
Regulamin przeczytalem i zrozumialem.

A DPF? DPF zatka Ci sie wczesniej czy pozniej a wczesniej, jak bedziesz jezdzil na krotkich trasach. Jak latasz na dlugich to nie ma sie co zapychac, wszystko sie wypala z automatu
U mnie rzeczywiscie po przejechaniu 700km,DPF wypalil sie bardzo dokladnie...razem z samochodem

Panowie a ja z kolei mam taki problem,niewiem czy mozna to zakwalifikowac do tych dolegliwosci,a wiec;
jadac na jakims biegu przyspieszam i puszczajac gaz czuje szarpniecia dosyc mocne,bardzo je czuc,i niema znaczenia jakie obroty silnika,ostatnio np zauwazylem ze wskaznik doladowania po puszczeniu gazu opadal momentalnie do 0,a zawsze i teraz tez opadal wolno i do pierwszej kreski,na postoju zostaje na pierwszej kresce,czyli czujnik doladowanie do wymiany,ale co z tym szarpaniem po puszczaniu gazu,jak przyspieszam to wszystko ok,prosze o sugestie:)
aha i rano ciezko odpala,musze sporo krecic,pozniej juz wszystko cacy:)

A co z tym szarpaniem przy pyszczaniu gazu:)?

A kto Ci taka ciemnote wcisnal?
Szukałem ale nie mogę znaleźć, w którymś numerze Auto - Świat wypowiadał się spec od chiptuningu, i było napisane że po chipie wypalanie filtra może być nawet co 50km, a w ekstremalnych przypadkach wypalanie może trwać cały czas. Więc ile osób tyle zdań.

- - - Updated - - -

A co z tym szarpaniem przy pyszczaniu gazu:)?
wyczyść czujnik i zobaczysz czy się poprawi. U mnie były szarpnięcia więc zajrzałem do czujnika i był cały oblepiony czarnym syfem. Wyczyściłem i się poprawiło trochę.

I do mnie powróciło delikatne szarpanie podczas lekiego przyspieszania oraz niezłe szarpanko przy wypalaniu DPFa. Co ciekawe zjawisko to nie występuje w chłodniejszych miesiącach (od października do maja nie szarpie ani trochę). Nie mam już pomysłu na to zjawisko. W międzyczasie (w okresie 3 lat) wymieniany był EGR, czyszczone co tylko możliwe i co roku to samo - lato z szarpaniem. Do tego silnik chodzi bardziej "twardo" , lekkie drżenie czuć wtedy na kierownicy - zimą sama przyjemność z jazdy bez drżenia i szarpanka. Macie jakieś pomysły co może powodować takie objawy zależne od temperatury otoczenia??

Amortyzatory
Powrót